Kesihatan & Keselamatan dalam kerja-kerja akses tali

Kesihatan & Keselamatan dalam kerja-kerja akses tali

Apabila IRATA, Perindustrian tali akses perdagangan Persatuan, telah ditubuhkan pada tahun 1987 dalam industri beroperasi di bawah standard Kesihatan & Keselamatan garis panduan sahaja. Sejak itu, IRATA telah bekerja rapat dengan HSE untuk merangka peraturan dan garis panduan yang khusus untuk orang-orang yang bekerja pada struktur yang tinggi. Peraturan-peraturan yang utama bagi mereka yang bekerja pada ketinggian merupakan hasil kerja pada ketinggian 2005 peraturan-peraturan. Peraturan-Peraturan ini terpakai bagi semua orang yang bekerja di mana-mana ketinggian di mana kejatuhan yang mungkin menyebabkan kecederaan. Manakala dalam artikel ini kita akan menumpukan perhatian pada orang-orang yang bekerja pada struktur yang tinggi, peraturan-peraturan yang terpakai bagi mana-mana pekerja yang boleh jatuh dan mencederakan diri mereka sendiri dan ini termasuk jatuh dari tangga langkah di bawah tanah.

Peraturan-peraturan yang akan diringkaskan ke dalam sebuah buku percuma, INDG401 yang boleh didapati di laman web atau dari orang hubungan HSE tempatan anda. Teks penuh peraturan-peraturan boleh didapati di teras peraturan-peraturan yang berkitar pada tanggungjawab yang diletakkan di atas pemegang kewajipan untuk memastikan bahawa:-semua kerja pada ketinggian dengan betul telah dirancang dan dijalankan; -Semua kerja pada ketinggian mengambil kira keadaan cuaca yang boleh membahayakan kesihatan dan Keselamatan; -orang-orang yang terlibat dalam kerja-kerja pada ketinggian yang terlatih dan cekap; -tempat di mana kerja pada ketinggian yang dilakukan itu selamat. -peralatan untuk kerja-kerja pada ketinggian diperiksa dengan sewajarnya; -risiko dari permukaan rapuh dikawal dengan betul; dan – risiko daripada objek yang jatuh dikawal dengan betul

Kewajipan penjagaan ini meliputi semua orang yang mungkin untuk bekerja di mana-mana ketinggian di mana kejatuhan yang mungkin menyebabkan kecederaan. Manakala dalam artikel ini, kami telah tertumpu pada orang-orang yang bekerja pada struktur yang tinggi, peraturan-peraturan yang terpakai bagi mana-mana pekerja yang boleh jatuh dan mencederakan diri mereka sendiri dan ini termasuk jatuh dari tangga langkah di tingkat bawah.

Kerja-kerja pada peraturan-peraturan ketinggian (Pindaan) 2007 berkuatkuasa pada 6 April 2007. Peraturan ini terpakai kepada orang-orang yang memberi arahan atau kepimpinan orang-orang yang terlibat dalam meneroka gua atau mendaki melalui sukan, rekreasi, team building atau aktiviti yang serupa.

Manakala yang ideal semasa bekerja pada ketinggian itu tidak jatuh, tidak dapat dielakkan berlaku kemalangan atau peralatan gagal. Walaupun IRATA juruteknik, yang mempunyai rekod keselamatan yang lebih baik daripada industri yang setanding, perlu bergantung kepada penangkapan jatuh dari masa ke semasa. Apabila jatuh, mempunyai sistem penangkapan kejatuhan yang selamat di tempat adalah penting. Manakala pembinaan beberapa mungkin menggabungkan kejatuhan tangkap langkah-langkah seperti jaring Keselamatan, peribadi jatuh perlindungan adalah berdasarkan empat prinsip utama. Ini boleh dihubungi di ABCD di Tangkap jatuh.

A bermaksud anchorage dan titik pada struktur yang pekerja itu berlabuh ke serta peranti yang digunakan untuk sambungan. Hakikat bahawa tidak ada tiada kematian pada tali untuk juruteknik IRATA dalam tempoh dua puluh tahun yang lalu adalah sebahagiannya kepada hakikat bahawa kerja-kerja akses tali IRATA melibatkan menggunakan dua anchorage mata dengan tali yang berasingan.

B bermaksud badan Haus. Inilah yang abah-abah yang dipakai oleh juruteknik. Terdapat banyak jenis abah-abah di pasaran dan ia adalah penting bahawa yang paling sesuai dipilih mewakili membina daripada juruteknik serta jenis projek.

C berdiri untuk menyambung peranti. Ini adalah tali atau serupa yang menghubungkan abah-abah yang ke pautan ini.

D berdiri untuk peranti ekomoni. Kadang-kadang ini dimasukkan dalam C. Ia digunakan untuk menyerap atau menghilang tentera yang dijana melalui seorang pekerja yang jatuh.

Mengikuti dari kejatuhan menangkap tali Penyelamat yang datang. Teknik-teknik yang digunakan dalam tali Penyelamat boleh memohon sama untuk menyelamatkan seorang pendaki cedera atau Penyelamat yang dari sebuah Menara penyejukan. Latihan menyelamat tali itu tidak hanya sesuai untuk IRATA tali akses juruteknik, tetapi boleh juga terpakai kepada Bomba, Gua pasukan Penyelamat atau pengawal itu. Latihan biasanya merangkumi penilaian situasi, pengurusan menyelamat, peralatan yang betul untuk digunakan dan rawatan yang sesuai bagi mangsa.

HSE yang telah memerintah bahawa tiada perubahan perlu dibuat untuk panduan pertolongan cemas yang standard untuk pemulihan jawatan separa sedar atau tidak sedar seseorang dalam kedudukan mendatar, walaupun subjek penggantungan abah-abah terlebih dahulu. Walau bagaimanapun, tali Penyelamat yang membentangkan cabaran dan potensi risiko tersendiri kepada mangsa dan beberapa pengetahuan tentang prinsip-prinsip asas pertolongan cemas diperlukan. Atas sebab ini IRATA tahap 3 juruteknik perlu mempunyai kelayakan pertolongan cemas sebagai sebahagian daripada latihan mereka.

Hakcipta Terpelihara (c) 2010 Filton Kingswood

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *