Kesihatan seksual merosot untuk kanser payudara

Kesihatan seksual merosot untuk kanser payudara

Pesakit kanser payudara adalah lebih terdedah kepada masalah kesihatan seksual, seperti yang dinyatakan oleh sebuah agensi penyelidikan. Satu kajiselidik telah dijalankan antara 1,000 wanita, yang berada di bawah rawatan untuk kanser payudara, dan kebanyakan mereka, kira-kira tujuh puluh peratus didapati berhadapan dengan masalah seks meningkat.

Kajian yang diterbitkan dalam jurnal perubatan seksual. Ujian yang dijalankan di Australia 1,684 wanita dalam tempoh 1 tahun dari diagnosis kanser payudara mereka. Borang soal selidik telah diberikan kepada mereka, dan meminta untuk menyelesaikannya setiap tahun selama lima tahun. Soal selidik adalah berdasarkan rawatan, butir-butir rakan seksual, jangkitan seksual, gejala-gejala menopaus dan banyak lagi.

Wanita ini ujian yang dihalang dengan penyakit yang berpotensi aktif dan mereka yang berumur lebih kemudian 70 tahun. Ia juga tidak termasuk balu dan wanita tanpa rakan seksual. Kerana laporan itu menyatakan, lapan puluh peratus daripada wanita mendakwa bahawa, mereka menikmati kehidupan seks yang sihat sebelum menghadapi kanser payudara. Selepas payudara mereka yang menghadapi kanser meningkat masalah seksual. Gejala-gejala menopaus seperti berpeluh malam dan hot flashes berlaku di kebanyakan mereka.

Laporan ini juga menekankan hakikat bahawa kanser rawatan dan ubat-ubatan yang berkaitan boleh juga membawa kepada masalah kesihatan seksual. Sebagai contoh, mari kita rujuk kepada inhibitors aromatase, popular rawatan untuk kanser payudara yang bekerja dengan menghalang sel-sel tumor dalam pesakit-pesakit kanser payudara dan mengurangkan jumlah estrogen yang bersama-sama dengan.

Pesakit perlu menjalani rawatan kesihatan seksual yang betul, jika mereka menghadapi masalah seperti ini. Pakar-pakar perubatan telah mencipta pelbagai cara untuk membendung masalah ini. Sebagai contoh wanita boleh menggunakan minyak pelincir atau pelembap di faraj ketika mengadakan hubungan seks dan ini boleh mengurangkan kesakitan. Mengambil rakan seksual bersama-sama dengan anda ke doktor, dan membincangkan isu-isu kesihatan seksual tanpa perasaan malu. Lelaki sering menahan dari seks disebabkan takut seks menyakitkan.

Pelbagai pembekal Kesihatan berada di sana untuk menyediakan penyelesaian yang terbaik untuk pesakit-pesakit kanser payudara yang mengalami masalah kesihatan seksual. Ia adalah hidup anda, jadi anda perlu membuat keputusan bagaimana untuk hidup dengannya.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *