Kesan sampingan ubat-ubatan Epival maklumat – kegunaan, bagi ubat Epival

Kesan sampingan ubat-ubatan Epival maklumat – kegunaan, bagi ubat Epival

Apa yang Epival dan untuk Epival apa yang digunakan?

Epival adalah satu bentuk “extended-release” carbamazepine, yang bermaksud bahawa ubat yang dilepaskan ke dalam badan perlahan-lahan bukan semua sekali gus. Epival digunakan untuk membantu dalam rawatan epilepsi. TEGRETOL adalah nama lain untuk itu.

Epival digunakan untuk merawat sawan dan sakit saraf seperti trigeminal dan kencing manis neuropati. Ubat-ubatan Epival bukanlah sakit yang biasa dan sakit.

Bagaimana untuk mengambil Epival

Mengambil Epival betul-betul seperti yang ditetapkan oleh pembekal penjagaan kesihatan. Epival boleh didapati dalam bentuk kapsul. Mengambil ubat ini selepas makanan. Jangan berhenti Epival ubat tanpa nasihat daripada doktor anda; berbuat begitu boleh menyebabkan pertambahan sawan. Jenama Tegretol, Tegretol XR dan Epitol Epival perlu diambil dengan makanan. Jenama Epival Epival boleh diambil dengan atau tanpa makanan.

Apakah kesan sampingan Epival-

Seperti ubat-ubatan lain, Epival boleh menyebabkan kesan sampingan. Antara kesan-kesan sampingan yang lebih biasa Epival termasuk

* mulut ulser
* kesakitan atau kesukaran membuang air kencing
* kemerahan, blistering, mengelupas atau kelonggaran kulit, termasuk di dalam mulut
* deringan di telinga
* Sawan (sawan)
* sesak nafas, wheezing
* kulit gatal, ruam, gatal-gatal
* sakit tekak
* Sleepiness/mengantuk
* Penyelarasan masalah
* Ruam atau reaksi alahan (kelenjar bengkak, demam, sakit tekak).
* Kelemahan tulang (osteopenia)
* perut sakit
* bengkak sendi atau sakit otot/sendi dan sakit
* luar biasa, pendarahan atau lebam
* biasa bengkak
* muntah

Beberapa kesan sampingan lain daripada Epival adalah seperti:

* Hati masalah
* Darah masalah
* Stevens – Johnson Sindrom

Intraction Epival dengan ubat-ubatan lain:

Epival dimetabolismakan di dalam hati dan berinteraksi dengan beberapa ubat-ubatan epilepsi lain dan ubat-ubatan lain, seperti warfarin, theophyline dan doxycycline. Ia boleh mengurangkan keberkesanan ubat-ubatan lain antiepileptic yang juga diproses melalui hati dan dengan keberkesanan pil kawalan kelahiran pada dos yang standard. Beritahu doktor anda jika anda mengambil ubat-ubatan lain.

Amaran dan langkah berjaga-jaga sebelum mengambil Epival:

* Jika anda mengambil carbamazepine untuk epilepsi (sawan) tidak berhenti mengambilnya secara tiba-tiba. Ini meningkatkan risiko sawan. Memakai gelang Medic Alert atau Kalung. Membawa kad pengenalan dengan maklumat mengenai keadaan, ubat-ubatan, dan prescriber atau pakar kesihatan anda.
* Epival kapsul tidak boleh digunakan semasa mengandung kerana ia boleh menyebabkan kesan sampingan yang berbahaya kepada kanak-kanak yang belum lahir. Dapatkan nasihat perubatan daripada doktor anda.
* Berbincang dengan doktor atau ahli farmasi anda jika anda mengambil ubat-ubatan yang lain bersama-sama dengan Epival.
* Payudara memberi makan – ibu-ibu yang sedang Epival dan yang ingin breast-feed perlu berbincang dengan doktor mereka.
* Jangan minum alkohol semasa mengambil Epival. Alkohol boleh meningkatkan mengantuk yang disebabkan oleh Epival. Ia juga boleh meningkatkan risiko sawan.
* Keselamatan dan efficay perubatan ini telah tidak dikaji dalam kanak-kanak dan remaja, justeru ia tidak disyorkan untuk digunakan dalam kumpulan umur ini.

Bagaimana jika Overdose daripada Epival?

Jika anda berfikir anda atau sesiapa sahaja diambil terlebih dos dari Epival, dengan serta-merta telefon doktor anda atau hubungi anda tempatan atau serantau racun maklumat Pusat mendapatkan rawatan perubatan dengan segera. Anda mungkin perlu diberi perhatian perubatan yang segera.

Bagaimana jika dijawab Dose untuk Epival?

Jika anda terlepas satu dos ubat-ubatan Epival dan anda ingat dalam masa satu jam atau lebih, mengambil dos yang serta-merta. Jika anda tidak ingat kemudiannya, Langkau dos yang anda terlepas dan kembali kepada anda jadual yang tetap. Adakah tidak double dos.

Menyimpan syarat-syarat untuk Epival:

Kapsul Epival pada suhu bilik (di bawah 77° F) Menyimpan dan melindungi mereka dari cahaya dan kelembapan. Jauhkan ubat dari kanak-kanak.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *