Kesihatan zakar 101 – apa punca zakar lepuh?

Kesihatan zakar 101 – apa punca zakar lepuh?

Lepuh zakar boleh membangunkan beberapa sebab. Sesetengahnya boleh mudah dirawat di rumah, tetapi ia adalah penting untuk berjumpa doktor untuk diagnosis kukuh sebelum cuba untuk self-treat apa-apa jenis lepuh pada kulit zakar atau kawasan sekitarnya. Lelaki yang mempunyai tanda-tanda lepuh atau lain-lain kudis yang terbuka hendaklah mengecualikan diri daripada seks sehingga keadaan membersihkan untuk mengelakkan lulus kepada rakan kongsi. Membuat keputusan yang bijak tentang rakan-rakan, menggunakan penghalang perlindungan dan penjagaan zakar yang mencukupi serta kebersihan yang disyorkan untuk mencegah masalah zakar yang kronik.

Beberapa penyebab lepuh zakar:

STD
Walaupun ada penjelasan lain bagi kemunculan kembali lepuh, lepuh zakar boleh gejala penyakit-penyakit sosial dihantar seperti genital herpes dan sifilis. Bahkan lelaki yang fikir mereka telah berhati-hati tentang rakan-rakan mereka harus diuji untuk ini dan penyakit-penyakit sosial yang lain jika mereka melihat blistering pada kepala dan batang zakar. Ganjarannya seks sehingga diagnosis positif telah dibuat dan keadaan telah telah berjaya dirawat diseru untuk mengelakkan penularan penyakit ini kepada orang lain.

Kanser zakar
Dalam kes-kes yang jarang berlaku, lepuh pada zakar boleh menjadi petunjuk awal kanser zakar. Oleh kerana diagnosis awal adalah penting untuk kejayaan rawatan kanser, mana-mana tempat yang mencurigakan, tahi lalat, kudis atau lepuh perlu diperiksa oleh doktor.

Kasar melancap
Melancap yang kerap dan/atau agresif, terutamanya tanpa bantuan minyak pelincir yang, boleh menyebabkan kerengsaan, kesakitan dan blistering walaupun pada kepala dan batang zakar. Mengekalkan kelembapan kulit zakar kerap dan menggunakan suatu pelincir peribadi sewaktu rangsangan manual boleh membantu untuk mencegah lepuh geseran yang berkaitan. Jika ia berlaku, ia adalah yang terbaik untuk berehat selama beberapa hari untuk membolehkan kulit masa untuk sembuh. Rawatan dengan mesra kulit vitamin seperti A, C dan D boleh membantu mempercepatkan proses penyembuhan dan mengelakkan toughening daripada kulit yang terjejas.

Jangkitan yis
Walaupun kurang biasa daripada gejala-gejala lain seperti kegatalan, kemerahan, ruam dan merupakan pelepasan whitish, lump, jangkitan yis zakar (juga dikenali sebagai thrush) boleh menyebabkan pembentukan putih atau berair lepuh pada kulit. Rawatan dengan krim antikulat yang biasanya disyorkan untuk jangkitan yis, tetapi lelaki yang mengalami gejala-gejala ini buat pertama kalinya, atau yang membangunkan jangkitan yis yang kerap, harus dinilai oleh pakar perubatan. Menyokong keseimbangan bahan kimia semulajadi kulit melalui penggunaan berterusan krim vitamin zakar yang boleh membantu dalam mencegah jangkitan zakar biasa seperti seriawan.

Folikulitis
Keradangan folikel kulit (liang-liang) kadang-kadang boleh menyebabkan penampilan lepuh pada dan di sekeliling zakar. Walaupun ini secara amnya reda pada mereka sendiri, membersihkan kulit dengan teliti setiap hari, shaving dengan cukur yang tidak digunakan, bersih dan menggunakan anti yang semulajadi seperti vitamin A boleh membantu untuk menghalang pembangunan folikulitis.

Kudis
Kudis ini adalah satu keadaan kulit yang berjangkit yang disebabkan oleh parasit. Ia biasanya membentangkan seperti gatal-gatal, ruam kulit, dan dalam sesetengah kes, pembentukan lepuh. Kudis biasanya dirawat dengan ubat topikal. Walaupun ia mungkin tidak boleh mengelakkan semua kejadian jangkitan kulit seperti kudis, mengekalkan kulit yang licin, well-moisturized dan tanpa cacat cela boleh menghalang pembentukan luka-luka kulit microscopic yang membolehkan mikroorganisma untuk menembusi pasaran dan mendapat pegangan dalam badan.

Mencegah dan merawat penyakit kulit zakar kecil
Ada sebarang jaminan bahawa lelaki akan membangunkan beberapa jenis keadaan kulit zakar seperti lepuh, ruam, gatal-gatal, dan/atau keradangan, penjagaan zakar yang mencukupi boleh pergi jauh ke arah meningkatkan kesihatan zakar secara keseluruhan dan melindungi tubuh terhadap penyakit. Mandi dengan kerap, makmal dari sel-sel kulit mati dan badan minyak yang terkumpul di bawah kulup itu, menggunakan perlindungan semasa seks pertemuan dan menyihatkan kulit dengan formula Kesihatan zakar berkualiti tinggi (kebanyakan profesional kesihatan mengesyorkan minyak lelaki Man1) boleh membantu dalam mengekalkan zakar sihat dan mengurangkan kemungkinan dijangkiti penyakit kulit zakar yang tidak menyenangkan.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *