Kerajaan Persekutuan ditukar perspektif keselamatan makanan selepas kes PeanutPoisoning

Kerajaan Persekutuan ditukar perspektif keselamatan makanan selepas kes PeanutPoisoning

berulang kali berjanji pembaharuan.
Terlalu banyak kali, makanan yang tercemar adalah tidak teringat sehingga terlalu lewat, Encik Obama berkata tahun lepas. Apabila saya menjadi Presiden, ia tidak akan perniagaan seperti biasa apabila ia datang kepada keselamatan makanan. Saya akan menyediakan dana tambahan untuk mengupah lebih pemeriksa makanan F.D.A..
Hampir semua undang-undang yang dicadangkan di bawah pertimbangan memerlukan syarikat-syarikat seperti kacang tanah Perbadanan Syarikat merangka pelan-pelan tertentu untuk pembuatan dengan selamat dan ujian rutin. Bil-bil yang memerlukan bahawa keputusan ujian dan lain-lain rekod disediakan kepada pemeriksa Kerajaan atas permintaan, dan akan menyediakan wang tambahan untuk pemeriksaan yang lebih sengit daripada kilang-kilang makanan domestik dan luar negara. Beberapa juga akan membaiki sistem patchwork yang wabak dikesan.
Senator Richard J. Durbin, Demokrat Illinois, dan wakil Rosa DeLauro, Demokrat Connecticut, juga mencadangkan mewujudkan sebuah agensi makanan bebas daripada F.D.A. itu supaya makanan akan menerima perhatian individu. Pada masa ini, sekurang-kurangnya 12 Agensi Persekutuan mengawal selia keselamatan makanan. Pertempuran antara orang-orang yang akan mengukuhkan F.D.A. tersebut atau pentadbiran makanan dan dadah dan orang-orang yang akan memecahkan ia akan perjuangan yang penting pada tahun ini.
Saya fikir saya boleh diguna pakai pada Presiden untuk mengambil lihat segar yang baik ini, kata Encik Durbin. Kita tidak boleh memaafkan atau menjelaskan apa yang berlaku dengan keselamatan makanan di negara ini.
White House mahupun Jabatan Kesihatan dan perkhidmatan manusia akan berkata apa-apa pada hari Khamis. Tetapi isu kacang semalam, pengkritik berkata, menunjukkan hanya berapa sangat buruk sistem keperluan membaiki, bermula dengan sistem pengawasan patchwork yang pertama penunjuk bahawa sesuatu yang telah sangat salah.
Kes-kes yang serupa dengan Christopher’s dilaporkan kepada Jabatan Kesihatan tempatan, yang seterusnya akan melaporkan mereka kepada Pusat bagi kawalan dan pencegahan penyakit. Oleh diubahsuaikan, Pusat penyakit telah dilihat cukup kes-kes daripada jenis yang serupa salmonella akan bimbang.
Nombor itu tidak semestinya penting pada mulanya satu di sini, ada satu, kata Lola Russell, penyakit Pusat jurucakap dalam negeri. Dari masa ke masa, nombor-nombor tersebut mula berkembang.
Menjelang pertengahan Disember, Minnesota Jabatan Kesihatan, dikenali sebagai antara yang terbaik di Amerika, telah belajar bahawa sembilan individu dengan keracunan salmonella. Hasilnya, Jabatan cirit-birit pasukan, sekumpulan pelajar-pelajar siswazah yang bekerja malam, mula mendapat berhubung dengan pesakit dan penjaga mereka untuk bertanya tentang pilihan makanan mereka.
Kami mempunyai sekumpulan orang-orang yang seperti mentega kacang, berkata Medus Carlota, sebuah negeri epidemiologist. Tetapi tiada jenama yang hampir sama sehingga baik.
Negeri-negeri lain telah melaporkan kes-kes yang serupa, tetapi seperti di Minnesota, tiada seorang pun daripada mereka tidak dapat memahami makanan yang dikongsi. Proses yang penuh dengan ketidaktentuan. Pegawai Kesihatan Negeri meminta orang yang apa yang mereka ingat mengambil pada hari-hari yang membawa kepada saat mereka menjadi sakit. Ingatan lemah dan rekod-rekod yang buruk menjejaskan usaha-usaha, dan pegawai sering dihantar pada aktiviti yang tidak berkesudahan.
Kelewatan adalah sebahagian daripada masalah itu. Lebih daripada dua minggu sering berada diantara masa seseorang didiagnosis dengan penyakit dan hasil ujian sampel najis yang diluluskan kepada pegawai-pegawai Persekutuan.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *