Keperluan protein dalam penyembuhan luka

Keperluan protein dalam penyembuhan luka

Proses pembaikan yang berikut apabila berlaku kecederaan kepada kulit dan tisu-tisu lembut dipanggil penyembuhan luka. Biasanya trauma atau boleh pembedahan akan menyebabkan luka. Kita juga boleh mempertimbangkan tekanan ulser (juga dikenali sebagai ulser decubitus) sebagai luka. Keupayaan luka untuk sembuh bergantung sebahagiannya pada kedalaman yang, serta Ketua taraf kesihatan dan pemakanan pesakit.

Apabila kecederaan mengambil tempat tindak balas keradangan dicetuskan dan sel-sel di bawah dermis (setinggi lapisan kulit) mula menghasilkan kolagen. Kerana masa berjalan dengan lancar lapisan luar kulit, tisu epitelium, yang biasanya dipanggil regenerates. Diet dan pemakanan tambahan dapat meningkatkan kualiti penyembuhan luka dalam dua cara: pertama dengan mempengaruhi proses reparative ini, dan keduanya dengan menghadkan kesan keradangan yang merosakkan.

Gejala-gejala termasuk: bengkak, kekejangan, kesakitan, perubahan warna, kulit, penumpahan, scabbing, pembentukan gatal-gatal dan parut.

Perubahan pemakanan: asas tisu kulit dicipta protein. Oleh itu, pesakit memerlukan jumlah kalori dan protein untuk membuat dan membaiki tisu-tisu yang mencukupi. Manakala utama luka dari pembedahan atau kecederaan banyak meningkatkan permintaan protein dan kalori, optimum penyembuhan luka kecil tidak memerlukan perubahan dari diet yang sihat yang normal. (1)

Satu kajian Tempahan membuktikan bahawa kekurangan individu dengan ulser kulit menunjukkan pengurangan besar saiz ulser yang apabila diberi diet yang mengandungi 24% protin. Sebaliknya pesakit menunjukkan tiada peningkatan apabila diberi hanya 14% protin. Jadi ia boleh diperolehi, dari kajian ini, yang pengambilan protin diperkuatkan untuk memberi manfaat kepada luka penyembuhan dalam kekurangan orang. Maka kita boleh menganggap bahawa faedah yang sama dapat diperhatikan dalam orang-orang yang well-nourished.

Protien susu yang mencipta bola gel atau beku dalam perut yang sering dikenali sebagai lebih. Oleh kerana keupayaan ini, casein adalah betul-betul berkesan dalam bekalan nutrien. Kesan beku yang diiktiraf untuk bertahan beberapa jam yang mewujudkan pelepasan perlahan asid amino yang berterusan ke dalam aliran darah (3). Casein adalah sumber asid amino perlu, asid glutamik kebanyakannya yang masuk akal. Ia juga mengandungi proline, aspartate, leucine dan lysine, yang perlu untuk penyembuhan luka.

Whey protein adalah untuk pemilihan protein yang sangat baik untuk semua peringkat umur. Ia menyediakan pelbagai manfaat dalam bidang termasuk pemakanan sukan, pengurusan berat badan, sokongan imun, kesihatan tulang dan Kesihatan umum. BCCAs (asid amino di bercabang) adalah penting dalam proses penyembuhan dan pemulihan dan datang dalam kuantiti yang tertinggi apabila disediakan dari whey protein. Whey protein juga adalah sangat baik kerana ia membantu meningkatkan jisim otot condong, kerana ia mudah diserap ke dalam badan (4). Untuk lebih cepat luka penyembuhan ini adalah perlu.

Kajian awal dan dikawal individu terbakar teruk dengan pelbagai jenis kecederaan (5) menunjukkan bahawa tambahan dengan 10 hingga 30 gram ornithine alpha-ketoglutarate (OKG) setiap hari dengan banyaknya akan meningkatkan penyembuhan luka dan mengurangkan tempoh penginapan hospital. Penyembuhan yang lebih baik daripada trauma yang utama dan pembedahan juga telah menunjukkan dengan lisan tambahan termasuk beberapa gram glutamine setiap hari (6).

Dalam haiwan, arginine tambahan telah ditunjukkan untuk meningkatkan sintesis protein dan meningkatkan penyembuhan luka. Orang-orang yang diberikan 17-25 gram arginine lisan hari demi hari dalam 2 ujian terkawal, satu sintesis tisu meningkat pada luka pembedahan adalah perasan (7) (8).

Sulfat glukosamina dan kondroitin sulfat setiap Main pekerjaan dalam penyembuhan luka dengan menyediakan bahan-bahan mentah yang diperlukan oleh badan kita untuk mengeluarkan tisu yang didapati dalam kulit, ligamen, tendon dan sendi. Pada masa ini, nilai lisan suplemen glukosamina dan kondroitin pada penyembuhan luka belum dijalankan. Caroline adalah molekul yang kecil yang terdiri daripada asid amino histamine dan almandine. Sebenar peranan biologi Caroline belum difahami sepenuhnya, Walau bagaimanapun analisis haiwan menunjukkan bahawa ia menggalakkan luka penyembuhan. Analisis tambahan yang diberikan dalam hal ini.

Tiamina (Vitamin B1), asid Pantothenic (Vitamin B5) dan lain-lain vitamin B (9) semua telah terbukti memainkan pekerjaan dalam penyembuhan luka dalam kajian haiwan. Oleh kerana itu, pengamal perubatan mencadangkan tambahan vitamin B tinggi-potensi untuk menggalakkan penyembuhan luka.

Tisu-tisu penghubung dicipta menggunakan kolagen yang datang daripada Vitamin C. Ia sangat baik di samping itu dalam strenghtening kulit, otot dan salur darah bersama-sama dengan penyembuhan luka. Kecederaan teruk nampaknya meningkatkan permintaan Vitamin C dan seterusnya menyebabkan kekurangan Vitamin C kelewatan penyembuhan luka. Campuran satu hingga tiga gram setiap hari vitamin c dan mg 200-900 setiap hari dengan asid pantothenic telah mencapai peningkatan yang kecil dalam kekuatan penyembuhan tisu kulit (10).

Walaupun kesan mayat tambahan vitamin A tidak jelas pada orang yang telah mengalami kecederaan yang kecil, walaupun ini kita faham bahawa ia memainkan peranan utama luka penyembuhan. Suplemen vitamin A yang ditunjukkan akan sangat berguna di salap yang topikal untuk kecederaan kulit individu yang mengambil ubat-ubatan corticosteroid (11). Walaupun terdapat tiada kajian terutamanya berdasarkan kepada manusia, sesetengah doktor perubatan peguambela 25,000 IU vitamin a setiap hari, bermula 2 minggu sebelum pembedahan dan berlanjutan selama empat minggu selepas pembedahan.

Kajian haiwan telah menunjukkan bahawa suplemen vitamin E akan mengurangkan pembentukan perekatan tidak diingini berikutan luka pembedahan. Haiwan yang diberi makan diet yang kaya dengan Vitamin E juga telah ditunjukkan untuk sembuh lebih cepat berbanding haiwan yang gagal menerima suplemen tambahan.

Zink merupakan elemen yang penting dalam banyak enzim, termasuk orang-orang yang perlu untuk penyembuhan luka. Walaupun penyembuhan dari tiap-tiap hari tisu yang rosak, bersama-sama dengan trauma yang ketara, mungkin terjejas oleh kekurangan zink yang ringan. Satu percubaan yang terkawal mendapati bahawa masa penyembuhan luka pembedahan berkurangan sebanyak 43% dengan lisan tambahan 50 mg zink (dalam bentuk zink sulfat) tiga kali sehari.

Tembaga adalah Ko-faktor dalam diperlukan yang bagi enzim lysyl oxidase, yang memainkan fungsi dalam cross-linking, dan pengukuhan, tisu penghubung. Mineral surih yang berbeza, seperti mangan, kuprum dan silikon, dikenal pasti sebagai penting dalam biokimia penyembuhan tisu. Walau bagaimanapun, tidak ada ujian tidak terkawal untuk meneroka kesan lisan tambahan mineral tersebut kelajuan penyembuhan.

Walaupun pelbagai faktor dikenal pasti sebagai penting dalam penyembuhan luka, hanya makanan tambahan yang mempunyai impak yang didokumenkan berguna padanya adalah sesetengah asid amino, protein whey dan lebih, dan vitamin larut air (Vitamin B complex dan Vitamin C).

Rujukan

1. Souber WW: Diet dan pemakanan dalam penjagaan pesakit dengan pembedahan, Trauma dan Sepsis. Shils ME, China JA, pemakanan moden Shike M ET AL. dalam Kesihatan dan penyakit, Ed. Baltimore ke-9: Wilkins pusat membeli- & Williams, 1999, seru-618.

2. Breslow RA, Hallfrisch J, lelaki DG et al. Kepentingan pemakanan Protein dalam penyembuhan ulser tekanan. J Am Geriatr Soc 1993; 41C 4: 357-62

3. Bairie Y., et al: perlahan dan cepat pemakanan protein berbeza memodulatkan pertambahan post-prandial protein. Pengisytiharan negara Akademi Sains 94. 14930-14935.

4. www.qfac.com/whey-protein-2.html

5. Cynober L. Ornithine Alpha-ketoglutrate dalam nutrisi. Pemakanan 1991; 7:313-22 (Review)

6. Romitio RA. Pentadbiran awal enteral nutrien dalam pesakit yang mengalami penyakit yang kritikal isu-isu Clin AACN 1995; 6: 242-56

7. Kirk SJ et.al. Arginine merangsang penyembuhan luka dan fungsi imun dalam tua manusia. Pembedahan 1993; 114:155-60

8. Barbul A et.al. Arginine meningkatkan luka penyembuhan dan lymphocyte imun jawapan pada manusia pembedahan 1990; 108:331-7

9. Bosse MD.et.al. Luka penyembuhan dalam tikus dengan kekurangan biotin, pyridoxine atau riboflavin. Biol Lumpur Soc Proc bacaan 1948; 67: 418-21

10. Vaxman F. kesan asid askorbik dan asid Pantothenic tambahan pada kulit manusia, luka kuasa penyembuhan. Buta double bakal dan Keratan perbicaraan. Mensyaratkan EUR Surg 1995; 27: 158-66

11. Memburu TK et.al. Kesan Vitamin a menterbalikkan kesan pembantut kortison pada penyembuhan luka yang terbuka dalam haiwan dan manusia.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *