Kesan muzik ke atas kesihatan kita

Kesan muzik ke atas kesihatan kita

Kebanyakan penyelidikan ke kesan emosi dan tingkah laku muzik popular tumpuan logam berat, walaupun beberapa kajian juga telah dimasukkan muzik rock dan berdendam. Secara keseluruhan, kepercayaan popular yang mendengar gaya muzik yang tertentu menyebabkan pelbagai masalah tingkah laku tidak disokong.

Kajian kesan muzik ke atas minda dan otak telah menjadi subjek yang menarik minat ramai. Sambungtara di antara muzik dan kesihatan fizikal dan mental manusia telah dikaji sejak lama. Kajian ini telah membuat kesimpulan bahawa muzik memberi kesan yang positif pada minda dan otak manusia. Muzik mempunyai kuasa penyembuhan penyakit tertentu. Muzik klasik India telah didapati mempunyai kuasa penyembuhan yang kuat. Sama ada tentang berjuang kebimbangan, akan ia mempercepatkan proses penyembuhan, muzik adalah jawapan kepada semua pertanyaan.

Kesan muzik ke atas minda

Ada kalanya Bilakah seseorang berasa tertekan. Perasaan kelembapan dan seterusnya mengisi minda seseorang dan menjalankan aktiviti harian juga menjadi sukar. Kemurungan mengurangkan aktiviti otak dan minda, keupayaan untuk merancang dan melaksanakan tugas-tugas asing. Kekurangan neurotransmitter, Serotonin, membawa kepada keadaan tertekan fikiran. Nota-nota muzik yang menenangkan membantu meningkatkan tahap Serotonin dalam otak, dengan itu mengurangkan kemurungan mental.

Kebimbangan ini dikaitkan dengan suatu peristiwa yang akan datang yang mungkin mempunyai hasil tidak diketahui. Ia boleh membawa kepada tidur tidak lena dan lain-lain gangguan kebimbangan. Muzik memainkan peranan yang penting dalam menenangkan saraf dan menenangkan fikiran seseorang. Nota-nota muzik rata mendorong tidur, manakala Nota-nota yang semulajadi memberikan minda dengan kecergasan.

Muzik didapati memberi kesan kepada proses pembelajaran dan pemikiran. Jika kerja diiringi muzik yang tenang dan menenangkan, ia membantu pendengar berfikir, menganalisa dan bekerja lebih cepat dengan cara yang lebih cekap. Muzik membangunkan sikap yang positif dalam para pendengar dan menyediakan mereka dengan motivasi. Kajian telah menunjukkan bahawa muzik membawa kepada peningkatan yang luar biasa dalam kemahiran akademik pelajar, yang akan dibuat untuk mendengar jenis muzik tertentu sambil belajar atau bekerja di makmal. Mendengar muzik yang menyenangkan, ketika melakukan tugas yang sukar, boleh membuat ia seolah-olah lebih mudah.

Muzik mempunyai kesan yang positif terhadap kemahiran interpersonal seseorang individu. Kegagalan yang kita hadapi dalam hidup akan sering hasil daripada kekurangan keyakinan dan kekurangan keinginan untuk belajar. Pelajar yang memperolehi gred sekolah yang miskin tidak semestinya kekurangan kecerdasan. Keputusan akademik mereka miskin selalunya adalah hasil daripada kekurangan mereka motivasi dan mereka memberitahu keluarganya bahawa dia. Pelajaran muzik semasa sekolah boleh membantu pelajar-pelajar yang melawan blok mental mereka. Muzik membuktikan berguna dalam menggalakkan anak-anak untuk menerokai bidang baru. Ia membantu mereka membangunkan keyakinan yang diperlukan untuk mencapai kejayaan dalam hidup.

Lama sudah jelas bahawa muzik mempengaruhi orang mendalam. Apa yang baru, walaupun, adalah bahawa penyelidikan yang dijalankan untuk menentukan kesan muzik ke atas otak. Melalui kajian ini banyak telah telah mempelajari kesan muzik ke atas fungsi otak.

Ia telah terbukti berulang-ulang kali bahawa salah satu kesan kuat muzik pada otak yang terletak di dalam kawasan ingatan. Pelajar-pelajar bahasa asing telah ditunjukkan untuk dapat belajar beratus-ratus perkara kosa kata dalam satu hari apabila mendengar muzik yang sesuai. Lebih-lebih lagi, mereka teringat kata-kata dari semasa ke semasa pada tahap pengekalan 92%. Feat ini dicapai dengan menggunakan muzik klasik baroque. Rentak adalah yang paling berjaya pada kadar yang stabil daripada 60 denyutan seminit. Pada tempo ini, rakyat seolah-olah ingat yang paling. Ini adalah salah satu kesan menarik muzik ke atas otak.

Muzik mempunyai kesan positif terhadap tahap tumpuan para pendengar. Ia juga didapati membantu meningkatkan daya ingatan seseorang. Kajian telah mendapati bahawa kesunyian antara dua Nota-nota muzik mencetuskan sel-sel otak dan neuron, yang bertanggungjawab ke atas pembangunan memori yang tajam. Muzik Flute dan instrumen seperti santoor dan gejala yang disyorkan untuk meningkatkan tumpuan dan ingatan. Rentak yang kuat menyebabkan gelombang otak untuk bergema dalam synch dengan membawa mengalahkan tentang tahap tumpuan dan kecergasan yang lebih tinggi.

Muzik memainkan peranan yang penting dalam meningkatkan kreativiti. Muzik mempunyai kesan positif yang di sebelah kanan otak. Muzik mencetuskan Pusat otak, yang berurusan dengan perkembangan kreativiti. Ragas tertentu dikenali untuk mengaktifkan semua seimbang chakra dalam tubuh pendengar, sekali gus memanfaatkan beliau dalam melaksanakan tugas-tugas lain yang kreatif.

Muzik didapati untuk memberi pelajar kebolehan untuk mempercayai diri. Ia memberikan mereka satu disiplin dalaman. Irama dikenali untuk membantu pelajar-pelajar yang belajar matematik. Muzik merangsang Pusat otak yang berfikir, menganalisis dan merancang, sekali gus mempertingkatkan kemahiran organisasi.

Muzik membantu merembes Endorfin yang membantu dalam mempercepatkan proses penyembuhan. Ia bertindak sebagai satu gangguan yang berkesan dari kesakitan dan penderitaan. Sambil mengalihkan fikiran dari kesakitan, ia juga membantu membawa proses kimia tertentu di dalam otak itu bantuan penyembuhan. Selepas menjalani pembedahan, pesakit mungkin dinasihatkan untuk menjalani terapi muzik. Mendengar melodious, menenangkan muzik adalah pasti mempunyai kesan positif kepada kesejahteraan fizikal dan mental pesakit.

Muzik dan penyakit otak:

Pesakit-pesakit Alzheimer juga telah menunjukkan manfaat mental dari mendengar muzik. Mendengar muzik dicetuskan kenangan tertentu kepada teringat yang telah dilupakan sebaliknya. Pesakit Parkinson yang turut mendapat manfaat daripada kesan muzik ke atas otak. Kemahiran motor bertambah baik apabila sesetengah pesakit mampu lebih baik berjalan kaki manakala muzik yang dimainkan.

Kesan negatif:

Tidak semua kesan muzik ke atas otak ini Walau bagaimanapun akan positif. Beberapa jenis muzik boleh menyebabkan otak untuk kehilangan simetri antara ia di kanan dan kiri dua, atau tunjang. Kita semua alami ini, apabila cuba untuk menumpukan perhatian kepada tugas manakala kuat atau selainnya mengganggu muzik yang sedang dimainkan. Bertanya guru apa-apa dan mereka akan memberitahu anda bahawa ini boleh membawa kepada pembelajaran dan gangguan tingkah laku kanak-kanak. Ia juga boleh menjana keupayaan kerja berkurang dalam dewasa.
Jenis-jenis muzik yang menyebabkan kesan-kesan pada otak kebanyakannya jenis muzik seperti rock berat atau rap yang agresif. Jenis rentak tertentu mungkin bersalah. Ia juga boleh disebabkan kepada fakta bahawa pengulangan terlalu banyak membawa kepada perasaan marah dan permusuhan.

Untuk mencapai kesan positif pada otak muzik, muzik mesti mempunyai sifat-sifat tertentu. Ia perlu menjadi agak kompleks untuk melibatkan lebih daripada otak aktiviti dan memastikan orang yang berminat. Muzik yang baru dan berbeza adalah satu lagi faktor yang menyimpan otak aktif dan tidak bosan.

Berdendam muzik kesan: satu kajian mengenai kesan jenis muzik yang berbeza mendapati bahawa selepas mendengar muzik berdendam, mata pelajaran dilaporkan kenaikan dalam keletihan, kesedihan, ketegangan dan permusuhan, serta menurun kejelasan mental, semangat, ketenangan dan kasih sayang. Walau bagaimanapun, berdendam adalah mungkin tidak muzik pilihan subjek ini — kajian berdendam peminat boleh menghasilkan keputusan yang berbeza.

Kelangsangan (keagresifan): beberapa kajian mendapati bahawa individu-individu menjadi lebih bermusuhan, agresif atau marah selepas mendengar muzik logam berat, manakala yang lain telah menemui sebarang tindak balas yang agresif. Sesetengah penyelidik juga mendapati bahawa subjek yang marah bermula dengan menjadi gembira, calmer dan lebih santai selepas mendengar logam berat apabila genre muzik pilihan mereka.

Bunuh diri: walaupun kadar bunuh diri lebih tinggi di antara batu dan logam berat peminat (terutama yang kedua), kajian pelajar dengan masalah psikiatrik sebenarnya yang turut peminat logam berat menunjukkan mood yang lebih baik selepas mendengar muzik pilihan mereka. Kajian-kajian lain tertekan pelajar telah menemui keputusan yang sama, mencadangkan bahawa pelajar-pelajar boleh menggunakan muzik ini untuk membantu merawat kemurungan mereka bukannya menjadi tertekan akibat mendengar ia.

Kecerdasan: Menariknya, pelajar-pelajar kolej yang mana keutamaan muzik adalah alternatif, rock atau logam berat sebenarnya mendapatkan skor ujian IQ yang lebih tinggi secara purata, terutamanya pada soalan-soalan di mana abstraksi yang diperlukan. Beberapa kajian juga mendapati kecerdasan yang tinggi antara remaja logam berat pendengar.

Risiko pengambilan: orang-orang yang suka muzik rock atau logam berat yang lebih cenderung untuk menjadi pencari melulu sensasi yang mengambil risiko. Ini adalah sejenis personaliti dan bukannya kesan langsung muzik — pencari sensasi mempunyai sistem saraf yang kurang reaktif dan sehingga memerlukan rangsangan yang lebih kuat untuk menghasilkan sensasi kebahagiaan atau keseronokan.
Takers risiko akan lebih cenderung untuk melakukan jenayah kerana mereka tidak seperti bimbang tentang akibat. Ini bukan disebabkan oleh muzik Walau bagaimanapun; pemenang risiko lebih suka muzik lebih bertenaga dan lebih berbahaya keturunan akibat semula jadi keperibadian
dan fisiologi.

Dadah digunakan: kajian tentang kaitan di antara logam berat muzik dan penggunaan dadah telah menjana keputusan yang bercampur-campur. Satu kajian mendapati bahawa remaja yang mendengar logam berat adalah lebih cenderung menggunakan ubat-ubatan, walaupun mereka tidak lebih cenderung untuk menggunakan mereka terlalu atau menjadi ketagih. Penyelidik lain mendapati tiada kaitan antara muzik keutamaan dan penggunaan dadah atau nilai-nilai yang berkaitan dengan dadah. Secara keseluruhannya, penggunaan alkohol atau/dan dadah oleh ibu bapa mempunyai pengaruh terbesar pada penggunaan dadah remaja.

Sikap ke arah wanita: satu kajian Pra Siswazah lelaki yang mendapati bahawa pendedahan kepada logam berat seks ganas muzik meningkat kecenderungan stereotype peranan seks dan tahan lebih negatif persepsi wanita. Walau bagaimanapun, ini mungkin adalah hasil daripada kandungan seks ganas muzik heavy metal itu sendiri.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *