Kepimpinan pengajaran dari Presiden Obama

Kepimpinan pengajaran dari Presiden Obama

Dalam peperiksaan kami pelbagai gaya kepimpinan dan kepimpinan, tiada mungkin boleh lebih cenderung daripada Barack Obama sebagai kajian kes. Ideologi yang menyegarkan dan pelaksanaan yang cemerlang beliau pasti melimpahkan kita dengan banyak kepimpinan pengajaran yang menarik dari.

Siapakah dia?

Barack Hussein Obama II adalah Presiden ke-44 Amerika Syarikat. Sebagai seorang rakyat Afrika Amerika dilahirkan di Hawaii, Obama mengambil faedah dalam menjadi seorang penganjur komuniti di persekitaran yang berpendapatan rendah, dan berkhidmat sebagai sebuah komuniti berasaskan Gereja penganjur sebelum belajar undang-undang di sekolah undang-undang Harvard. Beliau adalah akhirnya sumpah sebagai senator dari Illinois pada tahun 2004 dan inaugurated sebagai Presiden Amerika Syarikat pada tahun 2009. Beliau juga telah dianugerahkan Hadiah keamanan Nobel “usaha luar biasa beliau untuk memperkukuhkan diplomasi antarabangsa dan kerjasama antara rakyat”.

Gaya kepimpinan

Antara Tempahan jelas gaya kepimpinan yang boleh dilihat dari Presiden Obama ialah sifatnya transformasi. Sangat berkarisma dan sangat fasih, Presiden Obama adalah dengan mudah dapat mempengaruhi orang-orang yang beliau mengetuai untuk bekerja ke arah matlamat yang sama dan mencapai sesuatu yang lebih besar daripada diri mereka sendiri. Gaya beliau memujuk dan Diplomatik berbeza starkly dengan langkah yang lebih agresif dan ketadbiran pendahulunya, Presiden Bush, dan ia pasti akan memainkan peranan penting dalam menjalin kerjasama antarabangsa dan inspirasi tindakan di rumah.

Seberapa banyak yang ia adalah ideologi, kepimpinan Presiden Obama juga adalah sangat pragmatik, memberi tumpuan kepada isu-isu konkrit seperti insurans penjagaan kesihatan dan hubungan dengan dunia Islam. Aspek kepimpinan ini merupakan bahagian yang penting dalam kejayaan beliau dalam menterjemahkan idea-idea murni menjadi realiti.

Kepimpinan Presiden Obama juga bercirikan kepada komunikasi yang kukuh dengan rakyat Amerika dan masyarakat dunia. Di dunia baru maklumat dan pengetahuan, Presiden Obama ini dapat memanfaatkan media untuk menyampaikan mesej dan pandangan beliau kepada rakyat Amerika. Hakikat ini adalah jelas daripada kehadiran beliau dalam talk Show. Berada di bahagian atas di mana-mana organisasi besar, ia adalah penting bahawa mesej dan idea-idea diterjemahkan dengan jelas ke lelaki terakhir untuk memastikan congruency dalam niat. Dalam aspek ini, Obama telah cemerlang beliau mengekalkan orang-orang yang beliau mentadbir yang tahu.

Kualiti kepimpinan

Sebagai salah satu jenis, Presiden Obama diuar-uarkan oleh beberapa kualiti kepimpinan dan ini boleh menjadi pelajaran berharga kepimpinan untuk mengambil.

Dia mendengar. Seseorang akan berfikir bahawa untuk pemidato tersebut yang tertunggak Inggeris, bercakap juga akan menjadi alat utama beliau untuk mempengaruhi dan mendapat persetujuan. Walau bagaimanapun, kita mesti sedar bahawa komunikasi bermula dengan mendengar, dan Presiden Obama membuktikan untuk menjadi baik pada mendengar kerana beliau adalah bercakap. Kerana ia dapat membuktikan kepada dunia bahawa dia bersama-sama dengan Amerika Syarikat akhirnya bersedia untuk mendengar, api reignited lagi hubungan untuk menjadi palsu dan diplomasi untuk mengambil tempat. Apabila ditanya oleh wartawan Jerman tentang rekaannya NATO pada tahun 2009, dia rendah diri menjawab, “Aku tidak datang Reka bentuk grand galas, saya di sini untuk mendengar, berkongsi idea dan bersama-sama, sebagai salah satu sekutu NATO banyak, membantu membentuk visi kami untuk masa depan.”

Ini membawa kepada kualiti kedua empati. Kebolehan meletakkan diri dalam kasut orang lain secara semulajadi membenarkan Presiden Obama dapat merasa untuk rakyatnya, dan ini membantu membentuk banyak dasar-dasar beliau, seperti pembaharuan penjagaan kesihatan beliau. Presiden pernah berkata, “dunia tidak hanya berputar di sekitar anda.” Ini menyerlahkan kepercayaan kukuh bahawa seorang perlu belajar untuk melihat sesuatu melalui mata orang lain. Sebagai pemimpin, ia adalah penting untuk dapat melihat isu-isu melalui mata orang-orang yang berusaha dengan untuk memahami kebimbangan mereka. Keupayaan untuk berbuat demikian sudah tentu akan membolehkan kita untuk menjadi seorang pemimpin yang lebih pemahaman dan empathetic.

Presiden Obama juga markah baik dari segi dapat mewakilkan tugas-tugas untuk tangan yang lebih mampu, dan kebimbangan dirinya lebih banyak wit arah menetapkan dan visioning negara. Dalam pengurusan yang lebih tinggi, perwakilan adalah satu kemahiran yang penting kepada Tuan untuk berkesan. Ia membolehkan kita untuk fokus pada apa yang kita akan dibayar untuk melakukan, iaitu membawa dan menguruskan pasukan kami, dan bukannya untuk micromanage dan akan mengambil kerja daripada seluruh pasukan kami.

Frankness Presiden Obama adalah juga kekunci lain yang membezakan dia banyak ahli-ahli politik yang lain. Dengan berkomunikasi secara jujur dan jelas matlamatnya, pendengar dapat rasa keikhlasan beliau dan akan cenderung untuk percaya padanya yang lebih banyak. Ini ditentang untuk lain-lain lagi yang tidak memilih untuk datang bersih mengenai motif terselindung tertentu, jelas kerana mereka mungkin, dan ini hanya bermakna bahawa pendengar kurang bersedia mempercayai mereka sepenuh hati.

Yang terakhir dan yang pastinya bukan sedikit kualiti Nya adalah kesanggupan beliau untuk membuat keputusan yang sukar. Walaupun dakwah kerjasama dan persetujuan bersama, Presiden Obama adalah mengetahui bahawa mendapat persetujuan majoriti tidak boleh didapati dan ekonomi, dan panggilan yang sukar perlu dibuat pada masa-masa. Betul atau salah, ia adalah lebih penting untuk membuat keputusan dan mengambil tindakan, bukannya untuk melambatkan dan shriek tanggungjawab untuk pengganti.

Gaya kepimpinan Presiden Obama sememangnya satu permulaan yang baru bagi penjajaran Amerika Syarikat dari segi aspek politik, ekonomi dan sosial. Bagi pemimpin-pemimpin yang bercita-cita, kepimpinan beliau boleh boleh diibaratkan permata berharga yang kita boleh model dari, menyesuaikan diri, dan menggunakan sebagai kita sendiri, membolehkan kita untuk membawa diri kita ke tahap yang lebih tinggi.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *