Kesepian dalam Islam

Kesepian dalam Islam

Pengikut Islam adalah tertakluk kepada isu-isu yang sama dan krisis personaliti sebagai apa-apa lain manusia. Pemikiran Islam menggalakkan introspection dan rintangan kepada fikiran negatif. Dalam keadaan kesepian, umat Islam akan diarahkan untuk menentang berputus-asa melalui penegasan positif dan aktiviti. Seperti kebanyakan agama, doa, renungan dan fellowship adalah remedi yang dicadangkan untuk mengatasi kesepian.

Kesepian dan Nabi

Sudah tentu kesepian dan sedang sahaja tidak sinonim, dan tradisi Islam adalah kaya dengan kisah-kisah Nabi Muhammad (saw) mencari ketenangan dalam bersendirian. Kitab Suci menggalakkan pengeluaran sekali-sekala dari masyarakat untuk meningkatkan semula hubungan dengan Allah dan dalam rahmat yang diberikan dalam bersendirian dan renungan.

Dikatakan bahawa Nabi Muhammad (saw) menerima beliau wahyu Ilahi pertama selepas bulan bersendirian dan meditasi di sebuah gua. Setiap tahun Beliau menghabiskan sepuluh hari pada bulan Ramadan yang dikhaskan untuk ibadat dan refleksi. Contoh ini adalah salah satu untuk semua umat Islam untuk meniru. Untuk melakukan amalan oleh salah satu adalah diri tindakan refleksi dan introspection semua cara mengurangkan tekanan dan kebimbangan. Ini akhirnya menjadikan amalan kerohanian yang kukuh dan hubungan dengan Allah.

Hadith berikut menyediakan panduan mengenai kelebihan refleksi dan jauh keriuhan bandaraya:
‘ Uqbah Bin Amir berkata: “Saya bertanya kepada Rasul Allah (saw),”Bagaimana Keselamatan dapat dicapai?” Beliau menjawab, “mengawal lidah, terus ke rumah anda, dan menangis atas dosa-dosa.” ” [Al-Tirmidhi]

Kesepian dan Al-Quran

Islam juga menunjuk kepada pengurangan kesepian dan penyambungan semula melalui Al-Quran. Kitab Suci bertindak sebagai rakan dan memberikan sokongan dalam masa percubaan. Negeri Hadis lagi: “Jika semua orang perkataan mati, selagi Al-Quran adalah teman dan kepercayaan saya, saya akan pernah mengakui takut daripada kesepian.” Fokus pada Al-Quran adalah prinsip asas dalam pemikiran Islam. Al-Quran menguatkan iman dan menyediakan panduan yang diperlukan untuk hidup.

Kepentingan Al-Quran dalam mengatasi kesepian adalah jelas dalam tema yang utama:

Keesaan Allah
Tujuan kewujudan manusia
Iman & takwa
Kehidupan selepas kematian

Seseorang dapat melihat mengapa Al-Quran menyediakan cara-cara untuk mengatasi perasaan negatif yang dikaitkan dengan kesepian, sebagai tema secara langsung berkaitan dengan isu-isu tersebut satu ponders di kedalaman kesepian. Kesepian yang mendalam merupakan hasil daripada mempersoalkan kewujudan seseorang sangat manusia pada tahap kewujudan. Membaca Al-Quran menyediakan persahabatan keselesaan dan intelektual yang diperlukan untuk berfikir positif dan bertindak.

Al-Quran juga berkaitan dengan sebab dan memahami, yang boleh memberikan keupayaan bagi umat Islam untuk “berfikir” cara mereka berputus asa dan kemurungan yang boleh menemani kesepian. Profesional penjagaan kesihatan moden panggilan terapi kognitif ini, dan ia adalah satu rawatan berkesan. Ia menekankan penggantian pemikiran yang tidak betul atau negatif dengan orang-orang yang lebih rasional dan positif. Ini yang sering berlaku dengan kesepian di mana negatif memenuhkan kotak rasional. Panduan Kitab Suci membantu mengasah sebab dan memudahkan penggantian pemikiran jenis ini.

Islam dan kesepian mempunyai hubungan yang banyak. Dari segi positif dan pemulihan, kesepian dan bersendirian adalah penting untuk memperbaharui hubungan seseorang dengan Allah. Dalam kes-kes di mana kesepian menyebabkan negatif, Al-Quran menyediakan panduan berurusan dan mengatasi isu-isu.

Walau bagaimanapun mungkin contoh terbaik mengambil Islam pada kesepian adalah melalui Hadith ini: Rasul Allah berkata: kesepian adalah lebih baik daripada sebuah syarikat yang buruk. Ya, ia adalah nasihat yang baik untuk Muslim dan orang sama.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *