Kesihatan dan Keselamatan dalam industri pertanian

Kesihatan dan Keselamatan dalam industri pertanian

Kajian terkini menunjukkan bahawa sektor pertanian masih salah satu industri yang paling berbahaya di UK, bersama-sama dengan pembinaan dan bangunan sektor. Dengan purata 40-50 orang dibunuh setiap tahun yang ia adalah masa bagi industri untuk mengambil Keselamatan dan kesihatan yang lebih serius. Walaupun latihan Keselamatan dan kesihatan sering dilihat sebagai satu pembaziran masa dan Wang, ia tidak hanya akal, tetapi juga tentang sasaran latihan untuk memenuhi keperluan anda dan peralatan yang anda kendalikan. Ia adalah penting untuk memilih sebuah syarikat latihan yang memahami keperluan anda sebagai majikan serta memahami pekerja anda menjalankan tugas. Kesihatan dan Keselamatan pada kerja Akta 1974 membuatnya wajib bagi majikan menyediakan maklumat, arahan, latihan dan penyeliaan untuk mengekalkan keselamatan dan kesihatan kakitangan mereka.

Menurut Jabatan Alam Sekitar, makanan dan hal-ehwal luar bandar, 70% daripada tanah di UK sedang digunakan untuk tujuan pertanian. Industri ini majikan yang besar dengan orang-orang yang lebih 476,000 yang bekerja dengan beberapa jenis tanaman dari aspek pertanian. Terkejut badan kerajaan jumlah ini telah meningkat berbanding tahun lepas, yang hanya bermakna bahawa terdapat lebih banyak orang yang harus mempertimbangkan menjalani beberapa bentuk latihan untuk kekal selamat di tempat kerja mereka.
Latihan Keselamatan dan Kesihatan harus mengajar pekerja bagaimana untuk mengenal pasti isu-isu dan bahaya di tempat kerja serta menangani ini dengan sewajarnya. Latihan juga akan memastikan kakitangan yang tahu bagaimana untuk menjaga diri sendiri dan rakan-rakan mereka selamat. Tanggungjawab Keselamatan tempat kerja tidak berbohong semata-mata dengan majikan, tetapi tanggungjawab untuk latihan mesti diletakkan pada majikan. Jika peluang-peluang latihan tidak disediakan dan kemalangan adalah berlaku, Kakitangan boleh mendakwa tempat kerja mereka untuk jumlah wang, yang boleh memberi kesan yang serius kepada perniagaan yang penting. Dari kewangan pandangan, menghantar kakitangan latihan akan hampir sentiasa membayar dalam persamaan ini. NatWest Mentor Tempahan dilakukan satu kajian di kalangan petani, mencari bahawa 30% daripada 376 yang menjawab kaji selidik itu telah tidak pernah menyediakan pekerjanya dengan apa-apa bentuk latihan Keselamatan dan kesihatan. Ini jelas menunjukkan keseriusan isu tersebut.

Mendaftar di kursus bermakna bahawa kakitangan akan menerima latihan yang baik dan kemahiran baru yang boleh menyelamatkan diri dari mendapat cedera dan simpan wang majikan dalam jangka panjang. Terdapat banyak syarikat-syarikat latihan keluar ada pengkhususan dalam kursus keselamatan pertanian dan semua yang anda perlu lakukan sebagai majikan adalah untuk memilih sama ada anda mahu latihan atau mematikan lokasi.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *