Kira-kira Canary penjagaan

Kira-kira Canary penjagaan

Kenari (Serinus canarius) adalah burung yang menghiburkan sebagai haiwan kesayangan. Burung ini boleh disimpan dalam pasangan atau semata-mata, tetapi memerlukan beberapa hubungan visual dengan pemilik mereka. Walaupun Kenari yang pandai bergaul, mereka tidak suka untuk dikendalikan. Di bawah ini, anda akan menemui maklumat lanjut mengenai bagaimana untuk menjaga haiwan kesayangan ini.

Tingkah laku

Burung proud, terutama lelaki, suka menyanyi lagu-lagu yang indah. Bersiul dan bercakap kepada mereka akan menggalakkan nyanyian dan persahabatan. Burung ini adalah sensitif kepada bau yang kuat dan asap, jadi mempertimbangkan persekitaran anda sebelum mengambil haiwan ini rumah. Biasanya, mereka sedang aktif sepanjang hari dan tidur pada waktu malam. Kerana mereka akan hidup lama, pemilik perlu memikirkan tahap komitmen yang akan diperlukan.

Kesihatan

Kesihatan Kenari anda adalah keutamaan. Haiwan peliharaan ini, apabila sihat seharusnya lancar, membersihkan bulu, mata yang terang, Makan sepanjang hari, dan mempunyai sikap yang aktif. Jika mereka perlu mengalami perkara-perkara berikut, maka sesuatu yang mungkin salah.

-pengurangan selera makan dan dandanan

-bulu mereka ruffled untuk tempoh masa yang panjang

-diet yang tidak normal

-duduk di bawah sangkar

-rembesan hidung atau mulut, walaupun mungkin bersin

Pemakanan

Kenari yang memerlukan 1-2 camca teh biji atau pelet dan air yang banyak. Cebisan buah-buahan dan sayur-sayuran boleh diberi juga, namun mereka hanya boleh membuat kira-kira 5 hingga 10% daripada diet. Perlu diingat bahawa burung ini hanya suka lapisan atas biji mereka, jadi biji kosong hulls setiap hari. Selain itu, tulang cuttle yang akan diperlukan untuk memotong Paruh mereka selain perches yang akan fail dan menjaga kaki mereka yang sihat. Perches perlu diletakkan supaya binatang itu tidak akan tanah air dan makanan mereka. Melayan dan mainan boleh juga digantung di dalam sangkar memberi banyak main dan senaman.

Habitat

Sejak burung proud mahu Terbang sekitar, kandang yang besar saiznya akan diperlukan. Untuk pasangan, sangkar yang lebih besar adalah perlu. Saiz minimum yang dicadangkan adalah 30 cm x 30 cm x 38 cm (LxWxH). Burung yang boleh meregangkan sayap mereka, yang burung-burung yang gembira. Perches panjang dan lebar yang berbeza harus diletakkan pada ketinggian yang pelbagai untuk menggalakkan terbang.

Ketika mencari tempat untuk dimasukkan ke dalam sangkar, cuba untuk mencari kawasan yang jauh dari pintu lohong Penyaman udara.
Juga, dalam sangkar perlu digantung pada aras mata atau di bawah. Pada waktu malam dalam sangkar perlu dilindungi untuk menghalang mana-mana draf yang mungkin dan memberi rasa Keselamatan kepada binatang kesayangan.

Dandanan, mandi burung dengan air suam perlu diletakkan di dalam sangkar sekurang-kurangnya 2 hingga 3 kali seminggu. Anda juga boleh menawarkan cahaya misting dengan air suam serta memastikan burung proud anda bersih. Selain itu, setiap minggu dalam sangkar bersama-sama dengan perches dan hidangan makanan dan air perlu dibasuh dengan sabun lembut. Jika bahagian bawah kandang ini dipenuhi, kemudian Tukar pelapik selalunya untuk mengekalkan kebersihan.

Burung proud adalah haiwan kesayangan yang indah untuk orang-orang yang bersedia untuk membuat komitmen jangka panjang. Burung ini boleh hidup 15 hingga 25 tahun, dan berkembang kepada kira-kira 13cm panjang.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *