Kesedaran tentang Bmi anda membantu untuk mengekalkan kesihatan yang baik

Kesedaran tentang Bmi anda membantu untuk mengekalkan kesihatan yang baik

BMI adalah pengiraan yang mempunyai kegunaan yang ketinggian & berat untuk menilai badan berapa banyak anda lemak anda. Ianya benar-benar tidak sesukar yang nampaknya. Pengiraan yang digunakan untuk menentukan BMI anda adalah berat badan dalam kg dibahagi dengan dataran tinggi mereka. Ia akan ditulis sebagai seorang tokoh yang berbeza-beza antara 10 – 50. 10 adalah jawapan anorexic & lima puluh jawapan yang amat besar.

Hasilnya jika berat badan 100 kg dan 1,75 m tinggi indeks jisim badan anda bekerja sebagai 100/(1.75×1.75) = 32.65. Jika menggunakan pound & inci adalah sedikit lebih sukar walaupun Kalkulator dengan bantuan yang besar!

· Darabkan berat badan anda dalam paun dengan 703.
· Bahagi jawapan bahawa ketinggian anda dalam inci.
· Bahagi jawapan bahawa ketinggian anda dalam inci lagi.

Oleh itu seseorang yang seberat 270 paun dan enam puluh lapan inci tinggi mempunyai BMI 41.0.

Indeks Jisim badan adalah langkah 1 plumpness atau bebas-obesiti (tetapi tidak yang bersendirian. Walaupun badan ini indeks jisim adalah sebuah penunjuk yang unggul lemak badan ganti berbanding pengukuran berat badan sahaja, itulah sebabnya penjagaan kesihatan profesional bergantung pada skala bmi biasa manakala menilai keadaan fizikal anda. BMI pada lazimnya digunakan untuk mencari chubbiness & untuk menilai risiko bagi pelbagai penyakit & penyakit, termasuk kencing manis, darah tinggi, kemalangan serebrovaskular & MI.

Ia adalah penting untuk diingat adalah indeks jisim badan tidak be all and akhir semua. Ia merupakan petunjuk bagi status berat badan anda. Ia selalu digunakan untuk menunjukkan jika anda biasa, stout, gemuk, atau kurang berat badan.

Pengukuran indeks jisim badan anda adalah tidak tepat jika anda avdistance Naib juara atau sangat otot (contohnya pembina badan) kerana berat jisim otot yang lebih berbanding dengan berat badan yang tidak diingini dan ini boleh mendorong anda ke arah satu kategori yang lebih tinggi. Ukuran BMI adalah, apakah lebih tidak benar seperti perempuan yang mengandung atau menyusukan anak.

Satu indeks jisim badan lebih besar daripada 25 dihubungkan dengan kemungkinan lebih besar masalah kesihatan. Ini termasuklah masalah jantung, hipertensi, isu-isu kencing manis, masalah pernafasan, berdengkur, bronkitis apnea & barah. Kanser yang terjejas adalah kanser Kolorektal, kanser daripada separuh rendah usus anda & beberapa kanser bergantung kepada hormon, payudara dan kanser ovari.

Sewajarnya jika indeks jisim badan anda dua puluh lima atau lebih tinggi, ia tinggi masa untuk memulakan diet yang lebih baik & Menyimpan atur cara yang patut. Melawat doktor atau doktor keluarga untuk anda sehingga sebelum anda bermula. Mengurangkan makanan yang diproses & makanan segera dan munchies, gula-gula & coklat. Menambah lebih banyak buah-buahan & sayur-sayuran & makanan segar. Memperoleh sebuah buku resipi termasuk mudah tetapi menyuburkan resipi. Kerja anda mungkin seperti mudah seperti berjalan di Taman atau perjalanan bagi kedai-kedai. Bermula dengan saunter 30 minit 3 kali seminggu & anda akan mengalami perubahan.

Jika indeks jisim badan anda kurang daripada lapan belas yang anda underfed. Anda mungkin secara semula jadi nipis dan jika anda makan seperti biasa, maka anda mempunyai mungkin zilch akan bermasalah tentang. Jika anda berada di pelan diet memberhentikan! Mulakan makan biasanya dan tambah beberapa paun atau Kg. Anda akan berasa lebih sihat kerana ia.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *