Kesihatan & Pengurusan Keselamatan – cabaran Moral abad ke-21

Kesihatan & Pengurusan Keselamatan – cabaran Moral abad ke-21

Walaupun Pengurusan Kesihatan & Keselamatan telah datang di bawah kebakaran beberapa kebelakangan ini seolah-olah mengambil isu kesihatan & Keselamatan terlalu jauh, kebenaran adalah bahawa dalam masa berlaku kemalangan yang boleh disumbang oleh ke majikan yang akan dipanggil oleh peguam cara dan tindakan undang-undang tidak pernah jauh di belakang.

Tetapi ia tidak sihat atau betul bahawa syarikat-syarikat dan perniagaan perlu melihat keperluan untuk pengurusan kesihatan & Keselamatan ditadbir oleh ancaman litigasi. Terdapat sebab-sebab yang sangat nyata mengapa ia adalah penting untuk memastikan kesihatan & Keselamatan dianggap sebagai salah satu keutamaan tertinggi, dan ini adalah antara sebab yang perlu membimbing dalam proses membuat keputusan apabila ia datang untuk memilih dan pelaksanaan prosedur Kesihatan & Keselamatan dan sistem.

Sudah tentu, yang pertama adalah kewajipan moral yang majikan kerana menyangkut kebajikan kakitangannya. Dengan memastikan bahawa pekerja bekerja dalam persekitaran yang sihat dan selamat dengan peralatan yang kedua-duanya adalah sesuai untuk tugas dan selamat untuk digunakan, pekerja boleh dianggap dijaga, dan memenuhi kewajipan moral majikan.

Untuk memotong sudut, untuk menjadi disorganised atau untuk mempertimbangkan kesihatan & Keselamatan pekerja-pekerja di bawah tahap keutamaan mencapai perolehan tinggi, Mesyuarat sasaran atau mendapatkan keuntungan adalah untuk membuat pernyataan yang jelas kepada semua kakitangan bahawa mereka dianggap penting sedikit.

Ini tidak dalam giliran menyebabkan pekerja-pekerja yang setia, dan mana-mana prosedur pengurusan kesihatan & keselamatan atau syarat-syarat yang akan diperkenalkan di sesetengah kawasan mungkin dipenuhi dengan keraguan dan dilaksanakan hanya separuh heartedly. Masalah ialah bahawa mana-mana Kesihatan & Keselamatan sistem pengurusan yang hanya sebahagian dilaksanakan atau yang tidak dikekalkan oleh pekerja-pekerja dengan cara yang teliti dan tepat sedikit atau tiada manfaat pada semua. Pekerja akan hampir pasti melihat perkara ini, dan sistem kemudian walaupun kurang berkemungkinan untuk dilaksanakan.

Walau bagaimanapun, sekiranya kemalangan berlaku, yang semakin mungkin dalam situasi seperti ini, maka majikan adalah masih mungkin menghadapi tindakan undang-undang bagi kecuaian, dan mungkin jika pekerja berasa ditinggalkan, terkurang nilai atau resentful, apa-apa tindakan undang-undang adalah lebih mungkin.

Ia juga fakta yang rendah keyakinan, tahap kesetiaan yang rendah dan pandangan majikan oleh pekerja yang miskin dikesan dengan cepat dan meluas sering dikenali, bermakna bahawa pengambilan kakitangan baru selalunya lebih sukar, atau sekurang-kurangnya, ia boleh menjadi satu tugas yang sukar yang merekrut jenis pekerja yang diperlukan oleh perniagaan anda benar-benar.

Selain isu-isu litigasi dan keperluan undang-undang ia adalah penting untuk mempertimbangkan kesan yang tidak berkesan atau salah urus pengurusan kesihatan & Keselamatan sistem boleh mempunyai pekerja-pekerja yang sedia ada dan masa depan, dan atas sebab ini adalah penting untuk memastikan bahawa mana-mana Kesihatan & Keselamatan sistem pengurusan dilaksanakan adalah kukuh, lengkap, mudah untuk digunakan dan amat berkesan.

Masalah adalah bahawa ramai majikan telah berjuang untuk mencari sistem tersebut, sebaliknya bergantung sama ada pelbagai sistem dalaman dan prosedur, atau koleksi alat yang berbeza dan sistem yang diambil dari sumber-sumber yang berbeza dan digunakan di seluruh perniagaan.

Tetapi ini seterusnya membawa kepada masalah lagi, kerana lebih banyak sistem diperkenalkan, prosedur-prosedur yang lebih banyak dilaksanakan dan lebih banyak pekerja yang dijangka untuk belajar dan memohon, kurang berkemungkinan menjadi bahawa sistem tersebut dilaksanakan dengan sempurna dan digunakan dengan betul, berkesan atau tepat. Sama ada melalui salah faham, kekeliruan atau kemalasan, ramai kakitangan cenderung untuk melangkau banyak sistem pengurusan kesihatan & keselamatan yang mungkin.

Selalunya ini dibantu oleh pekerja-pekerja yang sama diberikan sasaran yang sukar, yang hanya menggalakkan pintasan untuk digunakan di mana-mana yang dilihat – dan malangnya Kesihatan lemah & sistem pengurusan keselamatan adalah sering salah satu pintasan pertama dan paling mudah sekitar.

Namun, ada berita baik untuk majikan yang menghadapi situasi ini. Terdapat satu sistem pengurusan kesihatan & Keselamatan melalui sebuah syarikat yang dipanggil ‘Intersafety’ yang dipanggil ‘Baik untuk pergi’. ‘Baik untuk pergi’ Kesihatan & Keselamatan sistem pengurusan menyediakan mudah tetapi mengusik bukti pelbagai ciri-ciri yang boleh dengan mudah dilaksanakan merentasi keseluruhan perniagaan, menyediakan yang halus, kukuh dan konsisten Kesihatan & pengurusan sistem yang boleh dengan cepat difahami, mengambil sedikit masa untuk menjalankan, dan tidak membenarkan pekerja mengambil jalan pintas.

Manfaat tambahan dalam sistem yang baik untuk pergi, serta sangat kos efektif, adalah bahawa pada setiap peringkat jejak audit sangat jelas dicipta, bermaksud bahawa ia menjadi cepat dan menyeluruh Kesihatan & Keselamatan pengurusan yang mudah untuk tugas untuk membuat audit pada bila-bila masa. Seterusnya, ia telah mendapati bahawa pekerja akan sering bersedia untuk menggunakan sistem tersebut, dan melihat ia tidak begitu banyak seperti lain Kesihatan & Keselamatan gelung untuk melompat melalui, tetapi sebagai petanda jelas keprihatinan tulen terhadap kebajikan semua pekerja yang dimiliki Syarikat.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *