Kesan buang sampah terhadap alam sekitar

Kesan buang sampah terhadap alam sekitar

Jika semua orang di dunia ini membuang sampah dan sampah sewenang di mana sahaja mereka pergi, keadaan seperti yang kita tahu tidak lama lagi akan di runtuhan.

Sampah di sekeliling kita merupakan satu isu alam sekitar yang penting, yang ramai orang terlepas pandang. Manakala majoriti rakyat tahu bahawa membuang sampah adalah satu perkara yang buruk, banyak terus cuai scatter sampah mereka sekitar namun.

Pelbagai masalah yang berpunca daripada membuang sampah, dan akibat daripada ketidakupayaan sesetengah orang untuk mengawal tabiat ini, alam sekitar telah menderita. Wang juga di-terbazir kerana ia. Kerajaan perlu mengupah orang untuk mengambil sampah, dan ini bermakna wang cukai.

Buang sampah boleh menjadi berbahaya kepada sendiri kesihatan juga. Sampah di kawasan menarik haiwan perosak dan bakteria. Kaca pecah dan lain-lain objek tajam yang berbahaya apabila dibiarkan berbaring di tempat-tempat awam.

Sampah adalah berbahaya kepada hidupan liar serta. Plastik boleh menyebabkan haiwan seperti burung tersedak, apabila mereka kesilapan untuk makanan. Dan, lebih teruk lagi, cebisan plastik yang kecil boleh terkumpul di dalam perut burung, tidak pernah hariannya atau decomposing, ke titik di mana terdapat tiada bilik lebih banyak makanan yang sebenar dan mati dengan perut penuh kelaparan burung.

Akhir sekali, tetapi jelas sekali, sampah membuatkan kawasan kelihatan buruk. Apabila sejumlah besar sampah boleh dijumpai di kawasan tertentu, ia menggambarkan teruk ke atas orang-orang yang tinggal di sana.

Sumber-sumber daripada sampah dalam persekitaran

Mungkin tidak ada yang benar-benar bersalah atas pernah buang sampah. Dan alam sekitar adalah apa dasarnya yang dihukum olehnya. Pejalan kaki jatuh sampah di jalanan. Pemilik kenderaan membuang sampah mereka daripada tingkap mereka. Treler, apabila tidak dilindungi, boleh mempunyai beberapa beban mereka terpesona oleh angin. Beberapa isi rumah buang sampah mereka dengan betul dan melupuskan.

Tempat-tempat yang lebih komersial perniagaan akan melakukan ini. Peristiwa-peristiwa yang mewujudkan jumlah sampah yang besar boleh melimpah ke kawasan-kawasan jiran yang lain, jika penganjur mereka tidak merancang perkara-perkara yang hak. Tapak pembinaan boleh menghasilkan banyak sampah, disebabkan oleh pengurusan sisa yang tidak wajar.

Ini adalah hanya beberapa contoh daripada sumber-sumber sampah anda kawasan kami.

Salah faham

Terdapat salah faham tentang apa yang membentuk sampah. Sesetengah orang berfikir bahawa jika item organik (dan akan “bertukar menjadi kotoran”) ia tidak mengapa untuk membuang mana-mana sahaja. Kulit pisang, epal teras dan sebagainya, adalah hanya beberapa perkara yang datang ke fikiran yang satu ini. Tetapi Buang di realiti, membuang sampah di sekitar, organik atau selainnya, adalah sampah. Dan alam sekitar terjejas olehnya.

Membuang Mengapa Adakah orang sampah? Agak terus-terang, alasan utama adalah kemalasan yang mudah.

Persekitaran kita boleh dibuat lebih menarik jika orang hanya menggunakan Tong sampah dengan betul.

Jika anda mempunyai sampah untuk melupuskan, dan ada yang tidak boleh sampah yang berhampiran, kemudian bungkus sampah anda (dalam sebuah napkin plastik, beg kertas, dan sebagainya) dan meletakkannya di dalam poket anda atau membawa bersama anda sehingga anda mencapai sampah tin. Selain itu, pastikan bahawa sampah sebenarnya pergi ke boleh sampah, dan tidak jatuh ke sisi.

Ia adalah semua perkara mudah pelupusan sisa yang betul, yang penting kami persekitaran dan ekosistem kami.

Hakikatnya, kita semua tahu tentang masalah itu. Sekarang masa untuk bertindak, jika anda belum pernah. Tetapi jika anda sudah mempunyai tabiat pelupusan sisa yang betul dan bertanggungjawab, ingatlah bahawa anda boleh membuat perbezaan dengan menggalakkan orang lain untuk mengikut jejak langkahmu.

Apabila kita membuang sampah kami dengan betul, dan bukannya mencemarkan alam sekitar kita, ia lebih daripada sekadar membantu penempatan kami untuk kelihatan cantik – kita semua merasa lebih baik tentang hal itu juga.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *