Kerosakan saraf sensitiviti zakar dan kehilangan sensitiviti

Kerosakan saraf sensitiviti zakar dan kehilangan sensitiviti

Menurut satu kajian yang dijalankan oleh Claire Yang dan William Bradley dari Universiti Washington, Seattle, bahagian saraf, yang berjalan di sepanjang bahagian atas zakar, adalah saraf paling penting dari segi tindak balas seksual. Tambahan pula, kelenjar, dan kepala zakar, adalah keseluruhan yang paling sensitif kerana ia dipenuhi dengan sejumlah besar hujung saraf.

Oleh kerana tisu saraf ini begitu penting kepada pengalaman keseronokan seksual, mengekalkan kesihatan saraf adalah penting. Pengendalian zakar dengan betul dan menyokong Kesihatan saraf dengan kombinasi yang betul zakar vitamin dan mineral yang boleh membantu untuk melindungi saraf zakar dari desensitizing kerosakan atau untuk pulih selepas kerosakan tisu saraf. Di samping itu, memahami apa yang menyebabkan kerosakan saraf adalah penting untuk mengelakkan kehilangan sensitiviti zakar.

Punca-punca kerosakan saraf zakar
Sensitiviti saraf zakar adalah satu isu yang kompleks, dan beberapa faktor boleh mempengaruhi. Walaupun kurang responsif kepada rangsangan seksual boleh yang berkaitan dengan isu-isu kesihatan yang kronik seperti kencing manis, kecederaan tulang belakang, dan masalah kardiovaskular, kerosakan saraf periferi yang berlaku yang disebabkan oleh pengendalian yang kasar adalah lebih umum.

Melancap yang agresif, terutamanya tanpa manfaat minyak pelincir, adalah punca utama kehilangan sensitiviti zakar. Penggunaan regangan peranti atau melaksanakan apa yang dipanggil regangan atau senaman lengthening telah juga telah kerap menyalahkan untuk kerosakan saraf bahagian zakar. Walaupun terdapat pelbagai produk O-cincin dan extenders, pam vakum, dan khusus teknik regangan zakar yang dipasarkan kepada orang-orang yang mencari untuk meningkatkan saiz mereka, ia adalah penting untuk menunjukkan bahawa terdapat tiada bukti saintifik bahawa ini membuat lebih daripada perbezaan kecil (dan sementara). Sebaliknya, terdapat risiko kerosakan saraf, bukan untuk menyebut kerosakan struktur zakar yang boleh menyebabkan kehilangan sensasi dan kerugian keseluruhan fungsi zakar yang sangat nyata.

Gejala-gejala kerosakan saraf zakar
Lelaki yang mengalami sensitiviti kerugian disebabkan oleh kerosakan saraf boleh mengalami beberapa gejala:
• Kesukaran mencapai atau mengekalkan ereksi;
• Kekurangan ketegasan semasa ereksi;
• Dapat merasakan sentuhan (dari jari-jari, kain lembut, bulu, dll) pada aci atau kelenjar;
• Dapat rasa panas atau sejuk aci atau kelenjar;
• Kesukaran mencapai orgasme, atau ketidakupayaan untuk mencapai orgasme.

Merawat mengurangkan sensitiviti zakar
Berikutan cadangan yang diberikan di sini boleh membantu untuk memulihkan sensitiviti zakar yang biasa; di samping itu, tips ini boleh membantu untuk mencegah kerosakan yang boleh membawa ke zakar dikurangkan sensasi.

Pertama, orang yang ambil perhatian kehilangan responsif perlu memberi masa zakar untuk pulih. Mengambil beberapa hari (atau bahkan minggu) mati dari melancap atau seks boleh membenarkan badan semula jadi penyembuhan sifat masa untuk bekerja, memulihkan sel-sel saraf yang rosak. Bagi lelaki yang tidak dapat menahan diri daripada melancap, hanya sentuhan harus digunakan.

Kedua, pelinciran perlu digunakan untuk melancap dan rakan kongsi aktiviti untuk mengelakkan geseran berlebihan.

Ahli-ahli terapi seksual yang ketiga mengesyorkan bereksperimen dengan pelbagai jenis sensasi. Menggunakan cahaya menyentuh atau mengubah teknik semasa melancap, atau cuba posisi yang berbeza dengan rakan kongsi, boleh membantu untuk “melatih semula” saraf zakar untuk bertindak balas kepada rangsangan yang alternatif.

Paling penting, ia adalah perlu untuk menyokong tisu zakar yang sihat dengan nutrisi yang betul. Asid amino Neuroprotective acetyl-L-carnitine, serta penyembuhan vitamin seperti A, C dan B5, digalakkan untuk pemulihan dan pencegahan kerosakan saraf rosak tisu saraf. Merawat kulit zakar dengan zakar khusus kesihatan formula (kebanyakan profesional kesihatan mengesyorkan minyak lelaki Man1) yang mengandungi nutrien ini, serta pelembab semulajadi untuk memastikan kulit well-hydrated, boleh menyokong keseluruhan sensitiviti zakar dan melindungi sensasi zakar dikurangkan.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *