Kesakitan dan parut selepas pembedahan

Kesakitan dan parut selepas pembedahan

Dengan pembedahan datang sakit – fakta perubatan asas. Setiap pembedahan melibatkan insisi untuk, luka pembedahan ke dalam tisu badan atau organ. Tapak potongan yang dipanggil luka, sama ada pada permukaan dan mendalam di dalam badan. Incisi yang pembedahan adalah satu serangan pada tubuh. Memotong hujung tisu dan saraf traumatizes, atau kejutan, mereka. Ini menyebabkan kesakitan.

Kesakitan pembedahan

Kesakitan, dan reaksi seseorang, sangat individu. Jumlah dan keamatan sakit pembedahan bergantung kepada kecergasan anda secara keseluruhan dan Kesihatan, toleransi anda untuk sakit, dan operasi anda. Operasi utama – seperti Seksyen Caesarean dan tradisional Histerektomi terbuka – yang melibatkan boleh permukaan yang besar dan prosedur mendalam dalam badan hasil pembedahan lebih sakit daripada sesetengah operasi yang kecil Jangan tertentu.

Mujurlah, untuk operasi, anda menerima Anestetik untuk. Anestetik adalah sejenis ubat yang melambatkan beberapa sistem badan anda dan mengelakkan anda dari berasa sakit semasa operasi anda.
Malangnya, pembiusan yang memakai. Anda berasa kesakitan dan ketidakselesaan selepas operasi anda. Kesakitan ini dikenali sebagai pembedahan sakit, sakit pembedahan, atau sakit selepas pembedahan. Kesakitan adalah sejenis tekanan pascatrauma ke saraf tunjang, bahagian sistem saraf pusat yang membawa mesej kesakitan kepada otak.

Perekatan dan parut

Kesakitan selepas pembedahan biasanya disebabkan oleh parut, juga dikenali sebagai pembentukan lekat. Perekatan selepas pembedahan dan parut adalah sebahagian yang semulajadi dan perlu pemulihan. Perekatan mula membentuk hampir serta-merta selepas tisu memotong dan membuat langkah pertama dalam proses penyembuhan. Bilakah tisu badan dipotong, helai protein dipanggil tergesa-gesa kolagen untuk membaiki kerosakan kecil. Kolagen adalah bahan seperti gam yang mengikat, atau reconnects, tisu yang rosak. Ia berfungsi pada tisu di permukaan dan mendalam di dalam badan. Serat kolagen microscopic tetapi kuat memulakan proses pembentukan lekat selepas pembedahan, mewujudkan parut yang kekal sepanjang hayat.

Selepas pembedahan perekatan dan parut punca kesakitan apabila tisu yang mula mengecut dan perekatan yang menyekat berhampiran tisu atau dalaman badan struktur direka untuk bergerak secara bebas. Ini boleh mewujudkan kekejangan menyakitkan atau menarik sensasi di dalam badan. Untuk membuat perkara-perkara yang lebih teruk, sekatan ini boleh menyebabkan kerengsaan yang mencetuskan lebih banyak penubuhan lekat.

Komplikasi

Selepas pembedahan perekatan boleh membawa kepada masalah lain selain kesakitan, bergantung kepada di mana di dalam badan mereka membentuk. Sebagai contoh, perekatan di usus yang boleh menyebabkan cirit-birit, sembelit, atau menghalang usus (separa atau lengkap sekatan usus), satu keadaan yang berpotensi mengancam nyawa. Selepas pembedahan perekatan di dalam saluran pembiakan wanita boleh membawa kepada persetubuhan yang menyakitkan atau kemandulan.

Rawatan

Kesakitan pembedahan dikawal kebanyakannya oleh ubat – ubat penahan sakit seperti acetaminophen (jenama, Tylenol, Anacin AF, Panadol, dan lain-lain). Menguruskan kesakitan pembedahan telah menjadi satu keutamaan yang tinggi di hospital-hospital dan klinik-klinik. Mengurangkan kesakitan membantu badan pulih lebih cepat jauh pembedahan. Selepas pembedahan, jururawat sentiasa memantau fungsi asas badan anda yang dikenali sebagai tanda-tanda vital yang anda. Tanda penting tradisional empat adalah tekanan darah, kadar nadi (pulse), suhu badan, dan kadar pernafasan. Tahap kesakitan, tanda vital kelima, kini diiktiraf secara meluas sebagai penunjuk kesihatan yang penting.

Dalam kebanyakan kes, bagaimanapun, sakit pembedahan disebabkan oleh perekatan adalah kronik, tahan lama. Rawatan yang biasa untuk sakit kronik pembedahan adalah pembedahan yang lebih banyak untuk mengalih keluar atau membaiki perekatan di. Pembedahan ulangan boleh keluarkan beberapa parut dalaman, tetapi ia juga boleh meninggalkan di belakang perekatan yang baru yang membawa pada sakit – kadang-kadang lebih buruk daripada sebelum. Sesetengah rawatan alternatif untuk sakit pembedahan telah terbukti berkesan. Pengurusan tekanan, Akupuntur, dan beberapa jenis terapi fizikal menunjukkan janji untuk melegakan kesakitan pembedahan.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *