Kerja-kerja kejuruteraan dan tinggal di Qatar

Kerja-kerja kejuruteraan dan tinggal di Qatar

Qatar, negara kaya dengan minyak dan gas di timur tengah telah tertinggi KDNK per kapita di dunia. Keadaan ini menarik beribu-ribu pekerja dari luar negara kerana ia menawarkan wang pantas dalam tempoh masa yang singkat. Ia adalah salah satu destinasi yang paling digemari expat yang mengalu-alukan tenaga kerja asing pada pesisiran.

Profesional dari seluruh dunia boleh mencari banyak peluang pekerjaan di Qatar kerana terdapat keperluan segera untuk membangunkan Emiriah Arab Bersatu. Penduduk negeri itu adalah tidak mencukupi untuk memenuhi permintaan tenaga kerja syarikat di Qatar. Dan jadi, secara besar-besaran pengambilan profesional yang berkemahiran tinggi dan terlatih dari luar Emiriah Arab Bersatu dijalankan. Majikan yang mengambil pekerja-pekerja untuk suatu tempoh yang pendek, biasanya secara kontrak kerana kerajaan tidak membenarkan ekspatriat untuk menjadi sebahagian daripada penduduk tempatan. Ia mahukan keadaan menjadi diri yang mencukupi dalam setiap cara-dari segi keperluan tenaga kerja, sektor pendidikan dan penjagaan kesihatan, dan sebagainya.

Ekspatriat di Qatar akan dibayar sangat, dilayan baik dan ganjaran untuk usaha mereka pada akhir kontrak mereka. Walaupun, kerajaan berhasrat untuk menjadikan negeri ini sendiri yang bergantung, permintaan dan keperluan tenaga kerja asing tidak akan mengelak untuk sekurang-kurangnya 2 hingga 3 dekad. Jenis keperluan dan pekerjaan di Qatar boleh tukar tetapi keperluan untuk Perkhidmatan ekspatriat yang terlatih akan tidak berkurangan. Ini menekankan hakikat bahawa jumlah peluang pekerjaan di Qatar akan berkembang merentasi pelbagai sektor pada tahun-tahun yang akan datang. Pengalaman pengurusan, profesional dan teknologi akan permintaan yang besar seperti kegemaran semasa masih kerja-kerja kejuruteraan di Qatar.

Qatar mempunyai rizab LNG (Gas asli cecair) yang ketiga terbesar di dunia. Kerajaan Qatar kini mempelbagaikan ekonomi yang berkembang pada kadar yang segera kadar. Ia sedang mempromosikan Emiriah Arab Bersatu sebagai sebuah destinasi pelancongan kerana ia menawarkan pelbagai pilihan rekreasi seperti pantai-pantai yang halus, Kemudahan sukan air yang besar, sebuah padang golf bertaraf dunia dan banyak hotel yang hebat dengan teknologi canggih. Ianya lebih santai daripada bandar-bandar lain di Teluk seperti Dubai dan Bahrain dan destinasi kerjaya lumayan juga.

Terdapat banyak kerja-kerja pembinaan yang berlaku di negara Qatar bagi pembangunan pesat negara. Pelbagai peluang pekerjaan dalam bidang Kejuruteraan boleh didapati di Emiriah Arab Bersatu semua sektor seperti perlombongan, kelapa & gas petrokimia (luar pesisir & daratan), pembinaan (bangunan, Kejuruteraan, marin), Telekom, air sisa, rawatan air, pelupusan sisa pepejal, industri kilang (cahaya & berat), landasan keretapi, alam sekitar, kuasa dan lain-lain. Kerja-kerja Kejuruteraan bagi profesional yang berpengalaman dalam semua bidang-mekanikal, elektrikal, sivil dan perisian adalah terbuka bagi ekspatriat di Qatar.

Doha, bandar modal Qatar juga telah menjadi sebuah hab kerjaya dengan beribu-ribu ekspatriat yang bersedia untuk bekerja di bandar. Kerja-kerja kejuruteraan di Doha menarik ramai ekspatriat yang berkelayakan dan terlatih di seluruh dunia. Seperti negara-negara Timur Tengah yang lain, Qatar juga menawarkan pakej gaji yang lumayan dan ganjaran menarik profesional pada akhir tempoh bekerja mereka. Tinggal di Qatar adalah agak berpatutan kerana ia bergantung pada gaya hidup anda, tabiat dan negara anda tergolong. Kos sara hidup meliputi makanan, minuman keras, pengangkutan, penginapan, hamba, internet, penjagaan kesihatan, aktiviti riadah, sekolah (apabila bergerak bersama keluarga) dan lain-lain perkara-perkara itu. Sejak, kerajaan menawarkan pelbagai kemudahan bagi ekspatriat, perbelanjaan untuk perkara yang kekal rendah.

Qatar adalah tempat yang sesuai untuk orang-orang yang bersedia untuk berpindah dan mendapatkan beberapa jumlah wang yang besar. Anda boleh menikmati pelbagai jenis gaya hidup semasa membuat simpanan yang baik dalam tempoh masa yang singkat.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *