Kesihatan pekerjaan di Arab Saudi

Kesihatan pekerjaan di Arab Saudi

Arab Saudi, negara Timur Tengah, yang terbesar adalah dikendalikan oleh eksport petroleum dan minyak rizab. Ibu negara Arab Saudi adalah Riyadh, bandar terbesar di negara.

Suasana pertumbuhan dan pengembangan perniagaan sekali lagi menjadi perhatian yang menguntungkan dan attracting dari pelabur-pelabur luar juga. Kerajaan Arab Saudi menyediakan perkhidmatan penjagaan kesihatan melalui beberapa agensi-agensi healthcare. Penyertaan Syarikat-syarikat swasta dalam industri penjagaan kesihatan telah berkembang secara berterusan. Tempat yang luas daripada hospital-hospital besar dan pakar telah ditubuhkan di Arab Saudi untuk memenuhi keperluan kesihatan rakyat. Ini telah mewujudkan bilangan pekerjaan penjagaan kesihatan yang besar di dalam Arab Saudi.

Kementerian menyediakan perkhidmatan penjagaan kesihatan utama (PHC) kepada penduduk tempatan melalui rangkaian pusat-pusat penjagaan kesihatan seluruh kerajaan. Sektor swasta juga menyediakan perkhidmatan perubatan melalui beberapa pusat hospital, dispensari, makmal, farmasi dan fisioterapi. Terdapat kira-kira 100 hospital, dispensari 600, 800 klinik, makmal perubatan 50, 15 Pusat fisioterapi, 300 kedai Farmasi dan farmasi 3,200 pada penghujung tahun 2000. Angka-angka ini telah hampir dua kali ganda dalam satu dekad dan masih berkembang dengan pelaburan besar yang dibuat dalam sektor penjagaan kesihatan. Bersama-sama dengan angka-angka, peluang-peluang pekerjaan turut berkembang melipat kerana permintaan yang semakin meningkat bagi profesional perubatan. Kesihatan pekerjaan di Arab Saudi akan menyaksikan ledakan dengan perkembangan industri.

Selain itu, kerajaan memberikan pakej komprehensif manfaat kepada Saudi dan ekspatriat sektor awam yang merangkumi kesihatan awam, Perkhidmatan pencegahan, diagnosis, dan rawatan dan ubat-ubatan. Perbelanjaan kesihatan industri ini dibiayai daripada belanjawan kerajaan dan dianggarkan kira-kira 11%. Perbelanjaan akaun 80% semua kesihatan awam walaupun perbelanjaan Kerajaan adalah menggalakkan pelaburan dari industri kesihatan peribadi.

Menurut laporan, Arab Saudi dijangka mengalami kenaikan keperluan perkhidmatan kesihatan di masa akan datang. Sektor perubatan Arab Saudi ini, bagaimanapun, masak untuk peluang-peluang pelaburan seperti pakar-pakar kesihatan. Perlahan-lahan penuaan masyarakat kerajaan mewujudkan permintaan yang besar bagi penambahbaikan dalam perkhidmatan prisihatin. Kerajaan, oleh itu, ini mampu mengepam wang dan kepakaran dari luar untuk memenuhi keperluan perubatan penduduk penuaan lagi mewah. Sejak itu, kerajaan sahaja boleh tidak memenuhi keperluan yang semakin meningkat daripada penduduk tempatan; Ia perlu mengambil bantuan daripada sektor swasta serta. Ia telah bersedia untuk peralihan sukar sektor daripada kerajaan yang dikawal untuk sebuah entiti awam-swasta.

Sebahagian daripada matlamat yang ditetapkan oleh Kementerian Kesihatan (KKM) dan Arab Saudi umum pelaburan Authority (SAGIA) termasuk yang berikut:
-Mewujudkan lebih kuat penubuhan institusi dan rangka kerja kawal selia yang berkesan untuk menggalakkan pelaburan sektor swasta dalam industri penjagaan kesihatan.
-Membangunkan persekitaran perniagaan yang sesuai membentangkan Arab Saudi sebagai satu destinasi yang lebih menarik bagi perkhidmatan prisihatin dan
-Menarik pelabur dan rakan kongsi lain untuk pasaran penjagaan kesihatan terbesar di rantau Timur Tengah.

Ia adalah jelas bahawa potensi industri penjagaan kesihatan pekerjaan adalah agak besar. Kerja-kerja penjagaan kesihatan yang lebih banyak dan lebih banyak di Arab Saudi yang diiklankan di akhbar dan Portal pekerjaan. Salah satu boleh memohon melalui agensi-agensi pengambilan atau mencipta orang hubungan peribadi dan rujukan dengan pasangan yang sudah bekerja di Arab Saudi. Penduduk tempatan kerajaan tidak mencukupi untuk mengisi jawatan-jawatan yang tersedia dan jadi, ini kerja-kerja perubatan juga diberikan kepada ekspatriat yang berkelayakan dan berpengalaman pada gaji yang lumayan. Bukan sahaja gaji yang menarik, mereka akan bebas cukai juga yang membenarkan anda akan mengekalkan keseluruhan jumlah wang yang anda perolehi. Walaupun budaya kerajaan konservatif, gaji percuma menarik cukai kekal puller yang bagi ekspatriat.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *