Kesan sampingan biasa Beta Alanine

Kesan sampingan biasa Beta Alanine

Apa itu beta alanine (BA) dan Apakah kesan sampingan biasa beta alanine? BA adalah asid amino semulajadi-berlaku yang telah menjadi salah satu makanan tambahan bina badan paling popular. Ia sering ditemui dalam sumber-sumber makanan sebagai sebahagian daripada peptida yang anserine, balenine, dan carnosine, yang terdapat dalam ikan, daging dan ayam. Asid amino ini juga boleh diperolehi melalui pecahan nucleotides dalam hati anda. Mungkin sebab populariti sebagai suplemen pemakanan yang terbesar adalah hakikat bahawa keberkesanan disokong oleh beberapa kajian yang luas, disemak.

Untuk memahami dengan lebih baik kesan sampingan biasa beta alanine, ia akan lebih baik untuk belajar tepat bagaimana ia berfungsi. Marilah kita bermula dengan perbincangan ringkas tentang metabolisme anaerobik, iaitu proses memperolehi tenaga tanpa oksigen. Asid laktik adalah produk akhir daripada proses ini, yang sering menyebabkan kejatuhan dalam pH otot anda. Kerana asid laktik peringkat peningkatan dan tahap pH di otot-otot anda jatuh, metabolisme tenaga dan pengecutan otot anda akan terganggu, menyebabkan anda mengalami keletihan otot.

Salah satu kesan sampingan terbaik beta alanine adalah penimbalan untuk peningkatan keasidan di otot-otot anda, yang juga meningkatkan ketahanan anda anaerobik. Dan kerana latihan berat terutamanya sebagai bentuk anaerobik senaman, kesan sampingan ini bermakna anda boleh terus mengangkat berat untuk tempoh yang lebih panjang kerana tambahan yang akan membolehkan anda untuk melakukan lebih banyak ulangan sebelum anda mengalami kelesuan otot. Ini adalah penjelasan paling mudah kesan sampingan beta alanine yang berlaku dalam badan anda, tetapi proses sebenar dan interaksi adalah jauh lebih rumit daripada ini.

Selepas anda inges BA, badan anda menukarkan ia kepada carnosine, dan ianya peptide ini yang benar-benar membawa kira-kira penimbalan keasidan otot. Manakala peptide ini didapati dalam semua otot gentian, ia didapati dalam banyak kepekatan yang lebih tinggi di dalam otot gentian yang biasa digunakan dalam latihan berintensiti tinggi. Ini juga adalah otot-otot yang akan memperkenankan untuk pertumbuhan. Satu perkara yang ironik adalah carnosine bahawa dirinya telah dipasarkan sebagai bina badan yang menambah pada masa lalu, tetapi ia tidak pula membuktikan sangat berkesan apabila diambil secara langsung.

Apabila kajian menunjukkan bahawa peningkatan di kedai-kedai carnosine adalah salah satu kesan sampingan utama beta alanine, Ia kemudiannya bahawa BA adalah ditolak sebagai tambahan lebih berkesan. Untuk semua yang positif kesan sampingan, Terdapat satu kesan tertentu yang tidak cukup dihargai oleh ramai pengguna. Asid amino ini dikatakan akan menyebabkan parethesia, yang lebih dikenali sebagai sensasi “PIN-dan-jarum”, beberapa minit selepas anda bagi. Kesan ini dikatakan hasil daripada mengikat asid amino dengan saraf di bawah kulit anda, dan ia sering berlangsung selama kira-kira sejam untuk 1.5 jam. Ia telah diperhatikan, bagaimanapun, bahawa sensasi biasanya berlaku apabila beta alanine dimakan dalam jumlah yang berlebihan. Tapi, selagi anda mengambil tambahan dalam dos yang betul dan menggabungkan dengan program diet dan senaman yang sihat, sepatutnya tiada sebab untuk anda bimbang tentang apa-apa kesan sampingan negatif beta alanine sekali.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *