Kipas mengatakan lidah-lidah api: Fikiran yang Pyromaniac

Kipas mengatakan lidah-lidah api: Fikiran yang Pyromaniac

Ada orang yang meletakkan keluar kebakaran dan ada orang yang memulakan mereka. Kategori kedua cenderung untuk dibahagikan kepada pelbagai Kumpulan. Terdapat orang-orang yang memulakan kebakaran bagi tujuan tertentu, seperti politik atau kewangan mendapat. Ada arsonists, yang memulakan kebakaran untuk melanggar undang-undang. Akhir sekali, terdapat orang-orang yang memulakan kebakaran kerana, dalam teori, ada sesuatu yang meretakkan tentang kesihatan mental dan kestabilan mereka. Pyromania adalah sering dikategorikan sebagai satu bentuk psychosis yang Pusat sekitar kebakaran, letupan, dan hampir apa-apa bersambung terus ke dua. Orang-orang yang memulakan kebakaran kerana keadaan ini sering kekurangan apa-apa motif lain untuk menulis perkara-perkara selain daripada yang mendalam psikologi “memandu” atau “perlu” untuk berbuat demikian.

Pyromania disifatkan bukan disebabkan oleh faktor-faktor luaran yang secara langsung, tetapi tafsiran di minda mereka. Sebagai contoh, tempoh tekanan yang besar dan ketegangan boleh diambil sebagai pencetus bagi menggalakkan impulsif keinginan untuk menulis. Dalam psikologi pyromania, satu-satunya bentuk tekanan yang akan benar-benar bekerja adalah untuk memulakan kebakaran, sebaik-baiknya sebesar yang mungkin, dan kemudian perhatikan dalam api neraka atu. dan selepas. Faktor-faktor lain juga boleh menyebabkan seseorang memulakan kebakaran kecenderungan untuk yang nyata, seperti rangsangan atau keperluan untuk pelepasan. Tanpa mengira pencetus, kebakaran dan letupan Universal menyediakan pesakit dengan keselesaan psikologi dan lepaskan, walaupun terdapat beberapa kes conjectured seksual keluaran yang berkaitan dengan pyromania.

Kestabilan emosi muncul untuk memainkan peranan penting dalam pembangunan dan disahkan menghidap pyromania. Kemarahan, kemurungan, penindasan dan kesepian semua memainkan peranan dalam pembentukan masalah. Satu keadaan yang sangat jarang berlaku, pyromania sering didakwa oleh orang-orang pelbagai semata-mata kerana mereka menikmati menonton kebakaran, tetapi tidak mempunyai sebarang gejala-gejala psikologi untuk menunjukkan mereka benar-benar mempunyai gangguan. Tingkah laku ini sering dikelirukan oleh orang-orang yang terlatih sebagai tanda pyromania, walaupun sifat yang sama yang sering dijumpai dalam pyromaniacs yang asli. Selain daripada bantuan dan suapan, proses bermula dan mematuhi (dan, dalam sesetengah kes, membimbing) lidah-lidah api juga telah diketahui untuk menjadi sumber keselesaan emosi dan psikologi yang hebat untuk pyromaniac yang.

Untuk merawat masalah itu, pengubahsuaian tingkah laku adalah yang paling biasa digunakan kaedah, walaupun terdapat pendekatan lain yang diketahui. Salah satu daripada teknik-teknik yang kurang biasa melibatkan menganalisis akar psikologi asas di sebalik pyromania itu dan cuba untuk memahami keadaan dan memberikan pesakit satu rangka kerja untuk mengurangkan masalah. Untuk pesakit-pesakit yang lebih muda, keluarga dan terapi berkumpulan juga memperlihatkan tahap penggunaan. Walau bagaimanapun, kaedah ini secara amnya hasil miskin dalam pesakit. Inhibitors serotonin-penyerapan boleh digunakan sebagai tambahan kepada pendekatan terapeutik, walaupun mereka yang tidak biasanya ditetapkan.

Dalam beberapa kes, kajian terbaru menunjukkan bahawa membenarkan pesakit untuk melaksanakan keinginan mereka dalam persekitaran simulasi atau dikawal mempunyai kesan yang sama seperti benar-benar memulakan api. Sepanjang jalan raya ini adalah masih sedang dikaji, terutamanya kerana terdapat tiada bukti bahawa numerik kebakaran akan memberi kenyataan jangka panjang daripada masalah. Sesungguhnya, mempunyai seseorang memulakan kebakaran maya boleh memperhebatkan pyromania ini dalam jangka panjang.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *