Kesihatan penjagaan di Colombia

Kesihatan penjagaan di Colombia

Walaupun pada hakikatnya bahawa Colombia telah di mata ramai reputasi yang sangat tidak stabil dan ganas itu boleh datang sebagai satu kejutan untuk mengetahui bahawa penjagaan di Colombia telah benar-benar datang lompatan dan batas-batas beberapa tahun yang lepas. Ia seolah-olah bahawa pembaharuan yang diperkenalkan oleh kerajaan pada tahun 1993, yang menyaksikan pekerja dan majikan yang menyumbang kepada kos penjagaan kesihatan di negara ini, benar-benar berubah sistem semalaman dan memberikan pihak pembiayaan yang telah dalam banyak kes telah melabur secara bijak sangat penting.

Sistem penjagaan kesihatan umum di Colombia

Walaupun fakta bahawa pekerja dan majikan kini membayar ke dalam sistem penjagaan kesihatan ia mesti diperhatikan bahawa orang-orang yang tidak mampu untuk membayar masih menerima penjagaan kesihatan percuma di negara ini. Kita tidak harus kehilangan penglihatan bahawa Colombia adalah sebuah negara yang besar-besaran perbezaan antara yang “berada dan kurang berada dalam” yang tidak pernah lebih ketara berbanding dalam bidang penjagaan kesihatan. Walau bagaimanapun, pelaburan oleh kerajaan dalam bidang tertentu ini membayar dividen yang utama dan bukan sahaja akan kadar kematian meningkatkan across-the-board tetapi penyebaran penyakit sekarang lebih terkawal berbanding sebelum.

Penjagaan kesihatan keselamatan sosial

Secara ringkasnya, mereka tidak mampu untuk membayar apa-apa sumbangan terhadap kos penjagaan kesihatan mereka boleh berbuat demikian di bawah sistem penjagaan kesihatan keselamatan sosial di Colombia. Ini mengambil mematikan beberapa kerajaan yang pada masa lalu berasa tekanan dan membolehkan lebih khusus mensasarkan pembiayaan penjagaan kesihatan. Mudah-mudahan kerana kemiskinan adalah sekurang-kurangnya dikawal, dan mudah-mudahan akhirnya terpadam, di Colombia kita harus melihat kos penjagaan kesihatan mengurangkan masanya.

Penjagaan kesihatan swasta

Terdapat sektor penjagaan kesihatan swasta yang berkembang di Colombia yang terus memberikan rawatan perubatan yang mewah dengan pelaburan di beberapa peralatan canggih Tempahan dan rawatan. Penjagaan kesihatan swasta di Colombia sebenarnya menarik pelancong luar negara, mereka yang ingin bekerja di Colombia, berpindah kepada negara dan juga “pelancong perubatan”. Jika anda tidak berhati-hati dengan mengambil polisi insurans kesihatan peribadi anda perlu pulih bagi majoriti mungkin kecemasan dan rawatan perubatan yang diperlukan.

Dasar-dasar Kesihatan masa depan

Syukurlah pihak berkuasa Colombia telah memutuskan untuk terus melabur di dalam sistem penjagaan kesihatan dan bukannya duduk dan pat sendiri di belakang selepas satu dekad khususnya menarik pelaburan. Seperti yang kita lihat dalam beberapa Amerika Selatan dan Amerika tengah negara lain ia hanya mengambil masa beberapa tahun underinvestment untuk berpotensi membatalkan satu dekad pembiayaan berjaya yang disasarkan. Sebagai penghujung Colombia pasaran penjagaan kesihatan sektor swasta yang terus membesar dan berkembang maju ini akan seterusnya membantu orang-orang di bawah rangkaian penjagaan kesihatan.

Kesimpulan

Walaupun pada hakikatnya bahawa Colombia sering mempunyai reputasi keganasan dan pergolakan di sana adalah tidak syak lagi pelaburan itu berpendidikan dalam sistem penjagaan kesihatan lebih dekad atau lebih kini membayar dividen yang utama. Memisahkan golongan penduduk yang boleh membayar dan yang tidak mampu untuk membayar rawatan bukanlah mudah tetapi pihak berkuasa seolah-olah telah menemui kira-kira yang baik yang telah diterima secara umum oleh ramai orang.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *