Kesan-kesan buruk telefon bimbit pada Kesihatan

Kesan-kesan buruk telefon bimbit pada Kesihatan

Tahun kebelakangan ini penggunaan telefon bimbit dalam populasi umum, adalah satu topik Debat global mungkin kesan pada kesihatan. Pengaruh sinaran elektromagnetik di dalam badan, jangka sederhana dan jangka panjang yang masih sedang dikaji oleh WHO, tetapi mereka telah terasing Laporan kecederaan pada sesetengah orang yang sering menggunakan kaedah komunikasi mudah alih.
Radiasi ini, yang dipanggil ketuhar gelombang mikro, juga mempengaruhi ciri-ciri teknikal kepekaan yang tinggi, yang adalah mengapa ia adalah dilarang menggunakan pesawat dengan langkah keselamatan yang lebih luas, hospital atau orang yang mempunyai penentu rentak jantung.

Terdapat beberapa faktor perlu diambil kira apabila menilai risiko gelombang tersebut terhadap kesihatan:

• Jenis-jenis sinaran (dalam kes ini ialah ketuhar gelombang).
• Faktor kumulatif (Jumlah sinaran yang terkumpul di dalam badan dari semasa ke semasa.)
• faktor-faktor peribadi (ia adalah diketahui bahawa kanak-kanak akan lebih terdedah kepada kesan ketuhar gelombang mikro kerana otaknya tidak dibangunkan sepenuhnya, juga mempunyai tengkorak-tengkorak yang lebih nipis berbanding orang dewasa, yang membolehkan akses mudah ke radiasi).
• alam sekitar faktor yang merujuk kepada pengaruh jenis radiasi dalam persekitaran, seperti radiasi daripada tanah, talian kuasa atau lain-lain peralatan yang biasa di rumah atau pejabat yang lain.
Persekutuan Rusia menggunakan prinsip berjaga-jaga:

Jawatankuasa perlindungan Rusia menasihatkan tentang keselamatan menggunakan telefon mudah alih.
Yuri Grigoriev – Reunion RNCNIRP April 2003

RNCNIRP yang mempunyai nasihat berikut dan Keselamatan penggunaan telefon bimbit. Cadangan ini adalah berdasarkan prinsip yang berjaga-jaga daripada Pertubuhan Kesihatan Sedunia (yang – yang) kajian saintifik dan perubatan, dikaji dan disyorkan oleh saintis dan pakar pendapat ahli-ahli RNCNIRP.

1 Kanak-kanak di bawah umur 16 tidak perlu menggunakan telefon bimbit.
2. Wanita hamil tidak perlu menggunakan telefon bimbit.
3. Disenaraikan ditanggung oleh gangguan dan penyakit-penyakit tertentu tidak perlu menggunakan telefon bimbit, penyakit saraf seperti neurasthenia, psychopathy, dan semua tekanan asthenic psychosteny, obsessive-compulsive penyakit, malahan dan pengurangan aktiviti mental, fizikal, kehilangan ingatan, gangguan tidur, Sindrom epilepsi dan epileptic, kecenderungan epilepsi.
4. La tempoh panggilan hendaklah terhad kepada maksimum sebanyak tiga minit, dan selepas membuat panggilan, pengguna perlu menunggu sekurang-kurangnya 15 minit sebelum membuat panggilan yang lain. Kami mengesyorkan menggunakan set kepala dan speakerphone. Pengeluar dan peruncit telefon bimbit harus merangkumi maklumat berikut bersama-sama dengan spesifikasi penggunaan:

Semua sebelum cadangan mengenai penggunaannya, Semua penting perubatan dan Epidemiologi laporan pada telefon mudah alih, bersama-sama dengan tahap pendedahan radiasi yang berkaitan dengan kawalan dan makmal.

Beberapa kajian telah menunjukkan bahawa radiasi dari telefon bimbit menyebabkan perubahan suhu badan, sama ada di dalam badan yang terdapat kawasan-kawasan yang lebih sensitif kepada haba kerana mata (katarak pembentukan), dan testosterone (pengeluaran sperma berkurangan).

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *