Kerjaya kewangan dalam penjagaan kesihatan

Kerjaya kewangan dalam penjagaan kesihatan

Jika anda rasa kerjaya dalam bidang kewangan terhad untuk mempunyai pekerjaan dalam sektor perkilangan dan lain-lain lebih “perniagaan” seperti syarikat-syarikat, maka ia adalah masa untuk meluaskan perspektif anda dan melihat di luar daerah-daerah perniagaan. Kewangan profesional seperti Akauntan, Juruaudit dan penganalisis kewangan diperlukan dalam setiap bidang, termasuk, dan mungkin juga lebih-lebih lagi, dalam bidang penjagaan kesihatan. Kerjaya kewangan dalam penjagaan kesihatan adalah profesion yang layak. Salah satu juga boleh melihat kepada industri penjagaan kesihatan sebagai satu kelebihan dari segi kemajuan dalam kerjaya mereka. Sebagai permulaan, industri akan memerlukan Pengurus Kewangan untuk menangani isu-isu perakaunan, belanjawan, tuntutan insurans kesihatan manfaat tuntutan, dan sebagainya. Pekerjaan akan sentiasa menanti orang-orang yang layak.Perkara yang lain adalah bahawa ia seolah-olah bahawa di tengah-tengah ketidakstabilan ekonomi yang tidak menentu, Perkhidmatan Kesihatan dan akan sentiasa menjadi antara industri yang paling stabil di sana. Dengan meningkatnya jumlah orang yang lebih tua, dan kemajuan teknologi yang membantu meningkatkan gaya hidup sihat, lebih ramai orang akan memerlukan perkhidmatan penjagaan kesihatan di masa hadapan. Stabil kerana ia adalah, meskipun, industri penjagaan kesihatan bukanlah tanpa set masalah. Walau bagaimanapun, bergerak ke dalam penjagaan kesihatan adalah masih satu langkah yang baik jika anda tahu apa yang anda sedang mendapat diri. Bukan untuk menakut-nakutkan anda atau apa-apa, tetapi memajukan kerjaya kewangan anda ke arah penjagaan kesihatan bukanlah sesuatu yang anda perlu memandang rendah.

Jika anda berfikir bahawa latar belakang anda tentang pengurusan kewangan korporat sudah cukup untuk membantu anda bergerak dengan mudah dalam dunia Perkhidmatan Kesihatan, maka anda salah. Langkah yang pertama apabila bergerak kerjaya anda kepada sektor Kesihatan adalah bahawa anda perlu bersedia. Walaupun akan berhujah bahawa perakaunan hanya perakaunan di mana-mana anda pergi, Terdapat beberapa konsep dan idea-idea dalam industri penjagaan kesihatan yang boleh mengelirukan. Matematik dan nombor boleh dianggap sebagai bahasa universal tetapi menggunakan nombor-nombor dan jenis matematik ke dalam satu sistem yang boleh digunakan dan difahami memerlukan pengetahuan dan kemahiran yang boleh sangat khusus untuk bidang pengajian. Penjagaan kesihatan merupakan salah satu kawasan itu. Memajukan kerjaya kewangan anda dalam Perkhidmatan Kesihatan, ia akan menjadi bijak untuk menyimpulkan ilmu HMO, rumah penjagaan kesihatan, pengurusan penjagaan bagi pesakit-pesakit, PPOs dan terma-terma perubatan yang sama, konsep dan sebagainya. Belajar kesihatan ini berkaitan isu-isu dan konsep akan mengekalkan anda di jari kaki anda dan akan membantu anda membuat keputusan yang kukuh.

Anda perlu menyediakan diri anda untuk pertempuran head-on pelbagai peraturan-peraturan kerajaan yang dikenakan ke atas Perkhidmatan Kesihatan, banyak kaedah-kaedah rumah atau hospital dan tidak lagi peraturan-peraturan sedia ada yang sedang mengendalikan organisasi dari kedua-dua profesion perubatan dan industri kewangan sendiri. Jangan salah faham. Tujuan saya adalah untuk tidak menghalang orang dari bergerak untuk penjagaan kesihatan sektor perkilangan dan perkhidmatan yang berorientasikan perniagaan. Tetapi sebaliknya, niat untuk memberitahu akan kewangan profesional keperluan industri penjagaan kesihatan untuk memberi mereka masa untuk menyediakan diri ke arah peralihan. Satu lagi cara untuk menyediakan dijangka mula melayari senarai kerja dan bahan-bahan yang sama. Catatan kerja ini biasanya akan mempunyai huraian yang memberitahu orang ramai yang ingin memohon apa yang dijangkakan daripada kerja, tanggungjawab dan lain-lain maklumat. Secara ringkasnya, mempunyai kerjaya kewangan yang dalam penjagaan kesihatan adalah satu langkah kerjaya yang baik. Hanya memastikan bahawa ia adalah sesuatu yang anda mahu dan motivasi anda untuk belajar masih tinggi. Profesion ini adalah satu yang baik dan industri akan melekat untuk masa yang lama.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *