Kes-kes penyelewengan perubatan Fen-phen

Kes-kes penyelewengan perubatan Fen-phen

Salah satu siri kes-kes undang-undang penyelewengan perubatan terbesar melibatkan dadah Fen-phen, iaitu dadah kehilangan berat badan yang dikeluarkan oleh American Home produk. American Home produk adalah sekarang ini telah bergabung dengan Syarikat Wyeth. pil penurunan berat badan membuat banyak wang untuk syarikat-syarikat farmaseutikal, jadi Wyeth Corporation teruja tentang potensi Fen-phen pendapatan kemungkinan. Fen-phen yang sepatutnya menjadi penawar ajaib bagi obesiti, dan tertanya-tanya ubat-ubatan bagi penurunan berat badan.

Fen-phen adalah kombinasi ubat-ubatan yang pesakit mengambil sebagai rawatan untuk obesiti dan membantu mereka mengurangkan berat badan. Ubat-ubatan telah Fenfluramine dan Phentermine. Tidak lama selepas Fen-phen telah dikeluarkan untuk kegunaan, laporan datang dalam pesakit yang mengalami serangan jantung dan angin ahmar selepas mengambil dadah. Ia telah ditarik balik daripada pasaran pada tahun 1997. Penyelidik klinik Mayo mendapati bahawa lebih tinggi daripada anggaran bilangan orang-orang yang mengambil dadah telah penyakit injap jantung. Kira-kira 30 peratus daripada orang-orang yang menggunakan Fen-phen telah electrocardiograms yang tidak normal. Electrocardiograms mengesan masalah dalam fungsi injap jantung. Elektrokardiogram untuk adalah ultrabunyi fungsi jantung. Punca masalah injap jantung ini dikaitkan dengan menggunakan Fen-phen. Penggunaan Fen-phen disebabkan masalah injap jantung dan adalah berpotensi membawa maut.

Ubat Diet berkaitan hipertensi pulmonari primer dikesan melalui proses penyingkiran. Punca-punca hipertensi pulmonari primer akan apnea Pusat gangguan auto imun, kegagalan sebelah kiri jantung, pulmonari emboli, dan penyakit jantung kongenital, antara sebab-sebab lain. Malangnya, ubat diet berkaitan hipertensi pulmonari primer juga boleh didapati. Semua punca lain hipertensi pulmonari primer mesti dihapuskan untuk membuktikan bahawa ubat diet Fen-phen adalah punca masalah. Elektrokardiogram yang dilakukan di tengah-tengah untuk menentukan jika injap jantung akan berfungsi dengan betul. Ujian yang lebih luas, invasif juga mungkin perlu dilakukan untuk mengesahkan diet dadah berkaitan hipertensi pulmonari primer dalam bekas pengguna Fen-phen.

Bekas Fen-phen pengguna telah memfailkan tuntutan 175,000 Wyeth. Tuntutan ini menyatakan bahawa pengguna Fen-phen bekas dibangunkan hipertensi pulmonari primer kerana penggunaan Fen-phen. American Home produk tahu mengenai pautan yang mungkin antara penggunaan Fen-phen dan hipertensi pulmonari primer. Mereka tidak, Walau bagaimanapun, menyebut apa-apa tentang masalah ini tentang kesan buruk produk label. FDA percaya bahawa American Home produk tahu tiada masalah dengan Fen-phen dan dilindungi itu.

Menurut edisi April 2005 majalah peguam Amerika, lebih 50,000 orang-orang yang telah mengambil dadah telah memfailkan saman penyelewengan perubatan dan lebih AS $14 bilion telah dibayar. Terdapat lain-lain dakwaan bahawa doktor telah mendapat komisen tinggi setiap pesakit untuk mengemukakan laporan perubatan bahawa pelanggan-pelanggan mereka mempunyai kerosakan injap jantung. Peguam benar-benar telah bribing doktor untuk mengeluarkan laporan positif bagi penyakit jantung. Penyakit jantung telah menjalankan 5% dalam kajian buta Fen-phen pengguna, tetapi berlari sehingga 60% dalam pelanggan firma undang-undang tertentu. Ada rundingan pada Januari 2005 untuk menyelesaikan guaman tindakan kelas dan menyelesaikan tuntutan-tuntutan lain daripada Mahkamah. Wyeth telah mencuba sejak tahun 1998 untuk mencari satu formula yang membawa kepada gaji maksimum keluar dalam kes-kes penyelewengan perubatan.

Lebih daripada lapan belas juta preskripsi telah ditulis untuk Fen-phen, jadi tiada ketakutan yang membayar jumlah penyelewengan perubatan boleh astronomi. Tidak seperti kes asbestos, di mana simptom mengambil beberapa dekad untuk muncul, kes-kes Fen-phen telah difikirkan mempunyai tempoh pendek latency. Beberapa ujian juga menunjukkan masalah injap jantung selepas hanya 3 bulan penggunaan Fen-phen. Walaupun rakyat tidak mendapat sakit serta-merta, mereka akan menunjukkan keputusan untuk kerosakan injap jantung tidak lama selepas bermula penggunaan Fen-phen. Sebaliknya, beberapa kes diet ubat hipertensi pulmonari primer tidak muncul sehingga 10 tahun selepas pil diet yang telah diambil. Wyeth cuba untuk mempunyai penyelesaian guaman tindakan kelas. Kempen pengiklanan besar yang menarik dalam semua jenis orang-orang yang mendakwa kerosakan jantung. Di antara orang-orang yang tidak pernah mengambil Fen-phen cuba untuk memfailkan tuntutan. Tuntutan ini akan memandang seperti dikesalkan, tetapi sebahagian daripada usaha untuk menyelesaikan sesuatu kes dengan berpuluh-puluh ribu orang. Wyeth mempunyai Kawasan Merokok 21 bilion dolar untuk tindakan undang-undang Fen phen.

Pengesanan awal dapat meningkatkan kualiti dan tempoh hayat bagi pesakit hipertensi pulmonari primer. Undiagnosed dan tidak dirawat, keadaan ini boleh cepat melemahkan dan mungkin membawa kepada kematian. Hubungi peguam anda untuk mendapatkan nasihat dan maklumat mengenai pemfailan tuntutan kelas tindakan jika anda telah menghidap hipertensi pulmonari primer kerana menggunakan Fen-phen.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *