Khaliah Ali, anak kepada Muhammad Ali, membawa kempen pendidikan kesihatan obesiti

Khaliah Ali, anak kepada Muhammad Ali, membawa kempen pendidikan kesihatan obesiti

Khaliah Ali, anak kepada juara heavyweight bekas Muhammad Ali, mengalami hidup berubah “saat kebenaran” selepas anaknya dilahirkan. Pada 335 pound, lebih daripada 100 paun lebih berat daripada bapanya terbaik berjuang berat, Ali takut berat badannya akan menghalang dia melihat anaknya membesar. Ini “saat kebenaran” mendorong Ali keterukan obesiti beliau mengenali dan mencari penyelesaian.

Kini lebih daripada 100 paun lebih ringan, Ali telah berpakat dengan ObesityHelp, Inc. (www.ObesityHelp.com), sumber utama bagi individu obes, dan Allergan, Inc, pembuat LAP-BAND ® laras gastrik Banding sistem, kempen “Saat kebenaran”. Kempen ini bertujuan untuk membantu berjuta-juta yang yang lebih daripada 100 paun berat badan berlebihan mengiktiraf kesan obesiti mempunyai kehidupan mereka dan mendorong mereka untuk membincangkan penyelesaian dengan profesional penjagaan kesihatan mereka.

“Saya mengambil masa lebih daripada 30 tahun untuk mencapai ‘masa saya kebenaran’ dan menyedari kesan obesiti telah hidup saya. Sehingga itu, saya sentiasa berperang berat badan saya, terperangkap dalam kitaran diet dan senaman yang tidak berkesudahan, dan dimalukan oleh misperception orang lain bahawa saya hanya tidak kuasa akan,”Negeri Ali. “Tidak kira berapa kuat saya cuba, saya kehilangan perjuangan menentang obesiti dan perasaan mendalam rasa malu dan ketidak upayaan.”

Ali bukanlah semata-mata dalam perjuangan beliau. Obesiti merupakan satu wabak Nasional yang semakin meningkat. Di Amerika Syarikat, kira-kira 60 juta orang dewasa adalah obes dan 9 juta teruk gemuk. Ini penyakit kronik adalah disebabkan oleh satu atau lebih (sosial dan budaya), genetik, fisiologi, metabolisme, tingkah laku dan psikologi faktor persekitaran, dan pada tahun 2000, kos negara ini 117 bilion kos secara langsung dan tidak langsung. Individu-individu menghadapi kesan-kesan kesihatan yang serius, termasuk meningkatkan risiko kencing manis jenis 2, penyakit jantung, strok, tekanan darah tinggi, ‘ sleep apnea ‘ tidur dan kematian awal.

Seperti Ali, ramai individu kitaran melalui pemakanan tidak berkesan dan, walaupun usaha-usaha yang konsisten untuk menurunkan berat badan, yang berjuang untuk tahun atau kadang-kadang seumur hidup dengan obesiti. Pada tahun 2004, pada lebih daripada 270 pound, Ali melawan dengan bantuan prosedur sistem ® LAP-BAND, hanya diluluskan oleh FDA laras gastrik band untuk kegunaan dalam pengurangan berat badan untuk orang dewasa yang obes yang teruk.

“Saya kini mempunyai alat yang perlu menang,” Negeri Ali. “Dengan berkongsi perjalanan saya, ia adalah menjadi harapan saya untuk membantu orang lain mencapai sendiri ‘saat kebenaran’ dan melihat kemungkinan kehidupan tanpa obesiti.”

Sementara obesiti kini diakui oleh pihak berkuasa Kesihatan kerajaan, seperti yang negara Institut of Health (NIH), yang terkemuka sebagai penyakit, Malangnya, merawat penyakit ini masih satu cabaran. NIH yang telah dilaporkan bahawa orang-orang dalam berat program kehilangan hanya kira-kira 10 peratus daripada berat badan mereka dan mendapat sebahagian ia kembali dalam tempoh lima tahun. Bagi orang-orang yang tdk waras obes, atau lebih daripada 100 paun kelebihan berat badan, berat pembedahan telah menjadi pilihan yang diterima secara klinikal rawatan yang berkesan untuk mengawal berat badan jangka panjang.

“Ahli-ahli komuniti ObesityHelp yang banyak berkongsi pengalaman di Khaliah,” kata Eric Klein, pengasas ObesityHelp, Inc. “Ia adalah harapan kita bahawa Kempen ini akan membantu berjuta-juta individu-individu yang berjuang dan hidup kehidupan yang terjejas oleh obesiti untuk mengenalpasti ketika mereka sangat penting dan memulakan perjalanan mereka untuk mencari penyelesaian.”

Selaras dengan Prochaska dan DiClemente, model perubahan tingkah laku, pengalaman “saat kebenaran”, seperti mempunyai kanak-kanak, sering mencetuskan individu mengambil tindakan untuk mengatasi obesiti. Dalam usaha untuk membantu orang lain mengenalpasti titik perubahan peribadi mereka dan membantu mereka mencari penyelesaian, alat penilaian kendiri “Saat kebenaran” telah dibangunkan.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *