Kesan Beta-sitosterol Bhp dan Kesihatan prostat

Kesan Beta-sitosterol Bhp dan Kesihatan prostat

Ramai lelaki akan mengalami masalah prostat sepanjang hayat mereka. Adalah dianggarkan bahawa 50% daripada lelaki lebih 40 mengalami beberapa jenis gejala-gejala prostat dan yang bergantung kepada panjang umur yang boleh mencecah sehingga 95%. Sesetengah gejala awal penyakit prostat adalah:

• Darah dalam air kencing

• Impotency

• Segera atau kerap kencing

• Membakar perasaan semasa membuang air kecil

• Ejakulasi yang menyakitkan
Apabila pertama kali berhadapan dengan gejala-gejala ini, ia adalah satu pengalaman yang amat menakutkan. Perkataan kanser atau tumor itu sendiri mempunyai konotasi yang sangat negatif dan sebab yang baik. Ini membawa kebimbangan dan keresahan ke dalam kehidupan orang. Berita baik adalah bahawa ramai di antara gejala-gejala yang dikaitkan dengan kanser prostat juga gejala-gejala yang akan mimicked oleh lebih kurang serius keadaan yang dikenali sebagai Benign Prostatic Hyperplasia atau BHP.

Apa itu prostat

Prostat yang terletak di bawah pundi kencing yang menyimpan air kencing. Ia mengelilingi uretra iaitu tiub yang mengalir air kencing melalui semasa pemindahan. Prostat adalah salah satu kelenjar 3 yang perlu untuk pembiakan dan membekalkan kira-kira 15% daripada jumlah isi padu air mani. Fungsi sebenar prostat masih sebahagian besarnya tidak diketahui tetapi adalah dipercayai untuk menggalakkan kewujudan sel-sel sperma dengan mengurangkan keasidan dalam faraj.

Apakah BHP

Hyperplasis Prostaic tidak berbahaya (BHP) adalah dalam keadaan yang juga dikenali sebagai prostat yang diperbesarkan. Ini berlaku dari pertambahan bilangan sel-sel dalam prostat. Ini boleh berlaku di bahagian-bahagian yang berbeza daripada prostat yang membawa kepada pelbagai bentuk prostat. Ini adalah keadaan biasa dan dalam tiada cara berkaitan dengan kanser prostat.

Bagaimana boleh BHP dirawat

Sekarang bahawa kita tahu apakah BHP dan apa yang menyebabkan ia, bagaimana ia boleh dirawat? Selama bertahun-tahun ia telah dirawat dengan pembedahan. Prosedur pembedahan yang paling biasa adalah kaedah urethral trans daripada kelenjar prostat (TURP). Manakala majoriti lelaki yang menjalani prosedur ini dilaporkan syarat-syarat yang lebih baik bukanlah tanpa ia adalah komplikasi dan perlu diulangi dalam mana-mana dari 2-10% daripada lelaki dalam tempoh 5 tahun. Satu lagi rawatan adalah melalui ubat-ubatan preskripsi yang juga mempunyai pelbagai kesan sampingan. Baru-baru ini beberapa pesakit telah melaporkan keputusan yang positif dengan menggunakan ubat-ubat herba. Untuk berabad-abad silam pembijaksana telah telah menggunakan beri saw palmetto, stinging melukakan hati, debunga Rai, bintang rumput dan biji Labu untuk merawat lelaki dengan masalah Pembedahan Urologi dan prostat. Abad kemudian kajian saintifik telah menegaskan kepentingan mereka dalam memerangi penyakit ini.

Beta-sitosterol adalah berkesan dalam merawat BHP

Beta-sitosterol adalah satu nutrien mikro yang ditemui dalam sel-sel dan membran sel tumbuh-tumbuhan menghasilkan minyak. Ia adalah lemak tumbuhan yang dikenali sebagai phytosterols. Dalam keadaan semula jadi ini, ianya sangat sukar untuk badan menggabungkan. Gelatine loji telah terlebih dahulu diterangkan kimia pada tahun 1922. Didapati bahawa benih Labu mengandungi jumlah Beta-sitosterol yang tinggi. Dalam bentuk pemakanan ia diperolehi dari saw palmetto yang mengandungi tahap bahan yang sangat tinggi.
Sejak itu telah banyak kajian yang buta yang telah terbukti keberkesanannya dalam rawatan BHP. Kami telah diringkaskan sedikit untuk anda menyemak.

Satu kajian yang intensif yang dilakukan sepanjang 31 tahun dan melibatkan lelaki 2929 yang diterbitkan pada tahun 1998 Jld 280 jurnal Persatuan Perubatan Amerika membuat kesimpulan bahawa ekstrak saw palmetto mengandungi paras Beta-sitosterol yang kuat meningkatkan gejala-gejala Urologi dan kadar aliran yang lebih baik.

Salah satu kajian terpenting dan baik dilakukan adalah dikendalikan oleh Dr. Berges dari Universiti Bochum di Jerman dan diterbitkan di Nobel, vol 345 (1995). Kajian ini telah dilakukan menggunakan 200 lelaki, separuh yang diterima plasebo sepanjang satu tahun dan membuat kesimpulan bahawa “peningkatan ketara dalam gejala-gejala dan aliran kencing parameter yang menunjukkan keberkesanan beta-sitosterol dalam rawatan BPH.”

Kesimpulannya, walaupun orang-orang purba telah mengetahui tentang faedah tumbuh-tumbuhan dan beri mengandungi Beta-sitosterol Kesihatan prostat yang ia tidak sehingga zaman moden sains dapat mengenalpasti bahan yang bertanggungjawab ke atas keputusan yang mereka telah melihat. Dengan banyak kajian yang dilakukan sejak 25 tahun komuniti saintifik telah berjaya untuk secara konsisten mengulangi manfaat bahan dan telah pada lelaki yang mengalami BHP dan memberi mereka alternatif yang terbukti untuk ubat-ubatan dan pembedahan.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *