Kerjaya perancangan untuk profesional kesihatan

Kerjaya perancangan untuk profesional kesihatan

Rancangan kerjaya yang baik perlu datang dari hati – tidak lebih daripada satu Printed Laman A4. Ia boleh mempunyai kata-kata flowcharts, tempoh masa, gambar – benar-benar apa-apa yang menjadikan ia jelas untuk anda apa yang anda benar-benar mahu keluar daripada kerjaya anda, dan bagaimana yang berkaitan dengan hidup anda. Kami tidak mencadangkan mana-mana format yang tertentu atau template, tetapi ia perlu sekurang-kurangnya mengandungi unsur-unsur berikut.

Senarai kerana banyak perkara yang unik tentang diri anda kerana anda boleh berfikir-positif, dan khusus. Anda juga mungkin menggunakan peta minda untuk melakukannya. Sebagai contoh, jika anda communicator yang baik – sekatan itu kemahiran tertentu ke dalam subsets, dan kata kunci, seperti “kemahiran persembahan hebat”, atau “Cara tidur terbaik”.Tujuan aktiviti ini adalah untuk mencari sekurang-kurangnya sepuluh bidang anda cemerlang di – ini akan memberi anda gambar di mana anda perlu menuju. Mengambil masa untuk berfikir mengenai maklum balas orang telah mengabdikan diri anda, dan mempertimbangkan aktiviti-aktiviti yang anda berminat tempahan. Anda perlu menggunakan mata ini (dan anda sendiri nilai-nilai peribadi) sebagai panduan kepada di mana anda akan. Mereka juga boleh digunakan sebagai kata kunci untuk membina anda resume, Surat permohonan dan temuduga skrip (kita bincangkan temuduga secara lebih mendalam dalam artikel kemudian).

Mempertimbangkan dua doktor. Mereka berdua bercita-cita untuk menjadi neurosurgeons, dengan pengkhususan dalam gangguan saraf Pediatrik yang tertentu yang hanya dijumpai di Venezuela. Ada seorang mentor yang sudah tidak yang kerja. Yang lain tidak. Yang akan anda menganggap akan menjadi yang paling berjaya?Mempunyai seorang mentor bermakna sokongan, panduan, teladan dan akauntabiliti. Anda juga mungkin ingin mempunyai Mentor yang sedikit berbeza untuk memberi anda gambaran seimbang – dan maklum balas mengenai bagaimana anda akan. Ia boleh dihadapi, dan hubungan yang agak memalukan untuk ‘meminta’ seseorang untuk menjadi mentor – tetapi Tempahan Mentor tidak formal – dan perkataan ‘mentor’ pernah disebut.

Menjadi seorang mentor boleh hanya sebagai ganjaran – mungkin ada doktor junior, seorang pelajar perubatan, atau bahkan satu Antarabangsa perubatan graduan yang menghargai peluang untuk mempunyai panduan dari seseorang yang mempunyai “berada di sana dan melakukannya”

Jadi, tulis pada plan kerjaya anda sekurang-kurangnya tiga nama Mentor yang berpotensi, dan pelan bagaimana untuk mengatur masa untuk bertemu satu. Juga berfikir tentang jenis orang yang anda ingin untuk menjadi mentor kepada.

Satu lagi bahagian yang sangat penting bagi pasukan anda adalah anda Referi (yang mungkin juga menjadi mentor anda). Sering saya mendengar frasa “supaya dan begitu juga tidak menyebut mereka mahukan saya menjadi penyokong”. Mana-mana rujukan yang berikutan kenyataan ini adalah biasanya kurang ideal!

Fikir sangat berhati-hati tentang siapakah Referi ‘lisan’ anda. Dengan meminta mereka untuk rujukan bertulis juga, anda akan mendapat petunjuk daripada apa yang mereka akan katakan kepada majikan yang berpotensi, atau bilangan ahli baru. Jika rujukan bertulis menyatakan “Rang undang-undang bekerja di sini selama satu penggal dalam tahun 1987. Prestasi beliau adalah memuaskan, dia disukai oleh rakan-rakan beliau”, anda berada dalam kesulitan. Anda perlu postitive, rujukan yang bercahaya, sangat bersemangat. Terus mencari sehingga anda menemui orang-orang yang boleh membantu anda dengan cara ini. Mereka akan slam-dunk anda selepas temu duga cemerlang.

Bahagian akhir pasukan anda merupakan profesional. Ahli, pelakon, dan profesional lain mempunyai ejen – jadi mengapa tidak anda? Organisasi perancangan dan pengambilan kerjaya profesional penjagaan kesihatan boleh menambah satu dimensi baru kepada keluasan dan skop kerjaya anda dengan membantu membuka pasaran pekerjaan ‘tersembunyi’ – dan membantu anda menjaga di landasan yang betul dengan asas-asas resume, temuduga perancangan, dan kontrak rundingan.

Bahagian akhir rancangan kerjaya harus menjadi ‘peraturan kerjaya anda’. Ini hendaklah berdasarkan pada prinsip-prinsip, kepercayaan, dan nilai. Sebagai contoh, anda mungkin menulis “Saya tidak akan membiarkan orang lain persepsi saya panduan pilihan kerjaya saya”, atau “Saya akan sentiasa bekerja dalam kedudukan yang memberi manfaat kepada orang lain”. Ini mungkin berubah dari masa ke masa, tetapi menentukan hala-tuju utama sekarang.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *