Ketahui bagaimana untuk ceriakan hidup anda dengan rempah-ratus makanan tempatan

Ketahui bagaimana untuk ceriakan hidup anda dengan rempah-ratus makanan tempatan

Mengetahui bagaimana untuk rempah hidup anda dengan rempah ratus tempatan, dan bagaimana 23 rempah tempatan telah berjaya digunakan untuk mengalahkan penyakit berkaitan sejuk. KERANA hujan dan musim sejuk diyakini, cuaca akan menjadi bitterly sejuk, menimbulkan penyakit sejuk yang berkaitan seperti batuk dan penyakit selesema, antara lain. Walau bagaimanapun jumlah spesies tumbuhan 23 dan perasa berjaya digunakan untuk mengalahkan sejuk. Rempah termasuk: lada buah-buahan; Afrika lada; Bau daun; Tumbuhan; Bawang; Bawang putih; Pala; B, lada; Lada hitam; Lada liar; Kari daun; Lada cili; Lada merah; Bijirin syurga; dan halia.

Etnomedicinal aspek-aspek tumbuh-tumbuhan yang digunakan sebagai rempah dan perasa mendapati spesies tumbuhan mempunyai aplikasi terapeutik komuniti yang berbeza. Kegunaan mereka di ethnomedicine termasuk bertindak sebagai perangsang, antiseptik carminatives, expectorants, julap, purgatives, anticonvulsant, antihelmintic, dan sedatif untuk rawatan cirit-birit, malaria, reumatisme, asma, penyakit selesema dan bronkitis. Nama tumbuhan dan nama-nama biasa, bahagian digunakan, penyakit yang diubati dan kaedah penyediaan dan rawatan. Sesungguhnya, rempah telah meluas digunakan untuk perisa dan perasa makanan, minuman dan ubat-ubatan. Tetapi selain penggunaan tumbuh-tumbuhan ini sebagai rempah dan perasa, mereka mempunyai beberapa aplikasi lain pelbagai rawatan dan pengurusan penyakit yang banyak. Nilai tumbuh-tumbuhan yang lebih banyak untuk kegunaan ethnomedicinal mereka daripada bagi spicing makanan. Sebagai contoh, halia adalah lebih penting untuk rawatan dengan batuk, selsema, asma dan hipertensi dari sebagai perasa. Penggunaan persediaan dan Xylopia aethiopica, Piper guineense, Piper nigrum Murraya Koenigii menyihatkan, rawatan dan epidura sup selepas kelahiran kanak-kanak sememangnya mempunyai nilai yang lebih daripada hanya sebagai perasa atau ejen-ejen perisa.

Perdagangan dan komersial penggunaan tumbuh-tumbuhan, walaupun tidak formal, membentuk perusahaan rempah yang dominan. Atas senarai adalah buah-buahan lada yang dipanggil botanically Denniettia tripetala dan kepunyaan keluarga loji Annonaceae. Daun, buah-buahan dan biji chewed batuk dan meningkatkan selera makan. Buah-buahan lain justifikasi penggunaan buah-buahan tripetala Mohamad sebagai makanan dan ubat dalam perubatan herba. “Mineral dan bahan nilai buah-buahan tripetala Dennettia” menunjukkan bahawa tripetala Mohamad mengandungi protin kasar 15.31 peratus, 62 peratus karbohidrat, gentian mentah 9.84 peratus, mentah lipid 3,47 peratus dan kelembapan 8.0 peratus. Ia mempunyai nilai kuantiti tenaga 480.24 g cal 100 g-1 dan buah-buahan segar, kandungan mineral yang terdiri daripada: kalsium 1.80 peratus, fosforus 0.33 peratus, 2.50 peratus kalium dan magnesium 0,42 peratus. Unsur-unsur surih termasuk besi, tembaga, zink dan kadmium, tetapi kromium tidak dapat dikesan. Vitamin larut-air termasuk asid askorbik, tiamin, riboflavin dan niacin.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *