Kesihatan pencernaan dan rawatan cirit-birit dengan suplemen probiotik

Kesihatan pencernaan dan rawatan cirit-birit dengan suplemen probiotik

Populariti probiotics sebagai makanan tambahan boleh dikaitkan dengan dua sebab: ia adalah berkesan dan yang hampir-hampir tidak ada kesan negatif. Dengan membantu memulihkan dan mengekalkan keseimbangan semula jadi positif antara koloni bakteria ‘baik’ dan ‘buruk’ di saluran penghadaman, probiotics boleh membantu penghadaman, membantu badan menyerap mineral dan nutrien dalam makanan termakan, meningkatkan sistem imun, membantu dalam perlindungan terhadap patogen, bakteria dan bahan-bahan yang berbahaya. Probiotics itu akan dapat punca cirit-birit melalui tindakan anti-pathogen ini.

Cirit-birit biasanya disebabkan oleh usus besar sama ada kepincangan yang menjadi radang melalui sebab-sebab yang banyak, Ketua antara yang adalah jangkitan virus; atau kehadiran toksin bakteria. Dalam kes kedua, dalam usaha badan untuk menyingkirkan bahan-bahan berbahaya ini, ia menolak kandungan dalam usus tanpa menyerap bahagian berair supaya anda mempunyai cirit-birit. Dalam kes radang usus, usus tidak bahagian cecair yang menyerap dan menghapuskan ia bersama-sama dengan najis berair sangat.

Seperti yang dinyatakan di atas, satu fungsi probiotics adalah untuk membantu kawalan bakteria ‘jahat’. Dengan mengurangkan insiden buruk tindakan bakteria, probiotics juga mengurangkan peluang untuk cirit-birit yang membangun dalam usus, atau jika sudah ada, mengawal dan hampir-hampir berhenti cirit-birit selepas masa yang singkat.

Ini adalah sangat benar dalam apa yang dipanggil pengembara penyakit; cirit-birit yang dikaitkan dengan menghadapi air minuman daripada kualiti-kualiti yang berbeza-beza semasa perjalanan di beberapa negara-negara atau lokasi. Jenis bakteria Escherichia coli di dalam air menghasilkan bahan kimia yang berpotensi membawa maut kepada dinding usus. Probiotics mempunyai molekul yang amat serupa dengan penerima toksin dalam usus supaya kimia E. coli yang mengikat kepadanya daripada sel-sel dalam usus. Tindakan ini menghalang keradangan dinding usus dan cirit-birit yang terhasil. Selain itu, kajian menunjukkan probiotics itu juga mempunyai keupayaan yang besar untuk melindungi usus dari toksin tersebut.

Dalam senario lain, apabila seseorang menelannya iaitu lisan antibiotik, beliau juga berkesan menghapuskan sebahagian besar daripada bakteria baik dalam usus beliau bersama-sama dengan yang buruk. Jika bakteria ‘jahat’ menguasai selepas itu, dia mempunyai masalah perut yang mungkin nyata sebagai cirit-birit. Formulasi probiotik membantu memulihkan keseimbangan antara dua jenis bakteria usus supaya anda boleh baik. Ini merupakan faktor yang paling penting apabila berhadapan dengan infantile gastroenteritis dan cirit-birit disebabkan oleh Clostridium bertingkah, bakteria agak mujarab. Dalam kes ini, terikan Lactobacillus rhamnosus GG didapati menjadi ejen Kaunter berkesan dan sejumlah, Saccharomyces boulardii, yang lebih berkesan dalam kes-kes dari cirit-birit Rotavirus di kanak-kanak.

Oleh itu ia dengan jelas menunjukkan bahawa dengan memulihkan kira-kira microflora usus, probiotics boleh bekerja secara manfaat dalam rawatan cirit-birit dan gastroenteritis, kanak-kanak dan dewasa. Ia menghalang pengeluaran toksin yang menyebabkan penyakit itu, serta merangsang sistem imun semulajadi saluran penghadaman. Dan probiotics melakukan semua ini tanpa apa-apa jenis kesan-kesan sampingan yang negatif, kecuali dalam kes-kes di mana pesakit adalah peka menggunakan bahan dan sakit teruk.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *