Kesepian dan kemurungan

Kesepian dan kemurungan

Kemurungan dan kesepian amat sering dihubungkan antara satu sama lain. Anda boleh merasa tertekan kerana anda kesepian, atau anda boleh merasa kesepian kerana terasa tertekan. Jika anda boleh mendapatkan cengkaman pada kemurungan, anda akan merasa terlalu kurang kesepian.
Walaupun kemurungan adalah satu istilah payung untuk pelbagai masalah, ia adalah penting untuk mendiagnosis ia dengan betul dan cepat. Dengan betul ubat, terapi, pemakanan dan senaman, orang boleh kembali kepada kehidupan seharian tanpa sebarang kesan jangka panjang.

Kemurungan adalah satu keadaan yang sangat biasa. Kira-kira, 15 peratus daripada Lawatan pejabat doktor adalah kemurungan yang berkaitan. Inilah juga melayan doktor penjagaan primer penyakit serius yang paling lazim. Satu daripada 10 dewasa Amerika yang menghidap kemurungan utama dan lebih daripada 15 juta rakyat Amerika akan didiagnos setiap tahun seperti klinikal tertekan. Pertubuhan Kesihatan Sedunia meramalkan bahawa menjelang tahun 2020, kemurungan akan menjadi punca utama kedua kecacatan seluruh dunia, dan penyelidik yang menganggarkan bahawa 121 juta orang sedang menderita daripada itu.

Gejala-gejala kemurungan adalah seperti berikut:

1. Rasa putus asa
2. Kesukaran membuat keputusan
3. Kadangkala kebas (tiada emosi sekali)
4. Mudah hati yang gelisah, cepat marah atau marah
5. Mudah letih
6. Perasaan bersalah dan dahsyat
7. Tidak dapat tidur pada malam atau tidur yang berlebihan
8. Mengganggu fikiran
9. Menangis
10. Berlebihan berat atau penurunan berat badan yang berlebihan
11. Penderaan kanak-kanak atau ganas ke arah orang yang disayangi
12. Mengenakan kecederaan diri
13. Negatif diri
Dan seterusnya…

Banyak gejala-gejala kemurungan digambarkan sebenarnya boleh menjadi gejala kesepian juga. Kemurungan adalah satu keadaan yang ramai yang terlalu embarrased untuk bercakap tentang.
Kerana stigmatism sejarah yang berkaitan dengan gangguan, ia masih satu topik senyap.
Kemurungan boleh disebabkan oleh beberapa perkara. Ia boleh disebabkan oleh peristiwa yang secara tiba-tiba, mengubah hidup seperti kehilangan yang dikasihi atau penyakit. Keadaan boleh juga secara beransur-ansur berkembang dalam tempoh yang panjang masa disebabkan oleh beberapa faktor, seperti keadaan hidup yang miskin, kemiskinan, alam sekitar, masalah perhubungan atau pengangguran. Kemurungan yang juga dikaitkan dengan personaliti, genetik atau tahap hormon-hormon tertentu seperti tahap rendah hormon Tiroid yang tidak normal.

Sama ada fizikal, alam sekitar atau genetik, Terdapat banyak cara yang kemurungan boleh dikalahkan. Bergantung pada orang dan keadaan, satu atau lebih daripada yang di bawah rawatan kaedah ini adalah lebih diutamakan.

1. Ubat-ubatan sesuai dan disyorkan
2. Pemakanan yang betul
3. Sesuai rawatan atau lain-lain rawatan semulajadi
4. Rawatan hormon
5. Senaman
6. Terapi tingkah laku kognitif (pemikiran-kelakuan sambungan)
7. Perubahan keadaan di mana-mana mungkin (contoh buruk hubungan, pekerjaan, dll)
8. Kaunseling atau bentuk-bentuk rawatan psikologi
9. Kelonggaran terapi
10. Pemikiran dan corak pemikiran

Utama adalah satu pendekatan yang holistik dan penggunaan lebih daripada satu daripada kaedah di atas tersenarai untuk mengatasi kemurungan

Kemurungan dan kesepian
Orang yang tertekan cenderung untuk menderita dalam senyap dan mengasingkan diri dari dunia luar. Apabila anda tertekan, anda rasa kurang semangat untuk keluar, hubungi, bersosial atau menyertai aktiviti-aktiviti, atau melakukan apa-apa pada semua. Hari, malah minggu boleh pergi dengan tanpa ingin melihat sesiapa atau bercakap dengan sesiapa sahaja dan ini aggrevates perasaan pengasingan. Orang-orang yang sering tertekan tidak mahu bercakap tentang masalah mereka atau hanya merasa tersalah faham.
Begitu juga, berpanjangan dan kuat perasaan kesepian boleh membawa kepada kemurungan. Merawat gejala-gejala kemurungan dijangka menyelesaikan masalah kesepian. Jika sebab-sebab untuk kesepian difahami (ini memerlukan beberapa soul-searching dan questioning diri) dan jika kaedah mengatasi kesepian digunakan, ia adalah sangat mungkin bahawa gejala kemurungan akan menjadi kurang atau hilang.

Menewaskan kemelesetan atau kesepian tidak bermula dengan mempunyai lebih banyak kawan-kawan, atau hubungan, walaupun ia boleh membantu. Ia benar-benar bermula dari dalam dan satu proses yang mengambil masa dan penjagaan. Bertanya soalan yang betul dan melakukan perkara yang betul sebagai sebahagian daripada proses ini adalah salah satu kunci untuk penyembuhan. Manusia melalui kehidupan di corak dengan melakukan perkara yang sama berulang-ulang kali. Walaupun dalam situasi yang berlainan, corak-corak ini akan diulang dan hanya menghasilkan keputusan yang sama. Corak yang berulang-ulang jawapan kepada situasi dalam kehidupan atau satu siri aktiviti yang berulang-ulang berulang-ulang kali. Mereka dibentuk oleh apa yang kita telah belajar dari masa lalu, apa yang kita tahu sekarang, apa yang kita rasa selesa dan apa kepercayaan dan nilai-nilai kami. Jika ini tidak berubah kita menjadi “tetap” dengan cara kami. Itulah sebabnya mengapa ramai di antara kita mempunyai masa yang sukar untuk membuat perubahan yang berkekalan. Cabaran yang dihadapi adalah untuk memecahkan corak dan mendapat wawasan yang baru, mengubah hidup.

Jadi bermula dengan diri sendiri, tanya diri anda soalan-soalan untuk membantu anda memahami di mana kemurungan dan kesepian anda datang dari dan mula mengganggu pola-pola anda yang ada telah membataskan anda sekarang dan di masa lalu.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *