Kesan-kesan negatif ubat-ubatan terlarang pada minda sihat

Kesan-kesan negatif ubat-ubatan terlarang pada minda sihat

Ubat-ubatan terlarang, apabila didera sama ada jangka pendek atau jangka panjang, boleh menyebabkan kesan-kesan yang tidak boleh ditarik balik pada kesihatan anda, terutamanya pada kesihatan mental anda. Dalam beberapa kes, ia juga boleh membawa kepada kematian. Oleh itu, ini diharamkan dari yang ditanam, dipasarkan dan didera dalam masyarakat.

Dalam artikel ini, kita akan melihat beberapa sebab mengapa orang menjadi mangsa dadah dan Apakah jangka pendek dan jangka panjang kesan negatif ubat-ubatan di fikiran.

Mengapa Adakah orang mangsa kepada dadah?

Terdapat lebih daripada satu sebab mengapa orang menjadi mangsa dadah. Walaupun sedikit berkaitan dengan syarat-syarat alam sekitar dan psikologi individu, yang lain berkaitan dengan ciri-ciri ketagihan wujud dadah itu sendiri.

•Experimenting/rekreasi – Experimenting adalah sebab paling biasa Kenapa orang bermula dengan ubat-ubatan. Ubat-ubatan sering digunakan untuk rekreasi untuk mendapatkan rasa baik-being/tinggi.

•Enhance fungsi – profesional tertentu yang terlibat dalam aktiviti fizikal, seperti sukan mungkin mengambil dadah kerana mereka dikatakan meningkatkan kekuatan fizikal. Steroid dan amfetamin adalah contoh Kumpulan ini.

•Stress – didera oleh situasi tekanan termasuk penyalahgunaan dadah, tekanan kerja, kegagalan akademik atau isu-isu dalam hubungan, orang mengambil ubat-ubatan. Selain itu, orang-orang yang mengalami kemurungan akan lebih cenderung untuk mengambil ubat-ubatan untuk nampaknya melarikan diri dari situasi.

•Peer tekanan – tekanan rakan sebaya adalah faktor penting yang lain. Seseorang dari sebarang umur/jantina boleh menghadapi tekanan rakan sebaya dalam pelbagai situasi.

•Accessibility – di samping itu, mudah akses juga merupakan satu faktor kritikal. Ini adalah kerana, apabila seseorang individu membuat keputusan untuk menggunakan ubat-ubatan untuk bereksperimen, rekreasi atau mana-mana faktor lain, melainkan ubat boleh didapati dengan mudah beliau mungkin tidak cenderung untuk mengambil ubat.

•Genealogy – beberapa kajian telah mencadangkan bahawa sebab-sebab genetik mungkin juga bertanggungjawab melahirkan rasa kompulsif kecenderungan untuk ubat-ubatan pada manusia.

Beberapa jenis ubat seperti wirawati menyebabkan ketagihan walaupun dengan pengambilan satu satu. Tambahan, ubat-ubatan preskripsi juga membawa kepada ketagihan kerana mereka akan diambil secara berterusan selama beberapa waktu.

Bagaimana dadah memberi kesan kepada otak anda?

Kesan hampir semua ubat-ubatan terlarang psikotropik – mereka mempengaruhi anda oleh mempengaruhi keadaan mental anda. Ubat-ubatan mengubah mood anda oleh menjejaskan fisiologi otak anda. Mereka mengganggu jawapan otak yang biasa. Kerana otak adalah organ yang penting yang mengarahkan semua organ lain dalam badan, fungsi-fungsi normal organ-organ lain dalam badan juga mendapatkan terjejas.

Selanjutnya, kesan dadah haram juga bergantung pada jenis dadah yang disalahgunakan – perangsang, depressants dan hallucinogens.

•Examples perangsang termasuk methamphetamine, alkaloid dan MDMA. Ubat-ubat ini meningkatkan suhu, kadar jantung dan tekanan darah. Mereka memberikan rasa yang lebih sedar dan berjaga-jaga.

•Depressants, seperti namanya, menekan tindak balas dalam otak anda. Opiates, ganja dan barbiturates tergolong ke dalam Kumpulan ini.

•Hallucinogens menyebabkan perasaan surrealism penagih tersebut. LSD adalah contoh Kumpulan ini.

Kesan dadah juga berbeza-beza bergantung kepada berapa kerap salah menggunakan mereka. Kerap digunakan untuk membuat orang yang mendapatkan ketagih kepada dadah, sekali gus, memburukkan lagi kesannya sakit. Oleh itu, terdapat kesan negatif jangka pendek dan jangka panjang yang berbeza daripada dadah. Marilah kita Bincangkan setiap satu.

Kesan-kesan negatif jangka pendek:

Organ yang penting yang terlibat dengan penyalahgunaan dadah adalah otak. Walaupun kesan jangka panjang adalah lebih kompleks dan deteriorating, kesan-kesan jangka pendek juga adalah berbahaya, kerana mereka adalah orang-orang yang menjadikan kesan-kesan jangka panjang terhadap penderaan berterusan.

Penagih mengalami perubahan mood yang teruk. Beliau berasa bertenaga, tertekan, letih, sedih, cepat marah, delusive, impulsif, dll, yang akan gejala-gejala gangguan mood. Dalam sesetengah kes, penagih mungkin juga mengalami angan-angan, di mana beliau kehilangan deria realiti. Berlakunya gejala ini boleh menunjukkan keterukan meningkat kesan-kesan negatif.

Kesan-kesan negatif jangka panjang:

Penggunaan ubat-ubatan psikotropik, berulang kali membawa kepada dadah pergantungan pada manusia. Pada peringkat ini, penagih adalah berisiko tinggi, seperti pengambilan dan pengeluaran ubat-ubatan – semakin kedua-dua punca teruk keadaan mental dan fizikal. Berikut adalah beberapa kesan negatif jangka panjang yang disebabkan oleh berbeza Kumpulan ubat-ubatan.

•Hallucinogens seperti LSD menyebabkan akut imbasan semula. Ia juga boleh menyebabkan ketakutan yang dibesar-besarkan.

•Drugs seperti ganja menyebabkan skizofrenia akut dalam jangka panjang. Ia membawa kepada kehilangan ingatan, kehilangan keupayaan menyelesaikan masalah, penghakiman, dan ketidakupayaan untuk menangani emosi.

•Cocaine menyebabkan penyakit mental yang teruk (kemurungan) dalam jangka panjang. Beberapa jenis ubat seperti ketamine menyebabkan kerugian teruk memori dan kemampuan untuk menumpukan perhatian.

•Drugs seperti steroid menyebabkan akut pergantungan pada dadah.

•Valium boleh menyebabkan ketagihan teruk bersama-sama dengan insomnia dan keresahan.

•Inhalants juga menyebabkan kesan toksik teruk pada otak yang menyebabkan kerosakan, kehilangan keupayaan untuk menilai, kesukaran dalam mengawal emosi.

Ini kerana kesan-kesan negatif ini, adalah penting bagi setiap individu untuk menjauhkan diri daripada dadah.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *