Ketagihan bina badan

Ketagihan bina badan

Ianya mungkin sukar untuk percaya bina badan itu boleh menjadi ketagihan. Ketagihan perkataan yang ditakrifkan sebagai ‘keadaan sedang berubah kepada tabiat atau amalan atau sesuatu yang habit-forming psikologi atau fizikal’. Kebanyakan orang mengaitkan istilah ketagihan alkohol, dadah, atau perjudian. Malangnya, ada individu yang benar-benar ketagih untuk bersenam seperti bina badan. Bagi lelaki dan wanita ini, perlu bersenam menjadi sebagai mental dan fisiologi menuntut sebagai seseorang yang mengalami ketagihan alkohol atau dadah. Dan sama seperti ketagihan lain, pemacu bina badan atau senaman ketagihan apa banyak pencetus sama seperti tekanan, penyakit mental, trauma zaman kanak-kanak, dan walaupun genetik.

Ramai orang mulakan dengan bersenam atau bina badan pada rutin biasa, mudah diuruskan. Ia menyeronokkan dan membuatkan mereka berasa lebih baik mengenai diri mereka, tetapi apabila dilakukan atas sebab-sebab yang salah, aktiviti yang berbahaya ini boleh segera menghidupkan kompulsif.

Penurunan berat badan adalah satu matlamat yang biasa bagi kebanyakan individu yang mula bersenam. Ia menjadi masalah apabila dia mempunyai matlamat yang tidak realistik dan bersedia untuk melakukan apa sahaja untuk memenuhi matlamat tersebut. Orang lain boleh menjadi begitu kecewa dengan keputusan yang mereka mula bersenam lebih untuk mempercepatkan keputusan apabila sebenarnya mereka hanya akan mencederakan diri sendiri dan memakan ke dalam paksaan dalam.

Selain risiko kecederaan dengan lebih bersenam, badan perlu rehat. Kompulsif bina badan dan bersenam boleh menjadi berbahaya mental dan fizikal. Satu bahaya tersebut adalah dalam berdiet yang biasanya mengiringi senaman kompulsif. Individu yang percaya bahawa jika mereka kurang makan dan senaman yang lebih banyak, lebih baik keputusan akan. Pintu kemudian dibuka kepada gangguan makan seperti anoreksia dan bulimia.

Gejala-gejala penagihan

Jika anda atau seseorang yang anda tahu boleh mengalami ketagihan bina badan atau senaman, menjawab soalan-soalan berikut secara jujur:
1. Adakah anda memilih untuk bersenam lebih daripada bekerja, hang out dengan kawan-kawan, tidur?
2. Adakah anda bersenam walaupun anda tidak berasa sihat, memaksa diri anda untuk melakukannya?
3. Adakah anda bersenam lebih berdasarkan apa yang anda telah dimakan?
4. Adakah anda marah jika anda perlu bina badan yang terlepas atau bersenam bersenam?
5. Adakah anda benci masih duduk dan berehat kerana anda merasakan anda perlu bersenam sebaliknya?
6. Adakah anda sentiasa bimbang tentang berapa banyak berat badan anda akan mendapat jika anda tidak bersenam atau tidak bersenam lebih dan lebih setiap senaman?

Mana-mana jenis ketagihan yang serius. Ia adalah penting untuk bercakap dengan seseorang seperti rakan, ahli keluarga, atau perubatan profesional. Kerana jenis ketagihan ini berjalan tangan dan tangan dengan gangguan makan, sokongan boleh biasanya ditemui dalam masyarakat pada Mesyuarat Kumpulan ketagihan lain seperti anoreksia dan bulimia.

Mungkin ada isu lain di tangan seperti rendah diri, imej badan yang diputarbelitkan dan sebagainya. Ia adalah penting bahawa anda atau salah satu tersayang anda tidak cuba untuk mengendalikan ini semata-mata. Bersama-sama dengan bantuan profesional, Terdapat beberapa tempat-tempat yang anda boleh bekerja sahaja termasuk:

-Penginapan memberi tumpuan yang baik. PAT diri anda di belakang untuk bersenam dan cuba untuk hidup gaya hidup yang sihat.
-Meningkatkan self-talk anda. Berkata perkara yang baik kepada diri sendiri selalu, tidak hanya pada bina badan anda dan menjalankan.
-Cuba dan menggabungkan kedua-dua sihat pemakanan dan senaman untuk meningkatkan tahap kesihatan anda. Tidak keterlaluan ia di kawasan sama.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *