Kesan-kesan sosial dan psikologi fobia obesiti

Kesan-kesan sosial dan psikologi fobia obesiti

Yang paling teruk yang boleh berlaku akibat fobia obesiti akan bagi mengurangkan jangka hayat. Jadi apakah fobia obesiti? Ia mempunyai berat badan yang melebihi daripada 50-100% diperlukan atau 100 paun ke atas berat badan ideal. Cara yang paling mudah untuk diagnosis obesiti fobia adalah dengan menggunakan nilai BMI kadar ketinggian anda.

Punca sebenar obesiti fobia tidak diketahui tetapi terdapat beberapa faktor yang menyumbang kepada keadaan ini perubatan seperti gangguan metabolik dan pemakanan, pengambilan kalori, alam sekitar, genetik dan keturunan mempunyai. Faktor-faktor genetik memang bekerja bahagian penting dalam trend untuk tdk waras obes di bahawa obesiti sering dilihat untuk berjalan di keluarga Walau bagaimanapun, keluarga mungkin berkongsi sama cara hidup dan diet yang boleh menambah kepada alasan fobia obesiti. Penyakit Sindrom Cushing, Hipotiroidisme, kemurungan dan lain-lain masalah saraf juga boleh menyebabkan obesiti fobia serta penggunaan tertentu antidepresan dan steroid.

Obesiti boleh menyebabkan masalah pada sesiapa sahaja sama ada lelaki, perempuan, remaja atau kanak-kanak. Ia menjadikan aktiviti fizikal yang lebih sukar dan meningkatkan risiko mendapat risiko kesihatan yang teruk atau menjadi lebih buruk keadaan kesihatan yang mungkin sudah existMorbid obesiti boleh menjejas sesiapa saja dari mana-mana golongan yang menjadikan ia sukar untuk peprson untuk melibatkan diri dalam aktiviti fizikal yang akhirnya menjadi bahaya kepada kesihatan. Penyakit jantung koronari, strok, tekanan darah tinggi, penyakit hati berlemak, Osteoartritis, gout, kencing manis, penyakit pundi hempedu, masalah pernafasan, kanser, dan masalah reproduktif dan kesuburan adalah sebahagian daripada syarat-syarat tempahan biasa yang mungkin meningkat kerana fobia obesiti. Terdapat jantina dan umur berkaitan perbezaan dalam pelbagai masalah kesihatan yang seseorang mungkin mengalami Walau bagaimanapun semua orang-orang fobia yang obes mengalami masalah asas adalah cara-cara untuk selamat mengawal berat badan ideal mereka.

Fobia obesiti boleh pasti mempunyai kesan yang psikologi dan sosial pada orang kerana ia membawa atas kesakitan emosi yang menderita kerana ramai orang memakai t memahami punca-punca obesiti dan masyarakat menyokong orang-orang yang sangat berat badan berlebihan. Di Amerika Syarikat, obesiti adalah merupakan penyebab kedua kematian kira-kira 9 juta rakyat dewasa Amerika yang berkuat kuasa.

Ia adalah sentiasa lebih baik untuk berunding dengan doktor penjagaan kesihatan untuk menentukan rawatan pada peringkat awal obesiti sebelum ia menyebabkan risiko kesihatan yang teruk. Rawatan yang paling jelas bagi orang-orang yang berada dalam kategori gemuk adalah diet yang sihat dan amalan senaman yang kerap.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *