Keterangan ringkas mengenai kewartawanan yang lepas

Keterangan ringkas mengenai kewartawanan yang lepas

Lepas kewartawanan merupakan salah satu bentuk penulisan yang lepas lebih sibuk. Jika anda ingin menjadi seorang wartawan lepas yang berjaya, anda akan perlu selesa dengan menghabiskan banyak masa memburu cerita, perjalanan dari satu tempat ke tempat dan bertulis tarikh akhir yang singkat. Jika anda menikmati semua itu, dan jika anda berminat dengan beberapa peluang terbaik untuk kreativiti peribadi, kemudian freelance kewartawanan mungkin untuk anda.

Apabila kita bercakap tentang kewartawanan yang lepas, kita perlu membezakan antara dua jenis: kewartawanan akhbar dan majalah kewartawanan. Sebagai satu peraturan, kewartawanan akhbar melibatkan banyak skopnya lebih terhad pelbagai perkara daripada majalah kewartawanan, artikel-artikel yang lebih pendek dan lebih fokus pada borang. Keratan Akhbar biasa ikut format yang digunapakai: maklumat berkaitan tempahan pertama, terakhir-kurangnya berkaitan. Sebagai contoh, artikel tentang perarakan tempatan akan memulakan dengan “Perarakan X akan perjalanan jalan utama pada jam 10:00 hari Sabtu dalam Y,” manakala ia mungkin berakhir dengan “Penonton dinasihatkan untuk membawa payung.”

Selain itu, penulisan sebagai seorang wartawan akhbar bermaksud bahawa anda memerlukan keupayaan untuk mengetahui tentang berita ini. Selalunya, seorang wartawan hari kelihatan seperti ini: editor menguntukkan wartawan untuk topik artikel pada jam 6 pagi. Oleh 8 AM, wartawan tersebut membuat panggilan telefon kepada pelbagai pihak yang berkaitan dengan topik. Untuk kisah mengenai kenaikan harga gas, ini mungkin termasuk CEO syarikat-syarikat minyak, pemilik stesen gas tempatan, pemilik kereta (ditemuduga di jalan atau di stesen gas), pengeluar kereta dan penggubal dasar tempatan. Wartawan biasanya temuduga sesiapa sahaja dengan sambungan yang bermakna untuk topik, dan yang boleh memberikan beberapa petikan-petikan ringkas yang baik dan maklumat.

Pengumpulan maklumat yang berlaku di kebanyakan hari, biasanya berakhir sekitar waktu petang. Wartawan kemudian bekerja pada artikel, kenyataan-menyemak di mana sesuai, sebelum menghantar untuk penerbitan kadang-kadang malam itu, dengan tarikh akhir bergantung kepada kertas individu. Kemudian wartawan ini dapat pergi ke tidur–sehingga 6 AM gulungan sekitar lagi, dan topik artikel seterusnya datang.

Lebih banyak leeway boleh didapati dengan Artikel “ciri-ciri” yang lebih besar. Ini muncul dalam filem Seksyen, bahagian gaya hidup, Bahagian Kesihatan atau lain-lain tolak bahagian pecah-berita-fokus akhbar harian. Selalunya Surat khabar menyiarkan bahagian-bahagian ini setiap minggu, dan bukannya setiap hari, untuk menjimatkan kos percetakan.

Sebagai contoh, bahagian filem mungkin hanya muncul pada hari Jumaat, Seksyen makanan pada hari Selasa, dan lain-lain. Kesudahannya ini adalah wartawan lepas mempunyai lebih banyak masa untuk penyelidikan dan untuk bekerja pada sebuah artikel yang sangat baik dan sempurna. Menggunakan kaedah penyelidikan yang sama (memanggil semua orang yang berkaitan dengan topik, penjadualan temu duga, synthesizing mata ringkas daripada sebuah kolam besar maklumat), penulis mempunyai constructs lebih mendalam lihat topik tertentu daripada penulis berita yang boleh dicapai dalam satu kolum yang pendek teks.

Di samping itu, terdapat kadang-kadang lebih banyak kebebasan memilih perkara-perkara yang. Mungkin anda tahu mengenai sebuah kumpulan muzik tempatan yang cemerlang memerlukan profil? Mungkin anda secara sukarela dalam sebuah organisasi masyarakat yang melakukan kerja-kerja yang menarik dan layak penulisan? Bagaimana menulis artikel mengenai manfaat kesihatan kacang soya? Seksyen “ciri-ciri” sebuah akhbar boleh menjadi tempat yang sangat baik dan satu peribadi, yang jarang berlaku dalam penulisan yang lepas. Di samping itu, ciri-ciri artikel tidak bergantung sepenuhnya pada format hierarki “berita”, membuat kerja anda lebih mudah (atau sukar, jika anda mendapati sukar untuk struktur artikel tanpa garis panduan yang ditetapkan.)

Majalah kewartawanan adalah serupa dengan “ciri” gaya kewartawanan akhbar, walaupun dengan had-had perkataan yang lebih baik (dan selalunya lebih murah hati membayar kadar.) Kelemahan adalah bahawa majalah mungkin tidak mempunyai banyak peluang untuk menerbitkan karya anda. Perkara lebih luas daripada majalah juga boleh menyebabkan topik-topik yang memerlukan lebih banyak kerja pencarian dan potensi perbelanjaan perjalanan (Mudah-mudahan dibayar oleh majalah) daripada profil yang policymaker tempatan. Untuk menjadi seorang penulis majalah yang berkesan, anda perlu mencari idea-idea artikel lebih sukar, tetapi ganjaran yang boleh dan berbaloi.

Bagaimana anda boleh Pengakap keluar kerja-kerja kewartawanan yang lepas? Bagi Surat khabar, ada beberapa contoh artikel ditulis, pengetahuan kerja yang baik dan panduan gaya (terutamanya gaya Associated Press), kesediaan untuk bekerja apa sahaja terdapat sehingga editor dan penerbit menggalakkan anda untuk bekerja pada tugasan yang lebih menyeronokkan. Untuk majalah Bahasa Melayu, ia adalah yang terbaik untuk kajian artikel anda dan menulis mereka terlebih dahulu; selepas itu anda boleh menghantar pertanyaan surat kepada editor sesuai dengan harapan menjadi diterbitkan. Dalam kedua kes, penghantaran maklumat yang dicetak pada halaman kakitangan majalah dan Surat khabar. Anda juga boleh mencari maklumat penghantaran secara online di laman web penerbitan.

Kerjaya seorang wartawan bukan untuk semua orang. Manakala banyak projek-projek penulisan lepas tentang rutin diramalkan penyelidikan dan penulisan ilmiah, pelbagai dan baru daripada menulis artikel-artikel berita dan ciri-ciri eschews semua rutin untuk maka yang berterusan ad hoc temuduga, panggilan telefon dan pengumpulan maklumat umum. Tetapi bagi sesetengah orang, ini adalah jauh daripada penarikan. Jika anda salah satu orang, mula membangunkan portfolio anda sekarang, menghubungi editor beberapa (sama ada temujanji atau pertanyaan), dan bersedialah untuk kerjaya yang berjaya dalam bidang kewartawanan yang lepas.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *