Keperluan kandang ayam

Keperluan kandang ayam

Sama ada anda berminat untuk membina reban ayam anda sendiri atau pembelian yang telah dibuat, Terdapat beberapa perkara yang anda perlu ingat untuk kepentingan keselamatan dan kesihatan ayam-ayam anda.

Setiap reban ayam yang baik mempunyai pengudaraan yang cukup. Walaupun saiznya, ayam menghasilkan jumlah sisa yang mengagumkan. Banyak pemilik ayam tidak mempunyai masa yang sentiasa akan membersihkan kandang, supaya sistem pengudaraan yang baik adalah penting untuk memastikan bekalan udara yang sihat, segar bagi ayam-ayam anda.

Kandang ayam baik menyediakan banyak ruang untuk ayam setiap. Rule of thumb yang baik ialah bahawa setiap ayam memerlukan 4-5 kaki persegi ruang. Walau bagaimanapun, mereka perlu kira-kira dua kali ini banyak jika mereka tidak mempunyai akses untuk lari. Ayam-ayam yang dominan boleh menjadi cukup kejam kepada orang-orang yang pasif. Atas sebab ini, orang-orang pasif perlu banyak ruang untuk melarikan diri apabila perlu.

Membina reban ayam anda tinggi supaya ayam tidak terdedah kepada air berdiri semasa rainstorms. Ayam sihat, gembira menghasilkan lebih telur dan ayam yang telah sekitar Lumpur sepanjang hari tidak akan bahagia.

Kerana ayam mesti mengangkat kepala mereka untuk menelan, bekalan air yang sesuai akan terletak pada aras mata. Melindungi ayam-ayam anda daripada pemangsa dengan membuat lantai kandang anda daripada konkrit. Bukan sahaja ini mudah untuk membersihkan, tetapi ia menghalang tikus dari terowong jalan mereka ke dalam kandang tersebut. Kandang ayam baik ialah membentuk oleh haiwan pemangsa seperti anjing, kucing atau rakun.

Oleh penebat dinding reban ayam anda, anda boleh simpan ayam-ayam anda hangat semasa bulan-bulan yang sejuk. Menyediakan ayam-ayam anda dengan sumber cahaya supaya mereka boleh melihat pada waktu malam. Pintu ke reban ayam anda patut membuka masuk, tidak keluar. Akhirnya, dengan memasang tingkap gelongsor, anda boleh mengawal pengudaraan reban ayam anda semasa cuaca mana-mana.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *