Kesan Pempasteuran pada jus manggis

Kesan Pempasteuran pada jus manggis

Lebih ramai orang akan berpegang dengan manfaat kesihatan amazing buah manggis. Dengan lebih banyak syarikat yang melompat ke dalam kereta muzik Kesihatan, ia menjadi lebih sukar untuk memilih yang mana manggis tambahan yang terbaik untuk kita. Jenama akan mengelirukan anda, dan soalan yang anda ada di dalam fikiran adalah, “Adakah suplemen manggis semua sama?”

Bentuk-bentuk pepejal dan cecair

Pertama, terdapat persediaan-persediaan yang berbeza daripada ekstrak manggis. Terdapat dalam bentuk pepejal menggunakan kulit buah buah atau kulit yang diproses ke dalam bentuk pil. Kemudian terdapat dalam bentuk jus, menggunakan keseluruhan buah-buahan. Kulit yang pahit secukup rasa, maka penyediaan jus yang bercampur dengan buah lain merasa selesa seperti Delima, black cherry, cranberry, bluberry dan anggur.

Kulit manggis mengandungi kepekatan tertinggi bahan anti yang dikenali sebagai xanthones. Ini adalah logik di sebalik penggunaan kulit-buah dalam pemprosesan bentuk pepejal. Bentuk jus menggunakan kulit ini termasuk bahagian-bahagian lain daripada buah-buahan untuk memaksimumkan manfaat kesihatan yang boleh juga diperolehi dari pulpa buah-buahan dan biji, meskipun dalam kepekatan yang rendah.

Proses-proses yang terlibat

Sumber buah manggis yang mesti dimasukkan ke dalam pertimbangan. Mereka datang dari negara-negara Asia Tenggara seperti Thailand, Filipina, Indonesia, Sri Lanka, dan sebagainya.

Adakah mereka bebas daripada bahan kimia yang berbahaya? Semak dengan pengilang jika mereka bekerja racun perosak, Racun rumpai atau baja di pokok yang semakin meningkat. Risiko-risiko seperti buah-buahan berisi kimia mengalahkan tujuan memakan produk untuk mendapat manfaat daripada sifat-sifat ubat-ubatan. Bahan kimia yang mengandungi agen penyebab kanser dan patogen lain.

Adakah mereka bersih? Sumber terkaya xanthones manggis adalah kulit yang. Dalam beberapa syarikat, kulit yang dibeli daripada syarikat-syarikat yang menggunakan pulpa buah-buahan, tetapi berdekatan dengan kulit buah, kerana ia adalah dianggap satu pembaziran canning. Buah manggis yang mereka gunakan datang daripada ladang-ladang yang berbeza. Kulit yang menyapu dari aras dan dijual kepada syarikat-syarikat lain memerlukan kulit itu. Kebersihan lantai dan proses bagaimana mereka telah dikumpul merupakan kebimbangan utama. Akan anda mengambil suplemen yang dikumpulkan melalui kaedah ini?

Pastikan bahawa pengeluar mempunyai ladang sendiri, bagi memastikan keseragaman dengan buah-buahan, dan mereka mempunyai satu proses mengumpul bersih. Koleksi kulit yang perlu diberi keutamaan. Sebuah syarikat yang bertanggungjawab akan menyusun, bersih dan Kupas manggis itu selepas menuai dari ladang sendiri yang bebas daripada racun makhluk perosak, Asingkan kulit yang dan mereka dibawa ke negara-negara yang sangat maju untuk pemprosesan.

Untuk bentuk jus, buah-buahan keseluruhan perlu menjalani sinaran, seperti yang dikehendaki oleh undang-undang, untuk memastikan bahawa virus, bakteria dan serangga perosak akan dibunuh sebelum mereka diangkut. Pendedahan makanan anda kepada radiasi berpotensi boleh membahayakan kesihatan anda kerana karsinogen yang dikeluarkan, yang merupakan sesuatu yang anda mungkin mahu untuk berfikir tentang.

Dalam bentuk pepejal, buah-buahan yang dihancurkan dan dimuatkan ke menggunakan mesin. Dalam bentuk cecair, jus disediakan oleh pulping buah-buahan yang keseluruhan, penyaliran cecair dan pasteurizing jus itu. Dalam kebanyakan jus manggis yang disediakan secara komersial, manggis ditubuhkan semula dari pati manggis kembali ke dalam bentuk cecair.

Apakah Pempasteuran?

Ia adalah proses yang melambatkan pertumbuhan mikroorganisma dalam makanan. Ia dinamakan selepas Louis Pasteur, yang mendapati bahawa organisma kerosakan boleh inactivated dalam wain dengan menggunakan haba pada suhu di bawah Takat didih yang. Ia tidak membunuh menyebabkan penyakit mikro-organisma, tetapi mengurangkan bilangan patogen yang berdaya maju, jadi mereka akan kurang cenderung menyebabkan penyakit.

Proses menggunakan haba, suhu di bawah Takat didih. Kaedah yang biasanya diselaraskan dan ditadbir oleh agensi-agensi keselamatan makanan negara.

Pempasteuran Standard melibatkan mempunyai produk yang terdedah kepada haba bagi tempoh masa yang panjang. Walaupun ia menghalang pertumbuhan bakteria, ia cenderung untuk merosot nilai pemakanan jus dan rasa yang segar. Satu kaedah baru yang dikenali sebagai Pempasteuran flash memerlukan pendedahan yang lebih pendek untuk suhu yang lebih tinggi, yang berfungsi baik untuk mengekalkan warna dan rasa dalam beberapa produk.

Bagaimana Pempasteuran menjejaskan jus manggis?

Semua jus manggis dikehendaki menjalani Pempasteuran. Proses Pempasteuran, secara amnya, semasa ia menyelamatkan kamu dari mikroorganisma berbahaya dan memanjangkan jangka hayat produk, datang dengan harga yang membayar. Ia memusnahkan sifat Kesihatan wujud banyak manggis. Enzim yang berlaku secara semulajadi dan vitamin yang berfungsi sebagai antioksidan yang terbunuh.

Selain Pempasteuran, proses pelarut manggis tumpukan kembali ke dalam cecair tambahan akan berkurangan nilai perubatan buah-buahan.

Daripada menikmati faedah-faedah nutrisi manggis, anda akan lebih cenderung untuk mengalami risiko-risiko yang dibawa oleh bahan tambahan yang dimasukkan ke dalam penghasilan jus. Asid benzoik atau sodium benzoat ditambah untuk mengelakkan kemerosotan daripada produk sebelum ia dimakan selepas pembukaan. Kajian saintifik telah menunjukkan bahawa menambah sodium benzoat untuk apa-apa cecair yang panas botol yang mengandungi sintetik vitamin C juga boleh menyebabkan tindak balas kimia menyebabkan kepada penghasilan benzene dalam produk. Benzene menimbulkan banyak bahaya kepada tubuh, termasuk risiko untuk leukemia. Rasa selesa yang dilengkapi dengan jus ini mungkin disebabkan oleh asid sitrik, sodium benzoat dan perisa tiruan yang ditambah semasa proses pembuatan.

Dengan proses-proses yang terlibat dan buah-buahan tambahan dan bahan pengawet yang digunakan dalam pembuatan jus, kos pengeluaran meningkat, menjadikannya pilihan yang lebih mahal. Anda akan sanggup membayar untuk persediaan yang lebih mahal apabila semua manfaat kesihatan yang penting keinginan dan musnah?

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *