Kesan-kesan psikologi di Facebook

Kesan-kesan psikologi di Facebook

Beberapa waktu yang lalu, Terdapat laporan mengenai tanda-tanda orang yang ketagih Facebook atau laman rangkaian sosial yang lain, sebagai contoh, anda menukar status lebih dari dua kali sehari dan mengulas mengenai perubahan status rakan rajin. Anda juga tekun membaca profil rakan lebih daripada dua kali sehari walaupun walaupun beliau tidak adalah menghantar mesej atau tag anda dalam gambar.

Laporan terkini daripada The Daily Mail berkata, ketagih laman rangkaian sosial seperti Facebook atau MySpace juga boleh membahayakan kesihatan kerana ia mencetuskan orang untuk mengasingkan diri. Pengasingan peningkatan diri boleh mengubah cara gen berfungsi, mengelirukan response imun, tahap hormon, fungsi arteri, serta kerosakan kepada prestasi mental. Ini sememangnya bercanggah dengan tujuan penubuhan laman rangkaian sosial, di mana pengguna berjanji selepas ini dapat mencari rakan lama atau mengulas apa yang berlaku pada rakan semasa.

Hubungan yang mula menjadi kering apabila individu tidak lagi hadir di sosial pengumpulan, untuk mengelakkan pertemuan dengan rakan-rakan atau keluarga, dan lebih suka untuk berlama-lama staring komputer (atau telefon). Bilakah akhirnya berinteraksi dengan rakan sebaya, mereka menjadi Resah kerana “dipisahkan” dari komputer.

Pengguna yang akhirnya ditarik ke dalam dunia yang tiruan. Seseorang yang mempunyai rakan-rakan akan terutamanya asing yang hanya ditemui di Facebook atau Laman Friendster akan mendapati sukar untuk berkomunikasi “bersemuka”. Tingkah laku ini boleh meningkatkan risiko kesihatan yang serius, seperti kanser, strok, penyakit jantung dan dementia (senility), seterusnya oleh Dr Aric Sigman dalam The ahli, jurnal yang dikeluarkan oleh Institut biologi.

Mana mesyuarat itu bersemuka mempunyai kesan ke atas jasad yang tidak kelihatan apabila menghantar e-mel. Tahap hormon seperti oxytocin yang menggalakkan orang ramai untuk memeluk atau berinteraksi antara satu sama lain untuk berubah, bergantung kepada sama ada atau tidak berhampiran pengguna. Beberapa gen, termasuk gen-gen yang berkaitan dengan sistem imun dan tindak balas kepada tekanan, bertindak secara berbeza, bergantung kepada kekerapan seseorang melakukan interaksi sosial dengan orang lain.

Menurut beliau, media elektronik secara perlahan-lahan memusnahkan keupayaan kanak-kanak dan orang dewasa untuk belajar kemahiran sosial dan membaca Bahasa badan. “Salah satu yang paling kerap menimbulkan perubahan dalam tabiat harian penduduk British adalah pengurangan dalam interaksi dengan rakan sebaya mereka dalam beberapa minit setiap hari. Kurang dua dekad, bilangan orang-orang yang mengatakan bahawa tiada seorang boleh berunding mengenai isu-isu yang penting untuk menjadi redoubled. ”

Kerosakan fizikal ini juga sangat mungkin. Apabila menggunakan tetikus atau tekan kekunci telefon jam setiap hari, anda boleh mengalami kecederaan tekanan yang berulang-ulang. Penyakit belakang adalah juga biasa orang yang menghabiskan banyak masa duduk di depan Meja komputer. Jika pada waktu malam, anda masih sibuk mengulas status rakan anda, anda juga kekurangan masa untuk tidur. Kehilangan masa tidur dalam jangka masa yang panjang boleh menyebabkan mengantuk berpanjangan, kesukaran menumpukan perhatian, dan kemurungan sistem imun. Seseorang yang menghabiskan masa di hadapan komputer juga akan jarang senaman yang begitu ketagih untuk aktiviti ini boleh membawa kepada keadaan fizikal yang lemah, bahkan obesiti.

Tidak hairanlah jika Dr Sigman bimbang tentang arah masalah ini. “Laman rangkaian sosial harus rasa kehidupan sosial, tetapi kami mendapati sangat berbeza. Malah Laman-Laman ini tidak menjadi satu alat yang boleh meningkatkan kualiti hidup, tetapi agak alat yang membuatkan kita arah yang salah, “Beliau menegaskan.

Walau bagaimanapun, jika anda Facebook aktiviti masih hanya Daftar Masuk, mengesahkan permintaan rakan, dan kemudian keluar, ia seolah-olah anda tidak perlu risau kira-kira akan terdedah kepada risiko kanser, strok, dan bahkan penderitaan dari dementia.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *