Keperluan protein dalam tempoh selepasnya

Keperluan protein dalam tempoh selepasnya

Apabila menentukan kursus sesuai rawatan untuk pesakit selepas pembedahan, status pemakanan adalah tanpa ragu-ragu salah satu parameter yang penting untuk dipertimbangkan. Konsep taraf pemakanan dalam pembedahan melibatkan pelbagai aspek pemakanan perioperative yang mempunyai status pemakanan yang injeksi dan postoperative. Banyak kajian menunjukkan bahawa syarat-syarat pemakanan boleh diterima injeksi membantu untuk mengelakkan komplikasi postoperative yang awal dan akhir.

Pada tahun 1996 Klein et al. menerbitkan satu kajian yang membandingkan 2 Kumpulan pesakit, Kumpulan sebelum ini kekurangan dan satu lagi dalam keadaan pemakanan yang bersetuju. Kedua-dua Kumpulan telah secara sukarela tertakluk kepada pembedahan tulang belakang lumbar. Ia dilaporkan bahawa komplikasi postoperative 26, dua puluh empat adalah dalam Kumpulan zat. Kajian ini mencadangkan bahawa status pemakanan pesakit-pesakit yang menjalani prosedur pembedahan akan menyemak sangat teliti. Ia juga menunjukkan bahawa individu yang mempunyai nutrisi optimum maka harus ditambah dan diganti sebelum pembedahan elektif. Kajian tambahan telah dilaksanakan oh yang kesemuanya menekankan bahawa status pemakanan perlu diteliti sebelum apa-apa jenis operasi. Akibatnya individu iaitu zat dan undernourished perlu diberi pertimbangan khas.

Pemulihan yang berjaya dari satu intervensi pembedahan bergantung kepada beberapa pembolehubah, dan sokongan pemakanan selepas pembedahan adalah salah satu antara. Pemakanan selepas pembedahan harus dimulakan secepat mungkin. Mempunyai taraf pemakanan yang unggul akan membantu dalam:

-Luka penutupan

-Meningkatkan daya tahan

-Melawan jangkitan atau sepsis dan

-Menghalang komplikasi serta-merta dan lewat.

Asid amino daripada protein dan akan blok bangunan asas badan. Untuk luka betul penyembuhan ia adalah penting untuk mempunyai pengambilan protein yang mencukupi. Pengurangan tenaga protein nampaknya holdup luka penyembuhan oleh: memanjangkan bahagian keradangan; dengan menghalang sintesis fibroplasia, kolagen dan proteoglikan bagi; dan menghalang neoangiogenesis (Fasa percambahan) dan pembentukan semula luka.

Walaupun keterukan stres yang menyebabkan pesakit yang porportionate kepada keterukan luka, pembedahan, Walau bagaimanapun, menimbulkan tekanan hebat matabolic pada pesakit. Meningkatkan aktiviti metabolik akan Penyembuhan, akut-fasa pengeluaran protein dalam tindak balas terhadap tekanan dan mobilisasi asid amino daripada otot yang digunakan untuk hepatik gluconeogenesis semua berakhir pada pesakit yang telah mengalami kecederaan yang memerlukan lebih protein berbanding pesakit cedera.

Kesusutan protein eksperimen haiwan menunjukkan penurunan dalam kekuatan tegang bagi luka. Dalam kajian 108 manusia pesakit dengan luka eksperimen, individu yang mempunyai atau serum yang rendah protein serum albumin telah luka yang jauh lebih lemah berbanding dengan nilai-nilai protein yang biasa.

Protein kalori seimbang meningkatkan ngeri dan kematian dalam pembedahan pesakit. Beberapa kajian mendapati pesakit yang dimasukkan ke hospital dalam keadaan seimbang pada kemasukan. Oleh itu, adalah penting untuk meningkatkan pengambilan protein untuk mengoptimumkan fungsi imun dan Penyembuhan, dan untuk menghentikan komplikasi selepas pembedahan pada individu ini.

Keperluan protein

Adalah disyorkan bahawa dewasa cedera mendapatkan kira-kira 0.8 gram protein Diet setiap kilogram berat badan setiap hari. Kerana pesakit-pesakit tua yang mempunyai kebolehan yang menurun untuk mensintesis protein disarankan mempunyai pengambilan protein yang tinggi kira-kira 1-1.2 gram protein Diet setiap kilogram berat badan setiap hari. Pesakit pembedahan/trauma yang boleh menghendaki jauh lebih protein. Pembedahan kecil boleh tidak meningkatkan permintaan protein; tetapi, jika pesakit sudah zat protein, penyembuhan luka boleh terjejas kecuali pengambilan diet protein meningkat. Pembedahan Major boleh meningkatkan protin keperluan 10%, manakala pesakit dengan pelbagai trauma boleh memerlukan protein tambahan 75%. Keperluan protein yang dibesarkan (kira-kira 75-100%) bagi kes-kes tertentu seperti membakar mangsa luka yang membawa tekanan metabolik yang luar biasa.

Kaedah terapi pemakanan

Bagi pesakit yang keperluan protein badan mengatasi pengambilan, suplemen yang diperlukan untuk memenuhi permintaan yang meningkat. Mod terapeutik mungkin berguna dalam kes ini.

-Bentuk pemakanan adalah lisan kerana ia adalah paling selamat, -kurangnya mahal dan overal kualiti terbaik untuk badan kita.

-Bagi pesakit yang mempunyai gastro berfungsi dalam saluran usus enternal tiub pemakanan digunakan untuk menggantikan atau bantuan lisan yang makan semua bersama-sama. Ini hanya dipanggil untuk individu yang memerlukan sokongan protein yang intensif.

-Separa nutrisi parenteral membekalkan hanya sebahagian daripada pesakit keperluan pemakanan harian, menambahkan pengambilan lisan.

-Dengan menggunakan TPN (Jumlah pemakanan parenteral) semua pesakit di setiap hari pemakanan keperluan disediakan. Kaedah temubual selalunya boleh hasil jangka panjang penyelesaian pekat menggunakan, namun dalam situasi sementara pembuluh darah periferi mungkin digunakan.

Berat badan pesakit yang plasma protein, glukos, dan sebagainya perlu dipantau sentiasa.

Peranan susu protein dalam proses pemulihan

Whey protein adalah sumber protein yang sangat baik untuk semua – tidak kira apa usia mereka. Daripada perspektif pemakanan, protein whey memerintah tertinggi. Whey adalah produk keju dan casein proses. Whey diperbuat daripada kira-kira 20% dari asal susu protein. Kini penyelidikan ini mencadangkan bahawa komponen-komponen tertentu whey protein boleh membantu dengan pembangunan tisu badan yang baru. Imun modulasi, kesan keradangan anit dan penyembuhan adalah amone aktiviti biologi yang berkaitan dengan whey protein.

Lebih pada asasnya susu protein dan adalah dianggap pecahan utama protein susu. Caseins disintesis dalam kelenjar mammary dan dianggap sebagai phosphoproteins. Mereka mempunyai keupayaan untuk mempengaruhi gut motility manakala memiliki aktiviti modulator imun juga. Caseins yang luar biasa tinggi glutamine asid amino, yang paling banyak asid amino yang terdapat di otot-otot rangka dan boleh memainkan peranan dalam menyokong sistem imun.

Rujukan:
1. Loimaranta a., M. Laine, Soderling E., et al. kesan lembu whey imun dan imun persediaan terakhir sambutan komposisi dan pH Plak gigi manusia. Mini yang baru EUR J lisan 1999; 107:244-50.

2. Bolke E., Orth K., petang Jehle, et al. Enteral permohonan untuk penyediaan susu kolostrum diperkaya suntikan immunoglobulin untuk mengurangkan endotoxin translocation dan sambutan fasa akut pada pesakit-pesakit yang menjalani pembedahan pintasan koronari–Keratan terkawal plasebo perintis perbicaraan. Wien Klin Wochenschr 2002; 114:923-8.

3. Zello kemahiran insaniah kemahiran komunikasi, L.J. Wykes P.B., Pencharz dan R.O. bola. Kebelakangan ini (1995) perkembangan kaedah menilai keperluan pemakanan asid amino bagi manusia dewasa. J. Nutr. 125: 2907-2915.

4. Ayles H.L., R.M. persahabatan dan R.O. bola. (1996) Kesan saiz zarah pemakanan pada ulser gastrik, dinilai oleh peperiksaan teropong, dan hubungan antara ulser keterukan dan pertumbuhan prestasi individu makan babi. Babi Kesihatan & Prod. 4(5): 211-216.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *