Kerana gula!

Kerana gula!

Memberi amaran sebagai anak-anak ibu-ibu kami kepada kami yang mempunyai gula-gula yang terlalu banyak akan reput gigi. Well meneka apa, ibu adalah betul! Dalam tin soda yang tipikal boleh mengandungi sebanyak 10 sudu teh gula! Dan kita semua tahu bahawa sesetengah rakyat Amerika, terutama remaja, pasti boleh guzzle soda mereka!

Adakah anda tahu berapa banyak gula anda dan minuman keluarga anda setiap hari? Menurut American pergigian Persatuan (ADA), pengambilan minuman ringan, jus buah-buahan, dan minuman-minuman Sukan telah meningkat sebanyak 500% dalam tempoh 50 tahun di Amerika Syarikat. ADA yang melaporkan bahawa rakyat Amerika mengambil lebih daripada 53 gelen minuman ringan berkarbonat setiap orang setiap tahun. Sesetengah orang mendapati sukar untuk mengelakkan minuman manis ini kerana terdapat hampir 450 minuman ringan yang berbeza di Amerika Syarikat.

Apa yang membimbangkan adalah bahawa kebanyakan orang tidak sedar berapa banyak gula mereka, atau anak-anak mereka, mengambil secara harian. Sebuah projek penyelidikan yang diterbitkan dalam jurnal Persatuan Perubatan Amerika membuat kesimpulan bahawa Amerika makan purata bersamaan 21 sudu teh ditambah gula sehari dan yang terletak kira-kira 2 ½ hingga 3 kali lebih gula daripada yang disyorkan.

Pengambilan gula yang berlebihan yang dikaitkan dengan obesiti, kencing manis dan lain-lain syarat-syarat yang dikaitkan dengan penyakit jantung. Kajian ini memberi amaran bahawa makan diet yang sangat tinggi dalam gula boleh sebagai berbahaya sebagai satu yang tinggi lemak.

Kajian menunjukkan bahawa orang-orang yang makan gula tambahan Tempahan telah HDL yang rendah, atau kolesterol baik dan orang-orang yang memakan jumlah gula telah HDL yang tertinggi, atau kolesterol yang tidak baik. Kajian tersebut menyimpulkan tiga kali bahawa makan jumlah yang besar ditambah gula lebih ganda risiko HDL yang rendah, yang merupakan “risiko faktor utama bagi penyakit jantung.”

Persatuan jantung Amerika mengesyorkan menghadkan ditambah gula dalam diet kepada tidak lebih daripada 100 kalori sehari bagi kebanyakan wanita dan 150 kalori sehari bagi kebanyakan lelaki. Yang sama kira-kira 6 sudu teh gula sehari bagi wanita dan 9 sudu teh untuk lelaki. Tahukah anda, Walau bagaimanapun, yang boleh 12-auns soda biasa yang hanya satu boleh mempunyai sehingga 10 sudu teh gula!

Makan dan minum yang berlebihan gula menjejaskan kesihatan mulut anda, terlalu. Memakan gula yang berlebihan boleh membawa kepada masalah kesihatan mulut seperti penyakit gusi dan kerosakan gigi. Gula yang melemahkan dan meruntuhkan enamel, perlindungan permukaan luar gigi, dan ini membuatkan gigi lebih terdedah kepada bakteria yang memudaratkan dan kerosakan.

Ringkasnya, Makan dan minum terlalu banyak gula boleh menyebabkan rongga. Rongga yang bermula sebagai sebuah lubang kecil di gigi anda. ADA menerangkan di dalam laman web mereka bahawa apabila anda makan atau minum makanan berkanji atau manis, gula dan plak pada gigi anda bergaul bersama-sama untuk membuat asid untuk. Asid di dalam mulut anda menyerang gigi dan boleh membuat rongga.

Rongga tidak ditetapkan oleh diri mereka sendiri. Mereka hanya akan ditetapkan oleh doktor gigi yang akan mengalih keluar reput yang dan pengisian yang di sebelah kiri lubang pada gigi anda. Jadi apa yang boleh anda lakukan untuk mengelakkan rongga? Persatuan pergigian Amerika (ADA) mengesyorkan memberus dua kali sehari dengan ubat gigi fluorida, menggunakan flos sekurang-kurangnya sekali sehari, melawat doktor gigi dengan kerap dan membuat pilihan makanan dan minuman berkhasiat.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *