Kesihatan 101 – bagaimana untuk merawat muka yang berminyak

Kesihatan 101 – bagaimana untuk merawat muka yang berminyak

Sebum atau kulit minyak adalah pelembap semulajadi kulit yang melincirkan rambut dan mengekalkan kulit kita dari dehidrasi. Ia terletak di bawah permukaan kulit dan dirembeskan oleh kelenjar minyak. Kulit berminyak disebabkan oleh beberapa faktor termasuk perubahan hormon kehamilan dan akil baligh, diet, ubat-ubatan dan tablet.

Cuaca yang panas dan lembap dan beberapa produk-produk kecantikan juga dikaitkan dengan over-activity kelenjar minyak. Penyakit fizikal dan gangguan juga menyumbang faktor. Faktor-faktor genetik atau keturunan boleh juga menjual orang tertentu untuk kulit berminyak tetapi secara umumnya, lelaki lebih cenderung untuk kulit berminyak berbanding wanita kerana kelenjar minyak lebih aktif di kalangan lelaki kerana androgen, hormon lelaki yang merangsang aktiviti kelenjar minyak.

Tabiat yang sihat dan gaya hidup – pengurusan semulajadi untuk kulit berminyak
Mempunyai kulit berminyak adalah lebih bermanfaat yang mempunyai kulit kering atau normal kerana ia menangguhkan penuaan kulit. Walau bagaimanapun, kulit berisi minyak berkumpul kotoran dengan mudah dan ia impedes pengelupasan kulit betul. Ini predisposes kulit untuk masalah jerawat sekali liang kulit yang tersumbat dengan kotoran dan menjadi dijangkiti. Oleh itu, untuk datang dengan penyelesaian menang-menang bagi masalah ini, pendekatan yang selamat adalah untuk mengelakkan jangkitan seberapa banyak yang boleh sambil mengekalkan keseimbangan semulajadi kulit daripada kelembapan.

Kebersihan yang baik dan kebersihan
Sebaliknya, kekeringan terlalu banyak boleh memburukkan lagi masalah jerawat. Merawat kulit dengan bahan kimia hanya boleh kering kulit. Masa yang sama, mengelakkan apa sahaja yang mengandungi ekstrak mentega dan minyak mineral atau ditambah pelembab. Pilihan yang baik daripada sabun adalah satu yang mengandungi Triclosan sama ada, beta hydroxyl asid (BHA), atau asid alpha hydroxyl (AHA), ini dikenali sebagai berkesan dalam memerangi bakteria yang menyebabkan jangkitan.

Diet yang betul
Elakkan terlalu banyak gula-gula dan makanan berkanji. Harian penggunaan buah-buahan dan sayur-sayuran yang disyorkan. Minum sekurang-kurangnya 8 gelas air setiap hari juga adalah baik untuk kulit. Langkau soda dan minuman alkohol, dan pilih jus buah-buahan dan sayur-sayuran sebagai ganti. Matlamat anda adalah untuk mengekalkan diet yang betul yang akan merangsang aktiviti kelenjar minyak, jadi mencari nasihat dari pemakanan yang pakar sangat berharga untuk mengekalkan anda di landasan yang betul.

Senaman dan rehat yang mencukupi
Sesungguhnya, anda mungkin pernah mendengar mengenai bagaimana senaman adalah baik untuk badan. Tetapi kajian terbaru telah menemui hubung kait antara senaman dan kesihatan mental khusus kami rintangan kepada tekanan emosi. Ketakutan, kebimbangan, kemarahan, dan lain-lain bentuk emosi negatif boleh menjejaskan gaya hidup anda dan menyebabkan ketidakseimbangan hormon yang dimanifestasikan oleh penyakit fizikal seperti kulit berminyak. Jadi, ia adalah penting untuk membina ketahanan untuk tekanan secara semula jadi dengan terlibat dalam aktiviti-aktiviti fizikal seperti berjalan, Berbasikal atau berjoging. Mendapat tidur yang cukup pada asas tetap adalah sama penting serta mempunyai pandangan yang positif dalam kehidupan.

Pelbagai faktor dikaitkan dengan kulit berminyak. Mengetahui faktor-faktor ini akan membantu orang-orang yang mengalami kulit berminyak kawalan gejala-gejala. Apa yang telah kita sebutkan di sini adalah langkah-langkah yang mudah dan pendekatan yang berfungsi untuk membantu mengurangkan berlakunya dan mencegah jangkitan kulit. Mereka bertujuan hanya untuk kes-kes yang biasa kita anggap sebagai kecil masalah kulit berminyak. Untuk kebimbangan tentang kulit, berunding dengan pakar dermatologi berhampiran anda.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *