Kimia penyembuhan: minyak pati Helichrysum

Kimia penyembuhan: minyak pati Helichrysum

Minyak pati yang disuling dari bunga-bunga kuning kecil loji Helichrysum dengan cepat menjadi salah satu minyak pati yang paling popular digunakan dalam perubatan aroma (mungkin lebih sesuai istilah daripada ‘aromaterapi’ untuk tumbuh perubatan menggunakan ekstrak tumbuhan yang tidak menentu di Amerika Syarikat). Monikers lain untuk minyak ini penting termasuk selama-lamanya dan Immortelle–mereka semua merujuk secara khusus kepada Helichrysum italicum–salah satu daripada lebih 500 spesies Helichrysum yang diketahui. Apa yang membuat minyak ini begitu popular? Ia bukanlah kerana aroma agak perubatan–Rose atau Jasmine yang ianya tidak (Walaupun ramai orang suka bau). Ia mempunyai kaitan dengan potensi penyembuhan yang hebat. Helichrysum mempunyai pelbagai kesan terapeutik, kesemuanya disokong oleh Sains di solek kimia yang semulajadi. Beginilah rupa di marvel penyembuhan dalam kimia Helichrysum…
Penyembuhan dan melegakan kesakitan tubuh fizikal
Kesan-kesan yang paling dihormati di Helichrysum yang mempunyai kaitan dengan penyembuhan sistem muskuloskeletal–ia berlaku untuk mempunyai beberapa juzuk kimia semulajadi yang mensinergikan(synergize) untuk menghasilkan keputusan yang cepat dan mendalam. Minyak pati tulen sering terdiri daripada banyak, kadang-kadang beratus-ratus individu molekul. ‘Profil kimia’ minyak pati Helichrysum adalah sangat istimewa, mengandungi spektrum yang penyembuhan sebatian yang dihasilkan oleh sebuah kilang yang tunggal. Banyak minyak pati telah terbukti kesan Perubatan (Cari Pub bacaan ‘pati Minyak’ untuk melihat beribu-ribu hasil), termasuk aktiviti antibakteria, antivirus dan anti-kanser. Aplikasi utama di Helichrysum adalah penyembuhan otot-otot, sendi, kulit dan tisu-tisu penghubung–walaupun terdapat pelbagai kegunaan, ini adalah yang paling mudah bagi kebanyakan pengguna mengalami.
Mengurangkan keradangan
Helichrysum mempunyai sifat-sifat anti-radang, anti-spasmodic dan regeneratif semua dalam minyak sama. Kesan anti-radang yang boleh disebabkan oleh curcumenes yang hadir dalam minyak. Curcumenes Tempahan telah amat menonjol dalam bidang pemakanan semulajadi, seperti ekstrak rempah Tumeric, dipanggil ‘curcumin’ telah menjadi popular sebagai suplemen untuk anti-radang. Tambahan yang dianggap berguna bukan sahaja untuk bersama keradangan dan kesakitan, tetapi sebagai anti-penuaan untuk All-sekitar tambahan juga. Banyak spesies italicum Helichrysum mengandungi kuantiti yang penting ‘gamma’ curcumene, memberikan kesan anti-radang yang cemerlang.
Pelepasan ketegangan anti-Spasmodic & otot
Di mana Helichrysum yang disuling dari tumbuh-tumbuhan yang ditanam di kawasan-kawasan pantai Mediterranean benar-benar menonjol adalah keupayaan untuk melepaskan ketegangan otot. Khususnya, Helichrysum italicum spp. (spesis sub) ‘serotinum’ mempunyai tahap tertinggi neryl acetate. Ini merupakan satu kumpulan sebatian yang dikenali sebagai ‘esters’ yang sangat baik di bertindak sebagai ‘anti-spasmodics’. Sama seperti perkataan berkata, sebatian ini melegakan kekejangan otot–satu keadaan yang sering dijumpai di leher dan belakang di mana musculature yang telah ‘dikunci’ dalam keadaan yang sengit dan menyakitkan. Spasming ini boleh disebabkan oleh kecederaan lama (di mana badan sedang cuba melindungi dirinya dengan bersama-sama mengadakan lemah sendi), dari tekanan, atau mudah postur yang miskin atau ergonomik (seperti hunching sesebuah komputer sepanjang hari!)
Spesies kecil serotinum, dengan neryl acetate tahap tertinggi, didapati hampir secara eksklusif untuk ditanam di kawasan Pulau Corsica di Perancis. Ada sesuatu tentang udara pantai yang lembut yang menghasilkan di antara tumbuh-tumbuhan Helichrysum yang terbaik di dunia. Ada pengeluar spesies kecil ini di Amerika Syarikat, walaupun jumlah kuantiti minyak pati yang dihasilkan telah agak kecil. Helichrysum italicum juga ditanam di Itali, Serbia-Montenegro, Bosnia dan di tempat lain di Timur Selatan Eropah. Lokasi ini menghasilkan minyak yang sangat baik, walaupun mereka mungkin mempunyai jumlah yang lebih rendah daripada neryl acetate, banyak mempunyai kuantiti yang banyak daripada juzuk penting yang lain.
Penjanaan semula
Helichrysum mengandungi molekul-molekul yang dianggap untuk keupayaan untuk isyarat sel-sel kita untuk sembuh dan dikemaskini. Kompaun ini dipanggil ‘di-keton’, yang Helichrysum khusus mengandungi beberapa Italidiones. Anda akan mendapati minyak penting bahan dalam hampir setiap penyembuhan luka dan parut yang mengurangkan formula dalam aromaterapi. (Ia tidak boleh digunakan pada luka yang terbuka kerana kesannya anticoagulant, tetapi adalah sesuai apabila kecederaan tidak lagi mungkin berdarah). Ini sama regeneratif di-keton membuat minyak memasukkan segala macam resipi penjagaan kulit; tindakan regeneratif boleh dilengkapi dengan minyak pembawa seperti benih Rosehip, kandungan karotena yang juga menyokong penyembuhan kulit–minyak dua ini bersama-sama membentuk asas campuran penjagaan kulit anti-penuaan yang banyak.
Menghilangkan lebam
Minyak pati Helichrysum dipanggil bagi pada 100% kekuatan dalam satu kegunaan tertentu: mencegah pembentukan lebam dan hematomas. Apabila kesan kecederaan berlaku, salah satu tindakbalas fisiologi yang pertama adalah mengisi tisu-tisu yang rosak dengan cecair dan menyekat lagi aliran darah yang melalui kawasan tersebut. Darah sudah di kawasan akan bertakung dan bertukar gelap, mengakibatkan bruise yang. Ini adalah jawapan semulajadi untuk mengelakkan kita daripada menyebabkan kerosakan. Walau bagaimanapun, ia juga melambatkan proses penyembuhan. Satu ore lebih banyak penggunaan minyak pati akan mengelakkan bengkak awal daripada berlaku, dan menghadkan pembentukan bruise yang. Ini biasanya mendapat satu ‘kembali ke permainan’ dengan lebih cepat, kerana ramai pengguna yang gemar yang juga penagih kecergasan akan membuktikan. Twist lali, memohon minyak sedikit. Bump kepala anda, melakukan perkara yang sama. Kerja-kerja setiap kali!
Kiraan anekdot pengalaman!
Penggunaan minyak pati Helichrysum di pentas dunia perubatan telah sangat ringkas. Walaupun digunakan dalam aromaterapi telah ketara, salib ke atas ke dunia lebih besar daripada Kesihatan semulajadi saja yang berlaku. Sebagai hasilnya, ujian formal keberkesanannya adalah terhad. Walau bagaimanapun, kerana minyak adalah begitu selamat, yang benar-benar bernilai cuba untuk melihat jika ia bekerja untuk anda. Pengkritik Kesihatan semulajadi berulang kali mengatakan bahawa ubat-ubatan loji yang begitu banyak akan ‘terbukti’–kami kaunter yang jadi banyak ubat-ubatan ‘terbukti’ benar-benar berbahaya, kekurangan sokongan saintifik yang benar-benar adil, dan tidak benar-benar menyebabkan Penyembuhan, tetapi agak Pemberhentian sementara gejala. Agak sedikit minyak pati Helichrysum akan memberikan hasil yang anda inginkan atau tidak. RAMAI pengguna telah melaporkan keputusan cemerlang: mendalam kelegaan daripada sakit belakang, sakit leher, sakit sendi tisu parut yang ketat. Peminat sukan lasak telah dipanggil ia ‘minyak ajaib’ bagi melegakan kesakitan yang cepat dengan. Jika Helichrysum berbunyi seperti ini boleh membantu anda, Terdapat banyak sebab untuk memberi ubat semulajadi ini indah, berkesan dan organik cuba!

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *