Kesan negatif daripada morfin pada tubuh badan dan otak

Kesan negatif daripada morfin pada tubuh badan dan otak

Morfin adalah ubat mujarab candu aktiviti analgesik dadah yang secara langsung kesan kepada sistem saraf pusat. Ia biasanya ditetapkan untuk menguruskan kesakitan selepas pembedahan. Ia mempunyai kesan neurotoxic pada otak dan sangat ketagihan. Ramai orang akan semakin ketagih morfin menyedari kesan buruk pada kesihatan.

Kesan-kesan sampingan
Terdapat banyak kesan sampingan yang disebabkan oleh penyalahgunaan morfin. Kesan-kesan sampingan morfin penyalahgunaan termasuk sembelit, muntah/loya, pening, pelepasan histamine, pruritus (gatal), curahan, Cucian mulut, peluh berlebihan, sakit perut, somnolence (rasa mengantuk atau drowsy) hypotension (tekanan darah rendah), keghairahan (perasaan sengit kebahagiaan, kegembiraan, keseronokan dan kegembiraan) dan sebagainya. Sebahagian daripada kesan sampingan morfin yang utama ialah:

Sembelit
Morfin mengurangkan gut motility yang mengakibatkan sembelit dan menghalang generasi nitrik oksida. Morfin mengurangkan rembesan usus dan meningkatkan penyerapan cecair usus yang membawa kepada sembelit.

Radang hati
Morfin penyalahgunaan boleh menyebabkan Hepatitis C atau keradangan hati. Virus Hepatitis C boleh didapati secara amnya dalam pemakanan bekas penagih. Morfin merumitkan hepatitis C dengan menumpaskan kekebalan dan juga meningkatkan Replikasi virus hepatitis C. Penyalahgunaan morfin akhirnya membawa kepada perkembangan penyakit.

Ketagihan
Morfin adalah ubat yang sangat mujarab dan ketagihan. Ia boleh menyebabkan pergantungan psikologi dan fizikal. Ia terutamanya mengaktifkan sistem ganjaran otak. Keupayaan morfin ini adalah bahawa ia kimia mengubah sistem ganjaran yang membawa kepada ketagihan morfin berfungsi dengan normal. Ia juga dikatakan bahawa ia mengambil masa beberapa hari sahaja untuk seorang individu untuk mendapatkan ketagih kepadanya.

Toleransi
Akan ada toleransi yang pesat aktiviti analgesik kesan penderaan morfin di penagih. Kerana sifat ketagihan tinggi, penagih morfin memerlukan dos yang lebih tinggi dan lebih tinggi untuk mengekalkan kesan sama dengan dadah.

Pengeluaran
Pengeluaran yang secara tiba-tiba morfin penderaan membawa kepada Sindrom prototypical pengeluaran opioid, bunuh diri, serangan jantung, angin ahmar, Sawan, dehidrasi, menggerenyet otot, insomnia, tekanan darah tinggi, sakit otot dan tulang, hilang selera makan, kencing sukarela dan lain-lain.

Terlebih dos
Terlebih Dos morfin adalah hasil daripada pengambilan ubat terlalu banyak yang disengajakan atau tidak sengaja. Ia akan membawa kepada asphyxia (keadaan teruk kurang bekalan oksigen kepada badan) dan kematian akibat kemurungan pernafasan jika orang yang tidak mendapatkan rawatan perubatan dengan segera.

Kesan ke atas sistem dan proses-proses lain
Kesan morfin ke atas sistem dan proses-proses lain akan metabolisme perlahan tahap sederhana gula dalam darah, tekanan darah yang lebih rendah, kesan-kesan terhadap sistem endokrin, darah, jantung dan paru-paru akut dan kronik.

Kesan ke atas sistem imun
Penagih morfin mempunyai risiko yang lebih tinggi daripada jangkitan radang paru-paru, tibi dan HIV, morfin mengurangkan kekebalan. Morfin mempengaruhi pengeluaran neutrophils dan cytokines yang merupakan sebahagian daripada sistem imun. Penagih morfin, terdapat risiko jangkitan yang tinggi dan morfin juga boleh menjejaskan penyembuhan luka.

Kesan ke atas prestasi manusia
Morfin adalah dikenali sebagai sebuah pusat sistem saraf (CNS) depressant. Kesan-kesan awal morfin termasuk slowed masa tindak balas sleepiness, kesedaran yang tertekan, prestasi yang lemah pada perhatian dibahagikan dan tugas-tugas psikomotor. Kesan-kesan yang lewat morfin termasuk menyebabkan slowed masa tindak balas, kurang daya tumpuan, lebih tinggi kadar ralat dalam ujian, keletihan, gangguan yang mudah dan sebagainya.

Penyalahgunaan jangka panjang morfin mengakibatkan kesan-kesan yang berbahaya seperti kerosakan otak kerana kesan neurotoxic dadah. Ia adalah satu proses yang panjang dan menyakitkan untuk mengatasi dengan pergantungan psikologi morfin. Terdapat lebih tinggi peluang untuk kambuh di morfin penagih selepas menghentikan penggunaannya. Kadar tinggi kambuh membuktikan ciri-ciri ketagihan morfin. Oleh itu, adalah penting untuk tidak menderita daripada semua masalah ini dengan mendapatkan ketagih morfin. Ia hanya memberi sedikit keseronokan tetapi kemudian ia membunuh seperti racun perlahan.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *