Kesan negatif kolesterol – yang baik, buruk, dan penyelesaian

Kesan negatif kolesterol – yang baik, buruk, dan penyelesaian

Apabila kita berfikir kolesterol kita telah dikondisikan untuk berfikir ini lemak yang tebal seperti bahan sebagai sesuatu yang sentiasa buruk, ia adalah tidak. Malah kolesterol adalah komponen penting dalam sel-sel, dan satu blok bangunan untuk banyak hormon. Kekurangan kolesterol boleh menyebabkan banyak masalah fisiologi dan psikologi seperti kesakitan otot atau kematian dan keupayaan otak untuk berkomunikasi dengan dirinya dan bahagian-bahagian lain badan. Tetapi sebelum anda mengambil kira untuk mendapatkan burger itu dan kentang goreng dengan tambahan keju dan simpan sos khas yang diingat bahawa otak membuat kolesterol cukup untuk memenuhi keperluan sendiri. Jadi berehat, tidak perlu menyimpan blok keju berguna sekiranya anda mula kehabisan fungsi mental yang membaca artikel ini.

Tapi sementara bahan berlemak ini penting kesan-kesan negatif yang telah meraih tajuk berita tahun kebelakangan ini disebabkan oleh runtuhan masalah kesihatan kardiovaskular, serangan jantung, angin ahmar dan aterosklerosis. Kesedaran ini akan dikreditkan dengan membawa jumlah serangan jantung yang turun dan akhirnya menyelamatkan nyawa.

Jadi apa yang kita ada di sini adalah bahan kimia yang perlu seimbang dalam julat yang sihat. Terdapat dua jenis bacaan kolesterol yang akan memberikan kami hala tuju untuk berbuat demikian; HDL dan LDL. Mengekalkan tahap kolesterol baik (HDL) di atas 50 miligram bagi setiap deciliter darah atau kolesterol tinggi dan tidak baik (LDL) bacaan yang datang di suatu tempat di bawah 120 miligram bagi setiap deciliter darah.

Mengelakkan kesan negatif kolesterol tinggi

Terdapat beberapa keadaan yang boleh menyebabkan kolesterol darah menjadi terlalu tinggi, termasuk diabetes atau penyakit genetik seperti ubatan, tetapi bagi sebahagian besar terdapat beberapa daripada mudah, dan Universal diterima, langkah-langkah yang boleh diambil untuk mengekalkan kolesterol dalam julat yang sihat dan mengelakkan kesan-kesan negatif daripada kolesterol yang tinggi.

* Diet: Menurut Persatuan jantung Amerika pengambilan lemak tepu harus diadakan kira-kira 8 peratus, atau 18 gram sehari, dengan kolesterol yang diadakan 25 peratus kalori, atau 200 miligram setiap hari.

* Senaman: Menurut Pusat bagi kawalan penyakit salah satu faktor yang paling sering bertanggungjawab terhadap kesan-kesan negatif daripada kolesterol yang tidak aktif (39.5%). Beberapa jenis senaman sederhana adalah disyorkan sekurang-kurangnya lima hari seminggu.

* Sebagai berat badan berlebihan: sebagai berat badan anda meningkat begitu tahap kolesterol dan trigliserida anda. Mungkin lebih penting arteri penjelasan kolesterol baik cenderung untuk jatuh. Moral di sini adalah jika anda pembungkusan pada paun sekarang adalah masa yang baik untuk memulihkan keretapi ini sebelum ia tanah anda di hospital.

* Perokok berhati-hati: rokok perokok adalah empat kali lebih cenderung untuk mempunyai serangan jantung daripada perokok yang bebas. Mungkin sebab untuk ini adalah bahawa rokok menimbulkan buruk kolesterol, merendahkan kolesterol baik, menyebabkan arteri untuk constrict, dan kerosakan dalam lapisan dalaman yang licin dinding arteri.

Suplemen yang boleh membantu dengan kesan-kesan negatif daripada kolesterol?

Penyelidikan terkini menunjukkan jawapan adalah ya. Terdapat dua cara utama untuk menjinakkan raksasa kolesterol. Salah satu ialah mengurangkan jumlah kolesterol yang terapung di dalam aliran darah dan yang lain adalah pembaikan atau mencegah kerosakan kepada lapisan dalaman arteri yang lancar. Terdapat tiga jenis suplemen didapati secara meluas yang mencadangkan kajian penyelidikan yang mampu mencapai salah satu atau kedua-dua tugasan ini. Mereka adalah minyak omega 3 ikan kaya dengan tambahan pengurangan kolesterol asid lemak DHA dan EPA, vitamin B6 dan B12 yang berharga dalam mencegah kerosakan arteri, dan sudah tentu semulajadi yang membuang kolesterol sebelum ia berakhir menyumbat arteri anda.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *