Kesan meditasi pada hormon badan

Kesan meditasi pada hormon badan

Tubuh manusia adalah sebuah mesin yang sangat cekap. Ia didorong oleh bahan-bahan yang pelbagai, dan dibenarkan untuk beroperasi melalui sistem kompleks yang bertujuan untuk tujuan tertentu. Badan mempunyai keupayaan untuk berkembang, membaiki kerosakan, mempertahankan dirinya daripada jangkitan yang mungkin, dan mengekalkan semua sistem berfungsi dengan normal. Hormon ini memainkan peranan penting dalam peraturan dalam tubuh manusia.

meditasi telah dianggap sebagai pelengkap dan alternatif perubatan. Institusi-institusi perubatan yang banyak perlu mengenali potensi untuk merawat penyakit fizikal dan mental. Pada masa ini, siasatan pada keupayaan penyembuhan dan terapeutik meditasi berada dalam ayunan penuh. Lebih banyak pembangunan dibawa sebagai tahun kemajuan.

Meditasi telah ditubuhkan sebagai mempunyai kesan-kesan berfaedah kepada pesakit-pesakit dengan penyakit kardiovaskular. Pesakit yang mempunyai paras kolesterol tinggi dan tekanan darah tinggi telah diuji dengan pelbagai kaedah menuntut ilmu kebatinan, dan keputusannya memberangsangkan. Walaupun dalam bidang perubatan respiratori, meditasi telah dibantu pesakit dengan asma. Lebih-lebih meditasi telah membantu dalam bidang Psikologi dan tingkah laku. Amalan telah ditunjukkan untuk membantu mengurangkan gejala gangguan hiperaktiviti defisit perhatian (ADHD), Penyakit Alzheimer, fobia, trauma, dan kemurungan.

Banyak penerangan tentang mengapa meditasi telah berjaya merawat pesakit adalah berdasarkan pada kesannya pada tahap hormon badan. Kerana hormon adalah faktor penentu dalam proses-proses fisiologi yang banyak, para saintis telah cuba untuk menentukan tahap mereka dalam orang-orang yang bermeditasi dan membandingkan mereka kepada orang-orang yang tidak.

Sebagai contoh, mengambil kira kortisol hormon. Dalam bidang perubatan, ini juga dikenali sebagai hormon stres. Tahap yang tinggi dalam darah ini boleh diaktifkan oleh beberapa faktor, termasuk penyakit kardiovaskular dan pemakanan. Apabila kortisol naik, orang yang ditemuinya gejala-gejala tekanan, yang keletihan, kurang tidur, berat badan secara tiba-tiba, dan dalam banyak kes, kemurungan. Meditasi telah ditunjukkan kortisol dalam darah yang lebih rendah, membenarkan pesakit-pesakit yang tertekan untuk menjadi lebih santai dan mempunyai keupayaan untuk berfikir dengan lebih jelas.

Hormon yang lain yang telah disiasat dengan teliti adalah melatonin. Melatonin bertanggungjawab terutamanya untuk mengekalkan jam biologi tubuh manusia. Jika terdapat tahap rendah melatonin, seseorang kehilangan runut irama badan biasa yang berkaitan dengan masa, seperti tidur. Rawatan melatonin sering ditadbir kepada pesakit dengan insomnia dan lain-lain gangguan tidur. Ia telah mendapati bahawa meditasi membantu meningkatkan paras melatonin dalam darah, supaya pesakit dapat berehat dengan lebih baik dan mendapat tidur yang lebih banyak.

Dalam amalan-amalan yoga yang tertentu, terdapat teknik-teknik meditasi tertentu yang bertujuan untuk pengeluaran hormon. Satu hormon tersebut adalah testosteron, iaitu bertanggungjawab reproduktif dan seksual berfungsi pada lelaki. Terdapat jenis meditasi yang membenarkan peningkatan paras testosteron, yang menyumbang kepada kecergasan dan panjang umur untuk ramai lelaki.

Serotonin ini juga hormon penting yang lain, kerana ia mengawal tingkah laku dan boleh mempengaruhi mood seseorang. Meditasi telah ditunjukkan untuk mengawal selia tahap serotonin dalam tubuh. Tahap serotonin yang rendah mungkin boleh membawa kepada kemurungan, Migrain, dan insomnia.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *