Keusahawanan pilihan

Keusahawanan pilihan

Ramai orang pernah punya kaya dengan bekerja untuk orang lain. Meninggalkan pemuzik pop diketepikan, terlibat dan begitu juga orang-orang yang berbakat, satu-satunya cara untuk memperolehi kekayaan oleh kerja adalah untuk membina perniagaan anda sendiri. Jenis perniagaan yang anda memutuskan atas bergantung kepada: a) berapa banyak wang yang anda ada sebagai modal permulaan dan modal kerja; b) idea perniagaan anda; dan (c) tahap keyakinan anda.

Terdapat tiga jenis perniagaan: 1) yang tradisional di mana anda akan bergantung semata-mata kepada usaha anda sendiri; 2) francais yang di mana anda ikut idea yang terbukti dan mendapat cukup latihan dan back-up dari Syarikat francais; dan 3) pemasaran rangkaian.

Setiap jenis perniagaan mempunyai Pro dan kontra.

• Perniagaan tradisional memerlukan input kewangan yang besar, sama ada dari sumber-sumber sendiri atau yang sebahagian dibiayai oleh bank anda. Anda mungkin perlu menyewa premis; membeli peralatan; Penyewaan kakitangan; membayar untuk iklan, brosur, alat tulis dan stok. Peratusan yang tinggi kecualilah jenis perniagaan gagal pada tahun pertama. Untuk berjaya anda perlukan: satu idea yang baik, sokongan kewangan yang cukup, kesihatan yang baik, untuk memahami pasangan dan stamina. Jika anda berjaya anda akan memiliki perniagaan yang terang-terangan dan mendapat manfaat daripada semua keuntungan.
• Francais mempunyai kadar kejayaan yang tinggi. Bank-Bank seperti mereka kerana setiap operasi francais mempunyai rekod prestasi yang terbukti dan dengan itu Bank boleh secara tepat menilai risiko, akibatnya mereka akan meminjamkan wang untuk permulaan jenis ini. Walau bagaimanapun, sokongan dan latihan datang dengan harga: bayaran masuk awal dijangka menjadi sangat tinggi, dan peratusan daripada perolehan perniagaan yang perlu dibayar kepada Syarikat francais.
• Rangkaian pemasaran, berbilang tingkat yang juga dikenali sebagai pemasaran, mempunyai banyak kelebihan dan beberapa kelemahan. Bayaran masuk adalah rendah dan perbelanjaan yang berterusan akan lebih rendah. Perniagaan pemasaran rangkaian boleh bermula dalam masa lapang anda – sebenarnya itulah cara terbaik untuk mendekati ia. Mula kecil, dan menyimpan di dalamnya. Rahsia adalah ketabahan, dapatkan melepasi tahun pertama dan anda perlu mencari perniagaan mempunyai asas yang kukuh yang anda boleh membina pendapatan yang serius. Adalah dikatakan bahawa 95% daripada orang-orang yang hidup sepuluh tahun dalam pemasaran rangkaian menjadi kaya luar luar jangkaan mereka.

Jadi apakah jenis perniagaan yang anda? Jika anda ingin menyediakan perkhidmatan atau produk di mana anda mempunyai pengalaman terdahulu, mengatakan, pekerjaan yang bekas, perniagaan tradisional akan mungkin akan pilihan terbaik. Walau bagaimanapun, jika anda hanya penat bekerja untuk orang lain dan menjadikan mereka kaya dan ingin potong sendiri, kemudian francais atau pemasaran rangkaian mestilah opsyen pilihan.

Pilihan kemudian ditentukan terutamanya oleh dana-dana yang anda mempunyai capaian ke, dan masa dan usaha anda ingin masukkan ke dalam perusahaan anda. Francais yang akan memerlukan komitmen 100% dan dana yang besar. Anda akan melompat pada akhir yang mendalam, walaupun Syarikat francais akan menyediakan latihan dan sokongan untuk membantu anda untuk berenang.
Di sisi lain anda boleh memudahkan diri anda perlahan-lahan ke dalam rangkaian pemasaran oleh bermula secara sambilan walaupun anda meneruskan pekerjaan semasa anda, membina perniagaan anda dengan lagi keuntungan jika perlu. Bersabar dan akan datanglah masa Bilakah pendapatan dari perniagaan anda sendiri akan mencukupi untuk menyokong anda dari segi kewangan. Anda kemudiannya akan dapat meninggalkan pekerjaan anda dan menumpukan perhatian kepada perniagaan anda, menghabiskan lebih banyak masa di atasnya atau menikmati banyak masa lapang bersama keluarga anda.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *