Kesihatan dan kesejahteraan di internet – masa depan

Kesihatan dan kesejahteraan di internet – masa depan

Permintaan untuk maklumat perubatan secara online telah diberi penekanan dalam sebuah rencana dalam The telegraf pada bulan Oktober 2010 (‘Mencari maklumat kesihatan di Internet’ diterbitkan 15/10/10). Menurut kaji selidik itu disebut, 65 peratus daripada mereka yang disoal memilih untuk mencari jawapan kepada pertanyaan perubatan, berbanding dengan 43 peratus yang akan bertanya kepada doktor mereka pertama, 27 peratus yang melihat program televisyen dan hanya 14 peratus yang dipercayai kerajaan Kesihatan maklumat perkhidmatan dalam talian.

Tentera yang paling berpengaruh adalah mungkin hasrat Kerajaan UK untuk membaik pulih Kesihatan Inggeris peruntukan seperti yang dinyatakan pada November 2010 kertas putih yang ‘Sihat hidup, orang sihat’. Menurut kertas ‘pemusatan telah gagal’ dan kerajaan ingin mewujudkan satu ‘kesihatan awam perkhidmatan bukan hanya satu penyakit negara’.

Tujuannya adalah untuk decentralise sistem penjagaan kesihatan di England dengan tujuan untuk menghapuskan persekitaran hidup yang negatif dan tabiat gaya hidup yang miskin dan niat adalah bahawa ini dilakukan dalam negara dengan penglibatan perniagaan dan masyarakat. Kertas putih tidak mengatakan bagaimana ini akan dilakukan secara khusus (butiran akan disiarkan kemudian) dan bagaimana rancangan akan bekerja tetap untuk dilihat tetapi yang penting untuk dicatat adalah bahawa kerajaan ingin memeluk konsep penjagaan holistik. Agenda-agenda politik dan pendapat kepada satu pihak, ia adalah adil untuk mengatakan bahawa polisi kerajaan adalah mungkin untuk menetapkan trend dalam industri kesihatan dan kecergasan.

Di mana tidak Kesihatan cuti ini di internet? Kertas putih tidak khusus menyebutkan ini tetapi memandangkan bahawa internet telah meluas digunakan oleh NHS dalam menyediakan penjagaan kesihatan, ia adalah munasabah untuk mencadangkan bahawa ia akan menjadi lebih penting.

Pada masa ini, segala-galanya daripada Tempahan temu janji dalam talian untuk muat turun risalah; Perkongsian penyelidikan dan profesional rangkaian untuk menyertai sokongan Kumpulan boleh dilakukan melalui internet dan yang lebih holistik, pesakit dan masyarakat berpusat kesihatan bahawa Kerajaan mencadangkan akan hanya simen peranan IT dalam penjagaan kesihatan lagi.

Tetapi dengan kekayaan maklumat di luar sana, apakah jaminan tiada bahawa maklumat anda mencapai adalah tepat dan selamat? Menurut Streetdoctor Jonty Heaversedge, (dipetik dalam artikel telegraf di atas) adalah lebih baik untuk meninggalkan diagnosis sehingga profesional tetapi bahawa terdapat banyak kebaikan yang boleh diperolehi daripada orang-orang yang terlibat dalam kesihatan mereka sendiri dengan menggunakan internet untuk mengekalkan kesejahteraan mereka dan juga membantu memperbaiki keadaan yang sedia ada dan disahkan secara profesional. Beliau telah berkata kepada yang ‘ apabila digunakan dengan bijak, internet membantu kami Apakah tanggungjawab bersama: Kesihatan masa hadapan anda ‘ dan ini sudah tentu mencerminkan niat diiktiraf kerajaan.

Mesej seolah-olah bahawa internet akan digunakan lebih sebagai batu loncatan untuk membantu orang mencapai penjagaan kesihatan face to face yang boleh dipercayai. Sudah tentu, menyemak perakuan akreditasi dan kelayakan adalah penting apabila menghubungi profesional tetapi pasti internet akan menjadi alat yang penting dalam memberikan penjagaan kesihatan holistik ke abad ke-21.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *