Keseimbangan tenaga di dalam badan adalah kunci kepada kesihatan yang lebih baik

Keseimbangan tenaga di dalam badan adalah kunci kepada kesihatan yang lebih baik

Rujukan sejarah kepada tarikh bidang tenaga sejagat kembali sejauh 5000 SM ke India yang di mana prana dianggap menjadi sumber asas kehidupan. Di China, ia dirujuk sebagai Cina dan dipercayai dalam segala hal. Dua tentera kutub telah diiktiraf, yin dan yang. Apabila tentera dua ini adalah baki salah satu adalah dianggap sihat. Perubatan lebih Tempahan Barat telah mula mengenali tenaga dalam badan dengan kedatangan alat-alat yang mampu mengesan kesannya dalam badan. Medan tenaga yang berkaitan dengan tubuh manusia telah dikesan oleh electroencephalograms (EEG), electrocardiograms (ECG), dan peranti-peranti yang sangat sensitif seperti kuantum superconducting peranti gangguan (SOTONG). Pengamal bentuk alternatif penjagaan kesihatan sering percaya banyak penyakit yang kita lihat di dalam badan manusia adalah hasil sama ada sekatan dalam aliran tenaga dalam badan atau ketidakseimbangan tenaga dari satu bahagian badan yang lain. Apabila keseimbangan tenaga dipulihkan, badan mula proses penyembuhan. Selalunya, tanda-tanda seolah-olah hampir miraculously mengurangkan atau pun hilang. Ketidakseimbangan tenaga adalah hasil daripada terlalu banyak tenaga saraf yang dihantar ke bahagian badan sebagai tindak balas kepada kesakitan atau pucuk. Badan mendapat terperangkap dalam sebuah gelung berterusan cuba untuk membuat pembetulan. Hasilnya ialah ketidakseimbangan di mana bahagian yang kurang berkembang pencetus yang menyakitkan mata. Titik pencetus ini ditubuhkan di kawasan-kawasan di mana Meridian Akupunktur berada. Terapi telah dibangunkan menggunakan perkara ini untuk melepaskan tersumbat tenaga dan membenarkan amaun yang sepatutnya tenaga mengalir. Seseorang tidak perlu menggunakan jarum. Ini adalah mata akutekanan sama yang digunakan oleh ahli terapi urut untuk melepaskan ketegangan, meningkatkan pengaliran darah dan menguatkan badan kuasa hidup semulajadi untuk membantu dalam penyembuhan.

Apabila tenaga mengalir untuk satu bahagian badan yang lebih banyak daripada yang lain, ia boleh dengan mudah dirasai dalam bentuk ketegangan otot. Impuls saraf dihantar di sepanjang saraf otot dan lokasi-lokasi lain di dalam badan. Di otot-otot ini secara semula jadi menyebabkan mereka menjadi lebih menguncup. Otot yang merupakan kontrak adalah lebih pendek daripada otot yang adalah santai. Disebabkan oleh pengecutan otot yang meningkat, sebelah seluruh badan selalunya akan berasa ketat. Bagaimana kita boleh mengimbangkan tenaga ini dan menyebabkan kedua-dua belah badan supaya sama-sama santai? Kaedah yang mudah.

Titik pencetus terletak oleh kesakitan mereka, dan sebaik sahaja terletak, lembut tekanan dikenakan. Permulaan rangsangan titik pencetus yang menghantar isyarat kepada sistem saraf pusat untuk menghantar lebih banyak tenaga ke bahagian yang kurang. Bahagian yang mendapat tenaga berlebihan tiba-tiba telah dialihkan dari tenaga, dan sisi yang kurang mula menerima peningkatan dalam tenaga. Selepas masa yang singkat, keseimbangan dicapai. Badan ini kemudiannya dapat menggunakan sumber untuk penyembuhan daripada terus cuba untuk membawa aliran tenaga kembali ke dalam baki.

Untuk maklumat lanjut lihat

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *