Kesihatan pergigian yang dikaitkan dengan kelas sosial

Kesihatan pergigian yang dikaitkan dengan kelas sosial

Menurut penyelidikan pakar terkini yang diterbitkan dalam jurnal pergigian British hampir kanak-kanak 30,000 setiap tahun pergi ke hospital untuk mempunyai gigi mereka diekstrak atau dirawat untuk reput.

Kajian ini telah dijalankan oleh Prof. David Moles Plymouth di Semenanjung pergigian sekolah. Penulis kedua kajian adalah Dr Paul Ashley Siapakah Ketua pergigian Pediatrik di Institut pergigian Eastman University College London.

Penyelidik sains yang telah dianalisa data menyifatkan ia sebagai “membimbangkan” bahawa bilangan kanak kanak berusia 17 tahun dan di bawah yang telah dimasukkan ke hospital untuk rawatan pergigian telah mengalami pertumbuhan yang ketara sejak lewat 1990an.

Isu kesihatan awam utama yang telah diketengahkan oleh penemuan-penemuan penyelidikan yang diterbitkan dalam jurnal pergigian British. Ia telah mendapati bahawa kanak-kanak dari kawasan-kawasan yang kurang telah dua kali seperti mungkin memerlukan rawatan pergigian seperti orang-orang dari kawasan-kawasan yang lebih mewah dan keluarga.

Mengejutkan ini telah membawa kepada derision polisi kerajaan buruh semasa yang berkaitan dengan pergigian NHS. Juga terdapat panggilan dari sesetengah pihak untuk pengenalan topik dibahaskan banyak air wajib fluoridation.

Salah seorang pengkritik utama polisi NHS pergigian kerajaan buruh telah jurucakap Kesihatan Liberal Demokrat, Norman Lamb. Encik kambing telah dikritik apa yang ia menerangkan sebagai “mengerikan kekurangan akses” bagi kebanyakan keluarga untuk doktor gigi NHS dan beliau telah dipanggil untuk “membaikpulih radikal” sistem penjagaan gigi NHS hadir.

Dalam satu temu bual yang diadakan pada 5Live BBC Radio Norman Lamb pergi pada rekod sebagai berkata: “salah satu kemungkinan punca [kesihatan gigi kanak-kanak miskin] ialah bahawa kanak-kanak tidak akan doktor gigi cukup. Kita sentiasa mendengar tentang masalah dalam mencapai NHS doktor gigi. Ia benar-benar menunjukkan kegagalan dasar kerajaan yang keadaan bertambah buruk, tidak lebih baik.”

Data Journal pergigian British menyatakan bahawa untuk di bawah berumur 17 tahun kanak-kanak antara 1997 dan 2006 di sana adalah lebih setengah juta kursus rawatan pergigian di hospital-hospital NHS.

80% dalam setengah juta kanak hospital yang merawat mempunyai gigi yang diekstrak – dalam dua pertiga daripada kes-kes yang didapati adalah hasil kerosakan gigi. Kumpulan umur yang paling biasa yang diperlukan gigi untuk diekstrakkan itu daripada kanak kanak berusia 5 tahun.

Peter Bateman, Pengerusi Jawatankuasa gaji doktor Persatuan pergigian Britain, mengeluarkan satu kenyataan akhbar di mana beliau berkata:
“Ia adalah satu tragedi yang bahawa kelas sosial kekal faktor tersebut dengan tepat peramal Kesihatan mulut.”

Peter Bateman melanjutkan dengan mengatakan:
“Air fluoridation, seperti skim lama di Midlands Barat menggambarkan mempunyai potensi besar untuk menangani jurang ini.”

Dr Paul Ashley, penulis kedua kajian ditambah:
“Dua aspek kajian adalah terutamanya membimbangkan – peningkatan bilangan Anestetik am yang diberikan kepada kanak-kanak, dan Teluk peningkatan dalam kesihatan pergigian antara kelas sosial.”

Seorang jurucakap Jabatan Kesihatan telah dikatakan bahawa penemuan Prof David Moles’ dan Dr Paul Ashley telah menyebelahi mereka kerana perubahan yang dibuat pada tahun 2001 yang bertujuan supaya bius ditadbir di hospital bukan pada pembedahan pergigian. Perubahan pada tahun 2001 telah dibuat untuk tujuan keselamatan kerana ia telah diperintah bahawa ubat bius yang boleh membawa maut kepada kanak-kanak.

Artikel ini adalah percuma untuk menerbitkan syarat kotak sumber penulis di bawah kekal utuh.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *