Kesan warna dalam pengiklanan anda yang menggunakan empat warna proses percetakan

Kesan warna dalam pengiklanan anda yang menggunakan empat warna proses percetakan

Selama ini telah banyak kajian psikologi ingat kesan menggunakan warna dalam pengiklanan anda. Mendidih itu ke nombor mentah kajian telah menunjukkan warna pengiklanan menimbulkan kadar ingat sehingga 42%. Sebilangan besar jika anda mahu sepotong pemasaran untuk menonjol. Menggunakan 4 warna risalah, Katalog dan Poskad adalah satu strategi yang sangat berjaya bagi pemasar.

Teori warna

Sir Isaac Newton diiktiraf bahawa warna adalah berkaitan dengan cahaya. Di gred sekolah anda perlu belajar tentang teori warna dan roda warna. Apabila anda menggabungkan warna bersama-sama anda mendapatkan warna yang berbeza. Sebagai contoh anda Bilakah anda menggabungkan merah dengan kuning mendapat orange. Apabila anda menggabungkan biru dan merah anda mendapatkan violet. Apabila anda menggabungkan kuning dan biru anda mendapat hijau.
Warna-warna yang berbeza bermaksud perkara yang berbeza.

Merah adalah warna api dan darah, jadi ia adalah berkaitan dengan bahaya, penentuan, tenaga, kuasa dan kekuatan serta keinginan, cinta dan keghairahan. Merah adalah warna yang sangat emosi. Ia meningkatkan metabolisma manusia, ia boleh menimbulkan tekanan darah, dan juga meningkatkan kadar pernafasan. Ia boleh dilihat sangat tinggi, salah satu daripada sebab-sebab yang kita menggunakan merah seperti di lampu trafik, dalam kebakaran trak dan peralatan. Heraldry merah adalah sinonim dengan keberanian. Merah juga didapati di bendera negara yang banyak.

Teks dan imej dalam membantu merah anggap mereka atau akan datang untuk latar hadapan. Merah digunakan untuk warna loghat untuk menggalakkan orang ramai untuk membuat keputusan yang cepat. Merah adalah warna yang sempurna untuk butang ‘Beli sekarang’ atau ‘Klik sini’ di internet. Pengiklanan menggunakan merah menunjukkan perasaan yang erotik (merah bibir, kuku merah, bunga mawar yang baik, Daerah pelacuran, ‘Wanita merah’, dan lain-lain). Merah digunakan secara meluas untuk menandakan bahaya (tanda-tanda voltan tinggi, lampu). Warna merah biasanya dikaitkan dengan tenaga, jadi anda boleh menggunakannya ketika mempromosikan Kereta, minuman tenaga dan item-item yang berkaitan dengan sukan dan aktiviti fizikal yang tinggi.

Pink melambangkan romantik, cinta dan persahabatan. Ia menandakan kualiti feminin dan ketidakpedulian. Merah gelap dihubungkan dengan kemarahan, keberanian, kepimpinan, keinginan, kemarahan, semangat dan tekad. Brown menunjukkan kesabaran dalam kestabilan, ia juga melambangkan ciri-ciri maskulin. Reddish brown dihubungkan dengan kejatuhan dan penuaian.

Orange

Orange menggabungkan kebahagiaan kuning tenaga merah. Ia dihubungkan dengan keseronokan, cahaya matahari, dan tropika. Orange menandakan tarikan, kreativiti, kesungguhan, galakan, semangat, terpesona, kebahagiaan, rangsangan dan kejayaan.

Oren adalah warna yang sangat panas yang bermaksud ia memberikan sensasi haba. Walau bagaimanapun orange bukanlah seperti paksa sebagai warna merah. Orange mempunyai kesan yang menyegarkan tubuh badan manusia dan meningkatkan bekalan oksigen dan merangsang aktiviti mental. Kajian telah menunjukkan bahawa orange sangat sangat suka dengan orang muda. Orange juga warna buah-buahan citrus, dan berkaitan dengan makanan yang sihat. Orange juga adalah warna kejatuhan dan penuaian. Di heraldry orange melambangkan ketahanan dan kekuatan. Orange boleh dilihat sangat tinggi dan boleh digunakan untuk mempromosikan produk-produk makanan dan mainan.

Emas menunjukkan perasaan prestige. Emas bermakna pencahayaan, kebijaksanaan, dan kekayaan. Emas sering menunjukkan kualiti yang tinggi, iaitu standard emas atau peraturan keemasan.

Kuning

Kuning adalah warna yang cahaya matahari. Ia berkaitan dengan tenaga, kebahagiaan, akal, dan kegembiraan. Kuning mempunyai kesan pemanasan yang ia arouses keceriaan, merangsang aktiviti mental dan menjana tenaga otot. Kuning sering dikaitkan dengan makanan. Kuning terang, tulen adalah untuk getter perhatian yang sebenar. Sebab itulah teksi biasanya dicat dengan warna kuning. Teks teks putih kuning adalah sangat sukar untuk membaca melainkan menggunakan merah atau hitam sebagai warna menghuraikan. Dalam heraldry, kuning menunjukkan penghormatan dan kesetiaan. Kemudian pengertian kuning adalah berkaitan dengan dihukum dan kelemahan.

Menggunakan kuning jika anda ingin mencadangkan perasaan menyenangkan yang ceria. Kuning adalah pilihan terbaik untuk mempromosikan produk dan item-item yang berkaitan dengan kegiatan kanak-kanak. Lelaki biasanya melihat warna kuning sebagai warna yang sangat lighthearted, ‘kebudak-budakan’, jadi ia tidak digalakkan untuk menggunakan kuning apabila menjual produk-produk yang berprestij dan mahal untuk –men lelaki biasanya akan membeli perniagaan kuning saman atau Mercedes yang kuning. Kuning adalah warna yang tidak stabil dan spontan, jadi Elakkan menggunakan kuning jika anda ingin mencadangkan kestabilan dan Keselamatan.

Hijau

Green berada di sekeliling kita dan warna alam. Ia melambangkan kesuburan, kesegaran, pertumbuhan, dan harmoni. Hijau mempunyai hubungan emosi yang kuat dengan keselamatan. Hijau gelap ini juga biasa dikaitkan dengan wang.

Hijau telah ditunjukkan mempunyai kuasa penyembuhan yang hebat. Ia adalah warna yang Tempahan tenang mata manusia;. Hijau menunjukkan kestabilan dan ketahanan. Hijau yang dikaitkan dengan kekurangan pengalaman; Contohnya, kita menggunakan ‘greenhorn’ sebagai orang baru. Dalam heraldry, hijau adalah dikaitkan dengan pertumbuhan dan harapan. Green, adalah bertentangan dengan satu untuk merah, ia bermakna Keselamatan; oleh itu kita menggunakan hijau sebagai pergi pada lampu.

Gunakan hijau Bilakah iklan ubat dan produk-produk perubatan untuk menunjukkan Keselamatan. Hijau secara langsung berkaitan dengan alam semula jadi, jadi anda boleh menggunakannya untuk mempromosikan produk-produk ‘hijau’. Hijau kusam, gelap ini biasanya dikaitkan dengan Wang, perbankan, kewangan, dan dunia Wall Street.

Aqua dihubungkan dengan penyembuhan emosi, hidupan marin, perlindungan dan air. Hijau gelap dihubungkan dengan cita-cita, tamak dan hasad dengki. Zaitun hijau adalah warna yang aman. Justeru olive branch. Hijau kuning dihubungkan dengan dihukum, perbalahan, hasad dengki, dan penyakit.

Biru

Biru adalah warna langit dan laut. Ia sering dikaitkan dengan kedalaman dan kestabilan. Biru melambangkan keyakinan, iman, syurga, setia, Amanah, kebenaran dan kebijaksanaan.

Biru dianggap memberi manfaat kepada badan dan minda. Biru mempunyai kesan yang menenangkan dan juga melambatkan metabolisme manusia. Biru adalah amat berkaitan dengan ketenangan dan ketenangan. Di heraldry, biru ini digunakan untuk melambangkan ketakwaan dan keikhlasan. Dalam pengiklanan yang anda boleh gunakan biru untuk mempromosikan produk dan perkhidmatan berkaitan dengan kebersihan dan suhu yang sejuk (cecair, penapis penulenan air, vodka kering), udara dan langit (syarikat penerbangan, Lapangan Terbang, Penghawa dingin), air dan laut (voyages laut, air mineral). Biru adalah bertentangan dengan warna-warna yang hangat emosi seperti merah, oren dan kuning; biru dihubungkan kepada kesedaran dan akal. Biru juga mencadangkan tepat ketika mempromosikan produk-produk berteknologi tinggi. Biru adalah warna yang sangat maskulin.

Biru gelap adalah dikaitkan dengan mendalam, kepakaran, integriti, ilmu, kuasa dan kestabilan. Itulah sebabnya mengapa syarikat korporat menggunakan blue dalam banyak logo. Ia adalah kurang bijak untuk menggunakan biru apabila mempromosikan produk-produk makanan dan memasak. Biru menyekat selera makan. Biru adalah berkaitan dengan Kesihatan, Penyembuhan, kelembutan, ketenangan dan pemahaman, iaitu baby blue.

Purple

Ungu Begitulah kestabilan biru dan tenaga merah. Ia melambangkan cita-cita, mewah, bangsawan dan kuasa. Mengutamakan expresses ungu dan kekayaan. Ungu dihubungkan dengan kreativiti, maruah, kemerdekaan, ajaib, misteri dan kebijaksanaan. Di heraldry ungu ini digunakan untuk menandakan royalti. Kanak-kanak pra remaja lebih suka ungu hampir 75% untuk semua warna-warna lain mengikut kaji selidik. Bersifat prurple adalah warna yang sangat jarang berlaku. Ungu yang terang yang digunakan dalam pengiklanan mempromosikan produk-produk feminin. Ungu yang terang boleh digunakan apabila mempromosikan produk-produk kanak-kanak.

Putih

Dalam budaya Barat, warna putih akan dipautkan dengan kebaikan, tidak bersalah, cahaya, kesucian dan dara. Putih dianggap warna kesempurnaan.

Putih bermaksud Keselamatan, kesucian dan kebersihan. Berbanding hitam, putih biasanya mempunyai konotasi yang positif. Putih boleh mewakili satu permulaan yang berjaya. Dalam heraldry, putih menggambarkan keimanan dan kesucian.
Putih dalam pengiklanan adalah berkaitan dengan kebersihan dan kedinginan kerana ia adalah warna yang salji. Putih juga boleh digunakan apabila pengiklanan produk-produk berteknologi tinggi untuk mencadangkan memudahkan penggunaan atau kesederhanaan. Bilakah percetakan putih biasanya dicapai dengan ketiadaan dakwat. Apabila anda menggunakan teks putih biasanya anda mempunyai latar belakang yang gelap iaitu hitam atau merah. Ini dikenali sebagai keluar yang terbalik. Putih dalam pengiklanan boleh digunakan untuk organisasi-organisasi kebajikan, produk tenusu, doktor, hospital, rendah kalori makanan, produk perubatan dan kejururawatan.

Hitam

Hitam adalah berkaitan dengan kematian, jahat, keanggunan, penuh takzim mengurniakan, misteri dan kuasa.

Hitam adalah warna misteri yang ia telah dihubungkan dengan ahli silap mata. Ia juga adalah warna malam dan takut. Ia biasanya mempunyai sebuah persatuan yang negatif iaitu senarai hitam, hitam humor dan maut hitam. Walau bagaimanapun dalam perakaunan apabila anda dalam cara yang hitam anda punya wang berbanding untuk merah yang bermaksud anda berada dalam hutang. Hitam yang dikaitkan dengan kuasa dan kekuatan. Blackt dianggap sangat elegan dan formal iaitu acara tali leher hitam. Warna hitam di heraldry menggambarkan kesedihan.

Dalam pengiklanan yang hitam biasanya digunakan untuk teks yang mudah untuk dibaca dan sangat dapat dilihat apabila pada putih atau cahaya warna latar belakang. Itulah sebabnya mengapa dalam program-program seperti Adobe Photoshop ® sebaliknya kawalan penggelongsor pergi dari hitam ke putih.

Kesimpulannya warna adalah satu cara yang hebat untuk membuat sepotong pemasaran yang menonjol. Hari ini menggunakan warna untuk penerbitan anda sekarang adalah lebih berpatutan berbanding sebelum. Anda boleh menggunakan pencetak desktop, untuk mesin penyalin warna, atau jika anda mahu kualiti yang lebih tinggi, anda boleh menghantar anda karya seni warna empat (yang merupakan satu cara yang komersial pencetak cetak warna) kepada sebuah syarikat percetakan warna dalam talian.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *