Ketakutan tidak rasional yang lebih biasa

Ketakutan tidak rasional yang lebih biasa

Takut, bersama-sama dengan kematian, mungkin boleh disenaraikan sebagai antara Ketua equalizers umat manusia. Semua orang meninggal dunia dan semua orang adalah takut kepada sesuatu, selepas semua. Rasa takut terus orang dari melakukan perkara-perkara bodoh dan sering boleh menjadi satu cara yang sangat baik untuk menjaga seseorang daripada melangkah keluar daripada barisan. Walau bagaimanapun, membiarkan kes yang tidak rasional daripada ketakutan dan kebimbangan berkembang menjadi fobia full-blown yang tidak begitu baik untuk kesihatan mental. Walaupun ia boleh memberikan lebih daripada sekadar menjadi takut untuk merosakkan kesejahteraan psikologi seseorang, hakikat bahawa fobia tertentu adalah lebih biasa daripada orang lain sering dilihat sebagai sangat subjektif.

Masalah dengan kebimbangan umum dan tidak rasional ini dilengkapi penuh circle hakikat bahawa sesetengah orang mungkin gagal walaupun mengakui bahawa mereka mempunyai fobia yang, atas sebab mudah yang mereka tidak menyedari bahawa fobia ini walaupun wujud. Walau bagaimanapun, seperti yang dinyatakan, Terdapat beberapa fobia biasa di luar sana dan ia akan memberi rakyat dengan berhati-hati daripada mereka. Walaupun mereka tidak benar-benar merosakkan kesihatan mental seseorang, ia masih boleh mempunyai kesan-kesan yang drastik terhadap gaya hidup dan hubungan interpersonal seseorang.

Yang paling umum (dan boleh dikatakan Tempahan tempahan stereotyped) fobia akan claustrophobia. Keadaan kesihatan mental ini pada dasarnya adalah takut kawasan yang ketat, tertutup. Ini boleh merangkumi semua aspek dari terperangkap di dalam kesesakan lalulintas yang ketat untuk penaik. Dalam sesetengah kes, orang boleh membangunkan claustrophobia selepas berkhidmat masa dalam penjara, di mana sel-sel kecil sudah dibuat lebih kecil oleh sifat menakutkan di sekitarnya. Kepada seseorang yang mempunyai masalah ini, ketakutan dan kebimbangan berpunca daripada minda yang menjadi tidak berupaya untuk melihat berapa banyak ruang benar-benar ada dan menumpukan perhatian kepada benda-benda yang menentukan mengurungnya di ruang, seperti dinding atau bars.

Sesetengah orang theorize egrophobia itu menjadi semakin biasa juga. Egrophobias secara literal ditakrifkan sebagai takut kepada kerja, tetapi ia datang kepada lebih daripada itu. Egrophobia mempengaruhi kesihatan mental supaya orang yang membangunkan satu ketakutan yang tidak rasional terhadap apa-apa dan segala sesuatu yang berkaitan dengan persekitaran kerja. Ini boleh merangkumi bukan sahaja pejabat struktur seperti Meja dan komputer, tetapi juga lebih banyak peringatan yang halus seperti menjadi sebahagian daripada pasukan atau yang diperlukan untuk memenuhi kuota tertentu. Ia harus diperhatikan bahawa terdapat tiada bukti yang jelas bahawa egrophobia merebak, tetapi mungkin lebih daripada beberapa orang yang akan menegaskan bahawa mereka sedang membangunkan ia.

Fobia yang berkaitan dengan seks, identiti seksual dan kesihatan seksual juga mula menjadi lebih menonjol. Homofobia adalah, dalam teori, agak biasa, tetapi dengan berbeza-beza darjah keamatan. Ia dipercayai bahawa, sedikit sebanyak, setiap orang yang tidak homoseksual mempunyai beberapa tahap homofobia, walaupun ia adalah tingkah laku kes-kes yang lebih ekstrem yang sering ditunjukkan. Androphobia dan gynophobia, takut lelaki dan wanita, masing-masing, juga mula menjadi lebih ketara dalam masyarakat kontemporari. Ketakutan tidak rasional yang dua ini menghasilkan kesan yang serupa pada seseorang kesihatan mental, seperti kes yang cerdas daripada ketakutan dan kebimbangan apabila berdepan dengan prospek mencapai emosi atau fizikal keintiman dengan seseorang dari jantina yang sesuai.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *